logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wytłumić subwoofer z głośnikiem Alphard SW 1203 Z dla lepszego basu?

cwirekns 23 Cze 2007 15:30 4529 7
REKLAMA
  • #1 4012873
    cwirekns
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Niedawno zrobiłem sobie swoj własny subwoofer (w formie eksperymentu). Dałem do niego głośnik Alpharda SW 1203 Z. Obudowa ma wymiary ok 50x35x38. Na tylniej ściance zamontowałem bass reflex o średnicy 9cm. Niestety krótki (12cm) bo nie bylo chwilowo innego w sklepie. Scianka skrzyni ma grubość 18 mm...

Czy aby osiągnąć najlepszy efekt niskiego basu dobrze jest ją wytłumić "na full" gąbką czy pozostawic prawie pusty? (tak jak np moj oryginalny sub z KODY)

Pozdro...
  • REKLAMA
  • #2 4012983
    ibarbi
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Bass reflex się nie wytłumia na ful jedynie trochę ścianki po bokach. Przedłuż trochę rure bo za krótka. tak poza tym
    Cytat:

aby osiągnąć najlepszy efekt niskiego basu

trzeba kupić dobry głośnik...
  • REKLAMA
  • #3 4013901
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    Tak poza tym to, było już wiele razy o wytłumianiu skrzynek rożnych, rożnistych itd. czyli użyj szukaj!!
    no i tez zmień Alfreda na coś innego z wyższej półki
  • #4 4014020
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Dobre efekty dają duże obudowy zamknięte całkowicie wypełnione materiałem dźwiękochłonnym.
  • REKLAMA
  • #5 4014061
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    dexter_86- rozwiń swoją myśl troszkę bardziej? Na jakiej podstawie tak twierdzisz ?
  • REKLAMA
  • #6 4014087
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Prób i błędów. Kiedyś zrobiłem dwie identyczne obudowy. Jedną bass-reflex a drugą zamkniętą wypełnioną materiałem dźwiękochłonnym. I po wielu testach doszłem do niosku że sub zrobiony na obudowie zamkniętej lepiej oddaje dynamikę basów a i zakres przenoszenia jest zachwycający. Od 23Hz.
  • #7 4014120
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    Rzeczą wiadoma jest ze obudowa zamknięta będzie zawsze miała lepszy impuls od obudowy otwartej (Br), no i nie ukrywajmy ze to także zależy od zastosowanego głośnika, z EBP możemy wywnioskować czy głośnik się nadaje do br czy do closed.
  • #8 4014129
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    Jaki to był głośnik, jaki wzmak, jakie pomieszczenie, jaki styl muzy, pojemności kas itd itd nie będziemy śmiecić wątku autrowi bo za dużo pisania. Powiem tylko że twoja tez jest zgodna, ale nie do wszystkich głośnik nie każdy głośnik lub closed ;-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wytłumienia subwoofera z głośnikiem Alphard SW 1203 Z w obudowie o wymiarach około 50x35x38 cm z bass reflexem o średnicy 9 cm i długości 12 cm. Zalecane jest, aby bass reflex nie był całkowicie wytłumiony, a jedynie częściowo – tłumienie powinno obejmować jedynie ścianki boczne. Sugerowano przedłużenie rury bass reflex, gdyż obecna jest zbyt krótka. Wskazano, że lepsze efekty basowe uzyskuje się w dużych, zamkniętych obudowach całkowicie wypełnionych materiałem dźwiękochłonnym, co poprawia dynamikę i zakres przenoszenia niskich częstotliwości (nawet od 23 Hz). Podkreślono, że wybór obudowy (bass reflex vs. zamknięta) powinien być dostosowany do charakterystyki głośnika, którą można ocenić na podstawie parametru EBP (Efficiency Bandwidth Product). Wskazano również, że nie każdy głośnik nadaje się do obudowy bass reflex lub zamkniętej, a dobór głośnika ma kluczowe znaczenie dla jakości basu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA