logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po burzy – wentylator działa, brak sygnałów LED, możliwa awaria CPU

freequ 24 Cze 2007 14:31 1682 8
REKLAMA
  • #1 4015701
    freequ
    Poziom 10  
    Witam,

Podejrzewam, że procesor komputera mojej siostry sie spalił, od pewnego czasu są u nas burze, podczas których oczywiste jest to, że wyłączam cały sprzęt - komputery, wieże, telefony z zasilaczami. Moja siostra niby to zrobiła ale, po 3 dniach chciałem włączyć jej komputer, włącza się po czym pracuje tylko wiatrak, diody nie migają - w ogóle się nie świecą. Po rozkręceniu komputera zobaczyłem że, czerwona lampa, która się świeci tylko przy włączonym komputerze, pali się nadal przy wyłączonym. Myślę, że to procesor się spalił, bo komputer zachowuje się jakby nie miał co robić. Co o tym myślicie? Co zrobić? Jakie ewentualne koszty naprawy, i czy można zrobić to samemu?

Z góry dzięki za odpowiedz,
    Pozdrawiam - Freequ
  • REKLAMA
  • #2 4015715
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    Zacznij od podmiany zasilacza na inny, nastepnie wyciagnij ram i zobacz czy pcspeaker piszczy, jezeli nie to pozstaje Ci sprawdzenie wszystkiego (poza zasilaczem i plyta) w innym komputerze.
  • #3 4015750
    Mstasik
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Napisz co to za sprzęt...
    Płyty takie jak np MSI mają na jednym ze śledzi narzędzie do sprawdzania - oparte na 4 ledach. To informuje co w komputerze nie gra.

Sprawdź przedewszystkim zasilacz,
    powyjmuj wszystkie karty rozszerzeń,
    poodpinaj dyski i napędy.
    Zostaw tylko to co niezbędne - 1 pamięć, grafikę (chyba że masz na płycie to wyjmij zewnętrzną) procesor i wentylator. Odpal i słuchaj co ci "powie" buzzerek na płycie...
  • REKLAMA
  • #4 4015915
    freequ
    Poziom 10  
    na plycie mam tylko jedną diodę led.

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

Stary zasliacz mialem 250w, moge zamiast tego kupić 300?
  • REKLAMA
  • #5 4016359
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Możesz,ale zamiast kupować (nie wiadomo czy to jego wina) podstaw inny i sprawdź.Jak zadziała to wtedy kup nowy.
  • #6 4016419
    Mstasik
    Poziom 20  
    Sprawdź może napięcia na zasilaczu, odpiętym od reszty komputera.
    Tu masz topic z wartościami poszczególnych napięć i zobacz jak się to ma do Twiojego zasilacza. Napisz na forum co zrobiłeś.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic772539.html
  • #7 4016435
    freequ
    Poziom 10  
    Ale jak mam to napięcie sprawdzic?:cry:
  • REKLAMA
  • #8 4016459
    Mstasik
    Poziom 20  
    Miernikiem = woltomierzem = multimetrem
  • #9 4016838
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Komputer po burzy nie uruchamia się prawidłowo – wentylator działa, ale diody LED nie świecą, a czerwona kontrolka pozostaje zapalona nawet po wyłączeniu zasilania. Podejrzenie padło na uszkodzenie procesora. W odpowiedziach zalecane jest rozpoczęcie diagnostyki od sprawdzenia i ewentualnej wymiany zasilacza, najlepiej poprzez podmianę na inny, działający egzemplarz lub pożyczenie z innego komputera. Następnie sugeruje się wyjęcie pamięci RAM i sprawdzenie, czy płyta główna wydaje sygnały dźwiękowe (buzzerek). Wskazane jest także odłączenie wszystkich kart rozszerzeń, dysków i napędów, pozostawiając tylko niezbędne komponenty (procesor, pamięć, grafikę lub zintegrowaną kartę graficzną) i ponowne uruchomienie w celu diagnozy. Dodatkowo podkreślono konieczność pomiaru napięć na zasilaczu za pomocą multimetru, aby wykluczyć jego uszkodzenie. W przypadku braku doświadczenia z pomiarami elektrycznymi zaleca się poszukanie instrukcji lub pomocy na forach technicznych. Wymiana zasilacza na mocniejszy (np. z 250W na 300W) jest możliwa, ale najpierw należy potwierdzić, czy to faktycznie źródło problemu. Koszty naprawy nie zostały dokładnie określone, a samodzielna wymiana procesora lub innych podzespołów wymaga odpowiedniej wiedzy i ostrożności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA