logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ABIT BE6-II v1.1 - płyta główna nie uruchamia się, wentylatory drgają

Tapol 31 Sie 2002 17:54 2907 25
REKLAMA
  • #1 36963
    Tapol
    Poziom 11  
    Witam i proszę o pomoc.

Mam płytę ABITA BE6-II v1.1 (RAID) która nie odpala. Po naciśnięciu włącznika wentylatory lekko drygają a potem nic. Przy każdym następnym naciśnięciu włącznika nie ma już żadnych objawów, aby drgnięcie wentyli znowu się pojawiło trzeba odłączyć na chwile zasilanie.

Co to może być? Szkoda mi tej płyty bo jest fajna i może pomożecie mi ją naprawić.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam
    Tapol
  • REKLAMA
  • #2 36965
    ZonX
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    a dysk i reszta uruchamia sie normalnie? stawiam na walniety zasilacz
    sprawdz jeszcze kondensatory na płycie czy nie sa napuchniete lub nie wycieka z nich elektrolit
  • REKLAMA
  • #3 37008
    Tapol
    Poziom 11  
    Witam ponownie,

Niestety nic nie startuje. Wygląda to tak jakby płyta nie włączała zasilacza.
    Nie widać żadnych uszkodzeń typu spuchnięte kondensatory.

Może opisze jak to się stało. Komputer był wyłączony na noc. Rano okazało się że komp jest martwy. Uszkodzeniu uległa płyta, karta sieciowa, zasilacz i dysk. Wszystkie uszkodzone elementy zostały wymienione na nowe i komputerek sobie bryka. Tylko tej płyty mi szkoda.

Pozdrawiam
    Tapol
  • #4 37028
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    szanowny kolego
    moja diagnoza to m.innymi:zwarcie 3,3V z gniazda zasilania płyty -do masy.Z reguły w ten sposób siadają te płyty po takiej awarii.W takim przypadku raczej nie do (taniej) naprawy.W razie braku zwarcia-podam dalsze wskazówki.
  • #5 37034
    Tapol
    Poziom 11  
    Witam,

Nie ma zwarcia między 3,3V a masą. Jest za to zwarcie do masy na żółtym kabelku (to jest chyba +12V).

Proszę o dalsze wskazówki.

Pozdrawiam
    Tapol
  • #6 37057
    ZonX
    Poziom 22  
    jesli padła równiez sieciówka powodem mogła byc złoscliwosc ludzi sieci i np puszczenie 220V kablem sieciowy i tu zaaczyna sie problem
    Przy okaazji korków w domu ci nie wywaliło?
  • #7 37061
    Tapol
    Poziom 11  
    Korki były ok. Podanie czegoś przez LAN odpada całkowicie ponieważ ta sieć jest z pokoju do pokoju. Myśle że sprawcą tej awarii był zasilacz.

Pozdrawiam
    Tapol
  • #8 37067
    ZonX
    Poziom 22  
    to tak jak sugerowałem na poczatku . Płyta juz jest wogule do niczego?? a prubowałes woguel podstawic inny zasilaacz?
  • REKLAMA
  • #9 37070
    Tapol
    Poziom 11  
    Tak podmieniłem jej zasilacz na 100% dobry i objawy są takie jak opisane w moim pierwszym poście. Po naciśnięciu włącznika płyta się nie wzbudza, nie kręcą się wentylatory ani dyski. Jest tylko takie małe dygnięcie wentylatora na procku.
  • #10 37075
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Według mnie płyta nie włącza zasilacza.
    Można zewrzeć na stałe do masy sygnał uruchamiający zasilacz (często zielony kabel PS-ON).
    Będziesz miał płytę AT, albo wszystko poleci z dymem :)
  • #11 37100
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Stawiam na kondensatory - podobnie jak ZonX.
    Najplepiej wymień wszystkie w okolicach procesora i gniazda przewodu zasilającego
    Prawdopodobnie te przy procesorze mają 1500uF/6,3V. Jeżeli nie będziesz mógł kupić takich wsytaw 1000uF i 470uF ( trochę się namęczysz zanim uda ci się jakoś je upchać- dlatego proponuję w miejsca kondensatorów firmowych wstawić piny, a potem krótką taśmą na osobną płytkę z kondensatorami. Powtarzam, że dotyczy to tylko kondensatorów przy procesorze; wyglada to może nieciekawie ale działa).
    Sprawdź też stabilizatory.
  • REKLAMA
  • #12 37102
    kodd
    Poziom 32  
    no to jedziemy dalej.Pod slotem powinny być dwa tranzystory i dioda.Sprawdź na przebicie(możesz odlutować i unieść lekko do góry nogi),diodę zmierz.Jeśli jest OK uszkodzony będzie (obok) reg.nap.CS5165 lub????
    powodzenia
  • #13 37250
    Tapol
    Poziom 11  
    Witam,

Dziękuje wszystkim za wskazówki.

Na tą chwile po bardzo dokładnych oględzinach i drapaniu kości okazało się że jeden układ ma małe wybrzuszenie. Ta kość ma oznaczenie CS5??13 i niżej 99??L (tam gdzie dałem pytajniki nie mogę odczytać cyfr bo kawałek kości się wykruszył). Prawdopodobnie jest to regulator napięcia (kodd to sugerował tylko podał inne oznaczenie i nie mam pewności czy to to to). Czy mógłby mi ktoś podać pełne oznaczenie tej kości abym mógł kupić identyczną. Da się to wogóle kupić? Czy może lepiej szukać innej uszkodzonej płyty i z niej to wypreparować?

Jak myślicie czy po wymianie tej kości płyta ruszy czy jeszcze coś może być upalone?

Pozdrawiam
    Tapol
  • #14 37309
    kodd
    Poziom 32  
    cześć kolego
    No to jesteśmy coraz bliżej,ale to wszystko co można sugerować na odległość.Wymiana układu bez znalezienia przyczyny to najprawdopodobniej bum!!.Te płyty mimo tych samych wersji posiadały dwa rodzaje regulatorów,w twoim przypadku będzie to CS51313 -jeśli chodzi o jego zakup to 20 lat temu z walizki no problem,obecnie to nie lada wyczyn(w palecie to może sprowadzą)
    powodzenia
  • #15 37317
    Tapol
    Poziom 11  
    To mnie pocieszyłeś :(. Kurcze to nie jest aż tak stara płyta. Nie można tego czymś zastąpić? A czy przyczyną mógłbyć walnięty zasilacz?

Pozdrawiam
    Tapol
  • #16 37372
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    hej
    zasilacze to przyczyna wiekszości padów komputerów...
    osobiście miałem w domu 2 kompy po takim "ciańkim" zasilaczu.
    Padło dosłownie wszystko!!!!!! (dziury w scalakach itp)
    no! w jednym przeżyła pamięć...

głównie to zasilacze z tanich obudów,koleś podwiózł mi kilkanaście
    uwalonych zasilaczy praktycznie tego samego typu,we wszystkich powybuchane i napuchnięte kondzioły,popalone opory...
  • #17 37416
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Ja natomiast muszę pochwalić płytę Shuttle MVP3. "Przeżyła" już trzy padnięte zasilacze.

Co do układu CS51313, najprościej będzie kupić inną uszkodzoną płytę i "skorzystać z niej" :?
  • #18 37698
    Tapol
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc.
    Muszę poszukać tego scalaka w innych walniętych płytach.

Pozdrawiam wszystkich.
    Tapol
  • #19 38592
    kodd
    Poziom 32  
    witam
    Kiedy kolega zdobędzie "walniętą" płytę proszę jej nie dobijać,bowiem istnieje szansa,że i ona się podniesie.
    czekamy
  • #20 38673
    Tapol
    Poziom 11  
    Dziękuje za słuszną uwagę :). Poszukam takiej naprawde walniętej, mocno walniętej.

Pozdrawiam
    Tapol
  • #21 41285
    Kordziu
    Poziom 12  
    Przyœlij płytkę do Koszalina. Koszt naprawy 40 zł + VAT. To do servisu. Prywatnie mniej. Pozdrawiam. :)
  • #22 41348
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    już dawno (chyba 2 lata) przestałem wysyłać płyty do Koszalina,wysokie koszty wysyłki,skuteczność 0%.Za to dostawałem sporo makulatury z napisem "brak części".Czyżby coś się zmieniło?
    Wyszczególniona cena nie jest atrakcyjna dodając wysyłkę i niepewność naprawy,może dla płyt o wyjątkowej wartości jest to opłacalne ale z reguły są na gwarancji.
    pozdrawiam
  • #23 41661
    Kordziu
    Poziom 12  
    Sš dwie firmy w Koszalinie, ta PCCENTER istnieje około 2 lata. Wysyłamy około 90% naprawionych płyt. Zajrzyj na adres www.pccenter.pl. Pozdrawiam.
  • #24 41786
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Zgadzam się z kolegą ,ale my wysyłaliśmy te 10%
    A z kodem POST 41 na VIA 693A też robią ?
    pozdrawiam
  • #25 42396
    kodd
    Poziom 32  
    potwierdzan jak wyżej, tylko,że z kodem 41 robią ,ale po wirusie,a to za drogo bardzo za drogo.Opłacało by się się wysyłać płyty wartościowe po awariach (kupione jako złom użytkowy i kompletne),ale tych nie zrobią bo już wróciły z serwisu jako "bad"
  • #26 42419
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 72
    Oprócz układu CS w tej płycie masz na bank do wymiany trzy kondensatory EC12-EC15 (1500mF/6.3V) te w rzędzie poniżej na środku dalej od slota proc.

Sprawdź mosfety obok....

Jeśli w mojej poleciał chipset to będę miał wolny układ CS51313...

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna ABIT BE6-II v1.1 (RAID) nie uruchamia się – po wciśnięciu przycisku zasilania wentylatory lekko drgają, a następnie brak dalszych reakcji, dopóki nie odłączy się zasilania. Objawy wskazują na problem z uruchomieniem zasilacza przez płytę. Sprawdzono kondensatory – brak widocznych uszkodzeń, jednak wykryto zwarcie do masy na przewodzie +12V (żółty kabel). Wymieniono zasilacz na sprawny, ale problem pozostał. Podejrzewane są uszkodzenia elementów zasilania płyty, w tym kondensatorów elektrolitycznych (szczególnie przy procesorze, o pojemności około 1500uF/6,3V) oraz układu regulatora napięcia oznaczonego jako CS51313 (lub podobnego). Układ ten jest trudno dostępny na rynku, sugerowano pozyskanie go z innej uszkodzonej płyty. Wskazano również na konieczność sprawdzenia tranzystorów i diod w obwodzie zasilania oraz stabilizatorów. Uszkodzenia mogły powstać wskutek awarii zasilacza, który mógł uszkodzić również inne komponenty komputera. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące serwisów naprawiających takie płyty, jednak koszty i skuteczność napraw są różne. Zalecane jest dokładne sprawdzenie i ewentualna wymiana uszkodzonych elementów zasilania, a także rozważenie wymiany układu regulatora napięcia lub pozyskanie go z innej płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA