logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować eliminację hałasu przy dyskotece za pomocą bariery elektroakustycznej?

gondola 26 Paź 2003 15:43 5079 22
REKLAMA
  • #1 375113
    gondola
    Poziom 2  
    Poszukuję informacji na temat urządzenia wygłuszającego żródło hałasu na zasadzie emisji identycznego dźwięku co to źródło, ale o odwrócowej fazie. Chodzi o neutralizację, przynajmniej częściową, hałasu np. przy dyskotece lub pubie. Temat teoretycznie prosty, tylko jak to zrealizować w praktyce. Czy ktoś spotkał się takim problemem?
  • REKLAMA
  • #2 375538
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    TAk...jest to wybitnie skomplikowana sprawa - szczegolnie w pomieszczeniu...W tym momencie najlepszym wyjsciem sa komputery - odpowiedni program do sygnalu muzycznego wytwarza regulowana w szerokim zakresie antyfaze - dla miejsca odsluchu jest naprawde ciszej...wlasciwie w odpowiednich warunkach mozna bardzo znacznie odciazyc sluch , szczegolnie w zakresie sredniego basu wzwyz,....Gdzies o tym czytalem, ale gdzie???
  • #3 375868
    mdcs
    Ocena: 45
    Poszukaj w specyfikacja sprzętu CarAudio, bo stamtąd się temat zaczął. Najpierw stosowano to w wysopkiej klasy samochodach...
  • #4 378212
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Ja słyszałem że stosuje się coś takiego w samolotach, dla pilotów, aby zmniejszyć ich szanse na utrate słyszalności spowodowaną przebywaniem w pobliżu jednostajnego źródła monotonnego dźwięku. Pytaj w lotnictwie.
  • #5 378595
    Talib
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Moja stara kupiła ostatnio odkurzcz z takim czyms. Miał głosniczek i microphon.Odwracał dzwiek silnika i tylko delikatnie szumiał nie on tylko powietrze z niego.Niezły bajer. Napisałem w czasie przeszłym poniewaz ten odkurzacz juz nie działa.Moja ciekawosc do tego doprowadziła,rozbroiłem go a jak złozyłem to bajer ze znoszeniem fal juz nie działał, taka chinska tandeta pewnie;)
  • REKLAMA
  • #6 378911
    tomaszo
    ALE jaja!!!! Musze zrobic cos takiego do odkurzacza!!!!! - DZIEKI ZA POMYSL!!!!!!!!!!
    w lotnictwie stosuje sie panale NXT - panele wytwarzajace dzwiek dzieki mikrodrganiom powierzchni, w tej samej fazie, obustronnie - wykorzystane przez pare firm do zestawow sub.sat, ale maja slabe parametry...
  • #7 379867
    Pawlow
    Poziom 12  
    Mam schemat urządzenia o które ci chodzi .
    Ps. Ściagniete z netu.
    Załączniki:
    • eliminator_halasu.zip (1013.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 379917
    gondola
    Poziom 2  
    Dzięki bardzo :D . To jest to, oco chodziło. Dalej spróbuję podziałać sam aby zastosować to przy wyższych mocach. Najważniejsze, że jednak da się to zrobić praktycznie :!: .
  • #9 379949
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    wydaje mi sie ze ten uklad nie bedzie dziala z halasem o wikeszej mocy , bo jesli chcesz zamiast sluchawek podlaczyc wzmacniacz i dac duze glosniki to odwrucona fala z ty7ch glosnikow bedzie odbijac sie od runych przedmiotów np sciany stoly krzesla i postana charmoniczne i zaklucenia z którymi ten uklad nie bedzie wstanie sobie poradzic
  • #10 380100
    kafar
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Problem nie jest taki prosty, ponieważ zeby sygnałw przeciw fazie tłumin efektywnie hałas spełnione musi być kilka warunków:
    1.Odpowiednie zsynchronizowanie z sygnałęm hałasu.
    2.Żródło sygnału w przeciw fazie powinno być w tym samym miejscu co źródło hałasu.
    Njalepiej stosuje się to słuchawkowych ochronnikach, wenntylatorach syszałem kiedyśo o zastosowaniach w tłumikach samochodowych.
    tłumienie przy ochronnikach słuchawkowych dochodzi do 40 dB ale oczywiscie przy odpowiednim zfazowaniu sygnałów. w przeciwnym razie sygnał się powdwoi ale to przeciez tylko 3 dB.
  • REKLAMA
  • #11 380882
    gondola
    Poziom 2  
    I tu chyba macie rację. Jest to efektywne tylko dla punktowych źródeł dżwięku i aby stworzyć akustyczną barierę szerokości kilku metrów trzeba by zastosować wiele punktowych, niezależnych układów, które prawdopodobnie musiały by być jeszcze korygowane wspólnym systemem zapobiegającym wzajemnym sprzężeniom. Myśle że jest to do zrobienia. Ciekawy temat pracy magisterskiej nieprawdaż? Na razie będzie się to sprawdzać chyba tylko przy odkurzaczach, słuchawkach ochronnych itp.
  • #12 383673
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Czyli takie cuś moge wrzucić do od(w)kurzacza i bedzie ciszej? Super a czy takie coś można zastosować do trzaskania drzwiami- wiecie wyżyć sie ale żeby niebyło słychać? Ale seryjnie to czy można to zastosować dosłownie wszędzie?
  • REKLAMA
  • #13 383939
    tomaszo
    Wlasnie problemem jest dzwiek w pomieszczeniu - nie zawsze efekt jest zadowalajacy...Jesli nawet glosnik jest przy samym zrodle halasu, to wszelkie odbicia dzwieku , dyfrakcje, rezonanse itd komplikuja wyciszenie w pomieszczeniu...Zawsze mozna sprobowac - nawet jesli sie calkowicie nie zniweluje halasu, to moze sie go ograniczy o pare dB...
  • #14 405028
    Rubik
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam
    Temat jest ciekawy, to może idąc tym tropem opracujemy żrówkę dającą ciemność po włączeniu. To nie jest sarkazm, fizyka mówi że możliwe ale chyba jednak niemożliwe. Pozdrawiam RUBIK
    :D :D :D
  • #15 405171
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    POLAK POTRAFI:):):) ciekawe czy któryś z nas zrobi takie cóś
  • #16 406366
    lukastoja
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    YYYYY ja chyba już gdzieś takie urządzonko widziałem to chyba ....... tak to był Airwolf :D albo coś co się podobnie nazywało .No taki helikopterek co latał a go słychać nie było. A co do wyciszenia hałasu to wydaje mnie się że jak obserwator jest w miarę daleko a źródło hałasu i odkłócacz są blisko siebie to może się udać - czyli tak jak z tym helikopterem. Ale w pomieszczeniach zamkniętych to opisane 20dB to ciutek za dużo no może jeśli pracujemy w tokarni albo na lotnisku
  • #17 685355
    ey
    Poziom 2  
    Czy spotkał ktoś z Was może program komputerowy, który umożliwiałby tego typu eliminację hałasu? Wydaje się, że obecne karty dźwiękowe powinny sobie z tym poradzić bez problemu - do tego doszłyby możliwości optymalizacji itp.
  • #18 685485
    razz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Nawiazujac do komputerow : moze udalo by sie zrobic cos takiego do wyciszania wentylatorow w komputerze :?:
  • #20 685899
    ey
    Poziom 2  
    Oprócz urządzenia prezentowanego w poprzednio cytowanym wątku, znalazłem jeszcze jeden schamat z opisem:
    http://www.headwize.com/projects/noise_prj.htm

Tramwaje za oknem mi tak niemiłosiernie dokuczają, że jestem zdesperowany. Jak zrobię urządzenie, to dam znać jak się spisuje.
  • #21 685918
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Do wygłuszenia dyskoteki / szopy(była remiza strażacka) stojącej w wiosce, i aby ludzie w kościele nieprzeklinali - to najprościej pod ten sam wzmacniacz podpiąć poprzes filtr dolnoprzepustowy i w odwrotnej fazie kolumienki na zewnątrz szopy - patent prymitywny ale byłem zdziwiony że to działa,
    przy odpiętych kolumienkach zewnętrznych - okna w całej wiosce dzwoniły - po włączeniu zewnętrznych cichło totalnie - tak jak by tam grał sprzęt o mocy góra 10W a nie kilowaty. efekt był słyszalny w odległości ponad 10m od budynku , a w pobliżu to powstawała przedziwna kakofonia.
  • #22 686467
    tomaszo
    Dokladnie takie efekty zachodza! W sumie - przy takich dlugosciach fali daloby rade w ten sposob pozbyc sie basu...
  • #23 686959
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Problem nie jest prosty. Stosowany jest w samochodach Lotusa jak sie nie myle. Dla kierowcy to dziala, ale na granicy gdzie juz sygnały nie sa w przeciwfazie (kierowca wychyli głowe do pasazera) jest dwa razy głośniej. Dlatego jest to dobra, ale w zastosowaniu punktowym - słuchawki w helikopterach.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Eliminacja hałasu przy dyskotece za pomocą bariery elektroakustycznej opiera się na emisji dźwięku o odwróconej fazie względem źródła hałasu, co teoretycznie pozwala na jego częściową neutralizację. W praktyce realizacja jest skomplikowana, zwłaszcza w pomieszczeniach zamkniętych, ze względu na odbicia, dyfrakcje i rezonanse dźwięku. Skuteczność wymaga precyzyjnego zsynchronizowania sygnału przeciwfazowego z hałasem oraz umieszczenia źródła sygnału w tym samym miejscu co hałas. Technologia ta jest efektywna głównie dla punktowych źródeł dźwięku, jak słuchawki ochronne czy wentylatory, gdzie tłumienie może sięgać do 40 dB. W zastosowaniach o większej mocy, np. w dyskotekach, konieczne byłoby użycie wielu niezależnych układów z systemem korekcji zapobiegającym sprzężeniom. W lotnictwie stosuje się panele NXT generujące dźwięk mikrodrganiami powierzchni, jednak mają one ograniczone parametry. W samochodach klasy Lotus wykorzystuje się podobne rozwiązania do redukcji hałasu dla kierowcy, ale efektywność spada przy zmianie pozycji słuchacza. Przykładowe praktyczne rozwiązania obejmują podłączenie kolumienek emitujących dźwięk w odwrotnej fazie na zewnątrz budynku, co może znacząco obniżyć hałas w otoczeniu. Wspomniano także o możliwościach wykorzystania komputerów i programów do generowania sygnału antyfazy, co może być przyszłościowym kierunkiem rozwoju. Schematy urządzeń do eliminacji hałasu są dostępne w internecie, jednak ich skuteczność w warunkach dyskotekowych wymaga dalszych badań i testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA