logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośnika ARN-312-00-x: 4 czy 8 ohm? Jakie wymiary skrzyni?

cywa 26 Paź 2003 16:16 1768 3
REKLAMA
  • #1 375161
    cywa
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam i witam na forum :)
    Jako nowy user tego forum mam kilka pytan i planow...
    1. Mam zamiar kupic glosnik ARN-312-00-x i teraz pierwsze pytanie wybrac 4 czy 8 ohmowy, mam zamiar zlozyc jakis wzmacniacz oddzielnie specjalnie pod ten glosnik ale nie wiem ile wybrac ohmow. Szczegoly o glosniku TUTAJ
    2. Czy bylby ktos tak mily i moglby podac mi odpowiednie wymiary skrzyni pod ten glosnik, mysle nad obudowa typu bass reflex (czy moze lepiej wybrac zamknieta) z skierowanym glosnikiem do ziemi (czy moze lepiej ustawic go normalnie w bok)
    3. Jakiej srednicy i dlugosci musiala by byc rura pod ta "szafke"
    4. Jakiej plyty uzyc do zrobienia tejze skrzynki, myslalem nad jakimkolwiek materialem 18mm...
    5. Czym "wypchac" skrzynke, gabka, material, czy moze zostawic ja poprostu pusta??
    6. Gdzie moglbym kupic taniej ten glosnik i aktualnie za jaka cene oplaca sie go kupic??
    7. Ile mnie bedzie kosztowalo zamowienie u kogos wzmacniacza specjalnie pod ten glosnik (chodzi mi o zlozenie go), moze jest ktos chetny na wykonanie tej robotki?? Jezeli tak to w granicach ilu zl wyjdzie zlozenie "tego czegos"...

GORACO POZDRAWIAM
    Licze na odpowiedz... jeszcze raz prosze...
  • REKLAMA
  • #2 375498
    cywa
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    aha mam rozumiec nikt nie wie.... :lol:

:!: Nie pisz na przyszłość postu pod postem. Do edycji służy przycisk "ZMIEŃ"
    mdcs
  • REKLAMA
  • #3 375516
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Nie pisz w ten sposob,bo szybko MODERATORZY sie Toba zaopiekuja - jak dajesz nowy temat, poczekaj przynajmniej dzien z takimi komentarzami...
    Na tym glosniku powstalo juz wszystko, co moglo powstac - poszukaj...
    Poczytaj ogolnie na temat subwooferow - musisz cos wiedziec, zanim sie za to zabierzesz...
    Wybierz 4 omy, wzmacniacz przynajmniej na TDA7294...Sciagnij darmowy program do obliczania obudowy - Winsd i zobaczysz....
    Obudowa przynajmniej z 18 mm MDF-u lub wiorowki, glosnik lepiej na przednia scianke, BR z tylu o srednicy 10 cm. Obudowe wytlumic zgodnie z ogolna norma dla BR - dla tego glosnika mozna dosc mocno tlumic tylna sciane, lekko pozostale.
    Nie pisze wiecej, bo to wszystko bylo pisane juz wielokrotnie - poszukasz, znajdziesz wszystko.
    Zajrzyj na strone Igoda - tam sa gotowe moduly jak i same koncowki - polecam.
    W sumie, oprocz glosnika - wzmacniacz (najtaniej) 120zl, obudowa - okolo 40-60 zl...Dobry wzmacniacz - 300 zl (robione samemu).
  • #4 396487
    djswirek
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    zgadzam sie z tomaszo zdecydowanie wzamchol 4omowy a co do obudowy to na stronce http://www.edw.pl znajdziesh programik do obliczania :D wzmacniacz mozesh kupic jakis stary w lombardzie albo w komisie :D 100-150 zl gora :D
REKLAMA