logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co zostało uszkodzone zasilacz, procesor czy płyta główna?

impreza 19 Lis 2007 15:09 4819 21
REKLAMA
  • #1 4497909
    impreza
    Poziom 10  
    Witam wszystkich!
    Sprawa wyglada nastepujaco:
    Wczoraj kumpel dal mi kompa bo sie mu nie chce wlaczyc, odrazu pomyslalem ze problem jest z przyciskiem power, rozebralem komputer i po wcisniecu powera okazalo sie ze wiatraczek przy procesorze kreci sie chwilke a potem przestaje ,taka czerwona lampeczka obok pamieci RAM sie zaswieca i lampka LED od dysku twardego z przodu obudowy sie zaswieca...to wszystko trwa jakas niecala sekunde i koniec(oczywiscie to wszystko dzieje sie razem),po ponownym wcisnieciu powera nic sie nie dzieje...Wydaje mi sie ze zasilacz nie jest uszkodzony ani spalony bo z przodu swieci sie lampka pokazujaca ze prad jednak jest w komputerze,przycisk power tez raczej sprawny no bo po wcisnieciu sie komp włacza ale na sekundke.
    Jak to naprawić samemu bez serwisu?
    Dzieki
  • REKLAMA
  • #2 4497932
    GoldenSaint
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    A ja bym jednak obstawiał zasilacz :] Sprawdź też elementy na płycie głównej, szczególnie uwzględniając kondensatory. Jak masz możliwość, to sprawdź ten zasilacz na innym kompie.
  • #3 4497941
    impreza
    Poziom 10  
    Powiem jeszcze,ze kumpel mowil ze wylaczyl go po prostu w sobote,w niedziele chce wlaczyc a tu lipa,mozliwe ze zasilacz sie spalil tak po prostu?mowil mi ze normalnie zamknal komputer i wszystko bylo ok.To jesli lampka sie wlacza to moze byc zasilacz?To skad wtedy prad w komputerze?Jesli te pytania sa dla was smieszne to sorki ale naprawde nie wiem :)
  • #4 4497950
    GoldenSaint
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Napisz jaki dokładnie jest to zasilacz, co prawda jeśli padł to nie ma to wiekszego znaczenia :) ale warto to wiedzieć. Jeśli możesz, to sprawdź mu miernikiem napięcia.
  • REKLAMA
  • #5 4497956
    impreza
    Poziom 10  
    Nie mam az tak zaawansowanych sprzetow jak miernik napiecia, wymienic na nowy bym umial ale jakas taka specjalistyczna naprawa to w moim przypadku nie wchodzi w gre,narazie wiem ze to 300 W.
  • #6 4497977
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Jaki problem wymienić zasilacz do sprawdzenia. Ale niekoniecznie musi to być zasilacz.
    Ja miałem to samo, wentylator ruszał i po sekundzie zatrzymał się. Wymieniłem wszystko łącznie z zasilaczem, na końcu wymieniłem procesor, dalej tak samo, sprawdziłem inny procesor i to samo. Więc zabrałem się za wymianę płyty głównej, to samo. Okazało się że wkładane procesory się paliły a one z kolei niszczyły płytę główną i tym sposobem lawinowo spaliłem 4 płyty główne i 3 procesory.
  • #7 4498130
    c0met
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Pytanie z innej beczki czy komputer był odłączony zupełnie z zasilania (listwy była wyłączona? ) po zamknięciu systemu przez kolegę? czy ten nocy była burza lub jakieś skoki napięcia??Stawiam na zasilacz który uszkodził sie podczas skoku napięcia ... Lecz to tylko moja wersja wydarzeń..
    Edit : Spróbuj odpalić zasilacz na sucho gdzieś na elektrodzie jest opis jak to zrobić lub odłącz wszystko co zbędnie go obciąża : cd-room,stacja dyskietek itd
    Przyjrzałeś sie kondensatorom??
  • #8 4498145
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Zacznij od zmiany zasilacza, jak bedzie to samo to zmiana płyty/sprawdzanie u innych osób
  • #9 4498303
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Odłącz zasilacz od kompa i na wtyczce płyty głównej zewrzyj - ja to robię zazwyczaj rozgiętym spinaczem biurowym - zielony i jeden z czarnych kabelków, powinien zapracować wentylator zasilacza. Później żarówka samochodowa i sprawdzanie jak świeci na wtyku molex - między czarnym i czerwonym dość ciemno, miedzy czarnym i żółtym pełną jasnością, bez miernika to tyle...
  • #10 4498386
    lichtar
    Poziom 20  
    skaktus napisał:
    Zacznij od zmiany zasilacza, jak bedzie to samo to zmiana płyty/sprawdzanie u innych osób

Tak zrób, powtórz mój błąd, ale od razu przygotuj kasę na wymianę płyty tym innym osobom.
    Cofnij się cztery posty wyżej i poczytaj co lichtar zrobił.
  • #11 4498870
    impreza
    Poziom 10  
    Tzn. ze mam wymienic zasilacz czy nie? Jak w koncu rozwiazales sprawe?
  • REKLAMA
  • #12 4498896
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Jak ci znajomy dał komputer, to sprawdź czy z twoim zasilaczem ruszy.
  • #13 4499045
    lichtar
    Poziom 20  
    Wymień zasilacz i sprawdź czy działa, bo możliwe że to zasilacz, niekoniecznie musisz mieć ten sam przypadek co ja. Ale bałbym się sprawdzać procesor na obcej płycie głównej.
    Ja rozwiązałem sprawę kupując nowy procesor i nową płytę, pozostałe uszkodzone też były moje, więc nie musiałem tłumaczyć się kolegom z winy.
  • #14 4499235
    c0met
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Lichtar twój problem polegał na tym że na płycie głównej wystepowało spięcie i dlatego sie wszystko paliło spięcie wystąpiło u ciebie w takim punkcie i tyle ... gadasz po woli bzdury zalozycielowi tematu i straszysz go przed samo naprawą gdy by każdy tak myślał od razu dawał by kompy do serwisu. do Załozyciela tematu nie robisz tego o co cie proszą inni więc jak mamy ci pomóc? Nie napisałeś nawet czy sprawdziłeś kondensatory a to jest bardzo wazne... nie spróbowałeś odpalic zasilacza ,,na sucho" mimo iż ktoś był tak łaskawy i opisał ci jak to zrobić najpierw sprobuj tych rzeczy a potem dopiero jak nie będzie działać zasilacz na sucho wprowadź swój , popatrz też na płyte czy żadna ze ścieżek nie została przepalona ( miejsca będą ciemniejsze ) Jak już to zrobisz odpisz , nie wcześniej
  • #15 4499852
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1058
    Cześć.
    Możesz też wyjąć wszystkie karty z komputera, odłączyć dyski, napędy a nawet wyjąć pamięci. Zostaw tylko płytę główną, procesor i zasilacz i spróbuj to odpalić. Przyczyną takiego zachowania może być zwarcie chociaż by w napędzie CD czy dysku albo karcie. Jeśli wystartuje to po kolei wkładaj wyjęte części i każdorazowo sprawdzaj czy startuje. Jeśli nie wystartuje to sprawdź zasilacz. Możesz go odpalić na sucho i sprawdzić czy działa. I napisz dopiero jak to posprawdzasz jak ci napisał kolega c0met.
    Powodzenia.
  • #16 4500228
    Hik
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam,
    proszę się zapoznać z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html
    1. wykręcić zasilacz z obudowy i spróbować odpalić go na sucho, zmierzyć napięcia.
    2. wstawić inny sprawny zasilacz podpiąć tylko płytę główną (zasilanie 20(+4)+4). Od płyty głównej odpiąć wszystkie zbędne rzeczy tj. taśmy hdd, fdd, wszystkie dodatkowe karty PCI oprócz grafiki, kable front usb i audio. Zostawić procesor, pamięć, speaker'a (kartę grafiki). Z peryferii podłączyć tylko klawiaturę(sprawną) ewentualnie monitor. Spróbować włączyć.
    3. Jeśli dalej nic spróbować wyczyścić ustawienia biosu (CMOS, zworka koło baterii).
    4. Wykręcić płytę główną z obudowy oraz procesor z płyty i sprawdzić czy nie ma widocznych uszkodzeń, spalonych scieżek, urwanych elementów, śladów (zapachowych) spalenizny, przegrzania. Przeczyścić styki pamięci. Spróbować uruchomić to samo tylko "na stole" -> zasilacz, płyta główna, procesor, pamięć, (speaker, karta graficzna), klawiatura.
    5. Karta diagnostyczna/serwis. Jeśli czujesz się na siłach i masz możliwość, możesz próbować zamieniać podzespoły, włożyć inny procesor,pamięć, sprawdzić procesor na innej płycie ale wiąże się to już z ryzykiem uszkodzenia sprawnych części.
    Pozdrawiam.
  • #17 4501643
    skaktus
    Poziom 37  
    lichtar napisał:
    skaktus napisał:

Tak zrób, powtórz mój błąd, ale od razu przygotuj kasę na wymianę płyty tym innym osobom.
    Cofnij się cztery posty wyżej i poczytaj co lichtar zrobił.

Jeśli wszyscy jak ty by tak myśleli to nikt by nie naprawiał kompów bo by wychodził z założenia że coś spali...
  • #18 4502325
    Rysio4001
    Cześć.
    Lichtar miałeś po prostu pecha, co nie znaczy że należy podmieniać części bez opamiętania bo usterka jaka ci się przytrafiła może powtórzyć się u kogoś innego. Ja miałem sytuację że po włączeniu zasilacz pracował parę sekund po czym się wyłączał. Okazało się że jest potopiona i aż zwęglona wtyka zasilacza i gniazdo na płycie głównej tak że nie daje się rozłączyć. Wymieniłem więc gniazdo na płycie z innej uszkodzonej, podłączyłem drugi zasilacz i po włączeniu okazało się że jest nadal to samo. Zmierzyłem prąd na +5V i przekraczał 20A, bo właśnie od tego napięcia złącza we wtyczce zasilającej były potopione. Na płycie nic się nie grzało włącznie z procesorem. Po wyjęciu procesora zwarcie ustąpiło. Włożyłem więc procesor przez papier termoczuły (taki jak drukują paragony w sklepach) żeby zobaczyć czy się nie grzeje coś pod procesorem. Okazało że odbił się na papierze jeden z kondensatorów SMD który był przylutowany od spodu procesora. Miał zwarcie. Wymieniłem go na zwykłego ceramicznego i komputer działa bez żadnych zarzutów. W zasilaczu też wymieniłem kabel z potopioną wtyczką i też okazał się sprawny.
    Pozdrawiam.
  • #19 4504922
    impreza
    Poziom 10  
    Na dzien dzisiejszy sprawa wyglada tak: postanowilem wczoraj ze kupie nowy zasilacz i sprobuje wymienic. Kupilem noweczke Tracera 400 W, no i wymienilem i dalej to samo. Wiatraczek sie kreci, lampka przy ramie pali,wszystko odlaczylem - dyski, grafike, cd rom, zostawilem tylko procek i plyte i dzieje sie to samo, po sekundzie wszystko staje, nic sie nie dzieje,n ic sie nie pokazuje ani uruchamia. Co teraz robic ?
  • #20 4505641
    skaktus
    Poziom 37  
    Skoro na płycie głównej i procku nie działa to znaczy że uwalona płyta główna - możliwe że padł ci jakiś kondensator na płycie lub padł system włączający zasilacz - miałem to samo - ruszał chwilę i stop. Jedynym rozwiązaniem okazało się włączanie kompa poprzez zwarcie zielonego przewodu zasilacza z masą.
  • REKLAMA
  • #21 4510251
    Rysio4001
    Cześć.
    Sprawdź wiatraczek na procesorze. Jeśli jest z kontrolą obrotów to jak jest uszkodzony, to też tak może się dziać.
  • #22 4512327
    maciekl123
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A próbowałeś procka wyjąć.

Ja kiedyś miałem tak z niewiadomo jakiej przyczyny że mi sie procek zawiesił i nie chciał komp startować. Wyjąłem procesor (oczywiście płyta bez prądu) poczekałem trochę, przedmuchałem styki i włożyłem procka. Jak reką odiął działa do dzisiaj

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera, który po wciśnięciu przycisku power uruchamia się na sekundę – wentylator procesora kręci się chwilę, zapalają się diody LED przy pamięci RAM i dysku twardym, po czym wszystko gaśnie i komputer nie startuje ponownie. Wskazano kilka możliwych przyczyn: uszkodzony zasilacz, uszkodzenia na płycie głównej (szczególnie kondensatory), uszkodzony procesor lub zwarcia w podzespołach takich jak napędy czy karty rozszerzeń. Zalecane jest odłączenie wszystkich zbędnych komponentów (dyski, napędy, karty) i próba uruchomienia tylko z płytą główną, procesorem, pamięcią i zasilaczem. Sugerowano testowanie zasilacza „na sucho” (odpalanie bez podłączonych komponentów) oraz pomiar napięć miernikiem. Wymiana zasilacza na nowy (w tym przypadku Tracer 400 W) nie rozwiązała problemu, co wskazuje na uszkodzenie płyty głównej lub procesora. Zalecane jest sprawdzenie płyty głównej pod kątem uszkodzonych kondensatorów, przepalonych ścieżek i zwarć. Można też wyjąć i ponownie zamontować procesor, sprawdzając styki i ewentualne zwarcia pod nim. W skrajnych przypadkach konieczna może być wymiana płyty głównej i procesora. Wskazano również, że uszkodzenia mogą powstawać lawinowo, gdy uszkodzony procesor niszczy płytę główną lub odwrotnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA