logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony komputer? Uruchamia wentylatory. Czarny ekran.

Hrabia322 24 Cze 2007 22:26 10228 9
REKLAMA
  • #1 4017194
    Hrabia322
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Witam mam kłopot z komputerem sąsiada.
    Oto jego konfiguracja.
    Cytat:
    RAM spec tek 256 Mb pc2100 DDR
    nVIDIA GeForce4 MX 440 64 Mb tv out
    Intel Celeron 2 GHz
    Zasilacz Cedegen 250XA
    cd-rom LG i nagrywarka DVD LG Flopek
    Dysk Maxtor 40 GB

Nazwy płyty głównej nie znam dokładnie, ale zamieszczę jej opis(załącznik)
    Komputer się wyłączył i już nie włączył uszkodzone ma pliki na dysku więc system nie startował.
    Bez dysku włączył się BIOS przez parę razy i teraz już nic się nie wyświetla.
    Komputer włącza wentylatory, ale nic nie pojawia sie na monitorze.
    Włożyłem dobrą kartę, ale też nic.
    Jaka może być przyczyna wyciągałem baterie i nic.
    Wyczyściłem komputer cały z kurzu bo był strasznie zakurzony i cały zasilacz w środku.
    Napięcia +12V w normie i +5V też.
    Załączniki:
    • X533.pdf (544.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4017208
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Wszystkie napięcia z zasilacza są w normie ? Podstaw inny,pewny zasilacz.
  • #3 4017235
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4023049
    Hrabia322
    Poziom 16  
    Czyszczenie CMOS jest utrudnione ale myślę że zostało zrestartowane co do kondensatorów to nie widać na nich śladów "spuchnięcia".
    Podstawiłem zasilacz ze swojego komputera (na pewno dobry bo mi na nim mój komputer działa) i dalej nic nie wyświetla sie na monitorze.
    Jak zobaczyć co się popsuło żebym mógł to wymienić?
  • REKLAMA
  • #5 4023069
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Sprawdź jak się uruchomi sama płyta z procesorem,bez pamięci,bez kart z odpiętymi od płyty paskami napędów,podłączony głośniczek.Jeśli będą sygnały biosa to dołóż pamięć,następnie grafikę i.t.d.
  • REKLAMA
  • #6 4023180
    Hrabia322
    Poziom 16  
    Niestety po odpinałem wszystko zostawiłem procesor i kable do diod sygnalizacyjnych, reset, głośniczek etc. i BIOS nie "Piszczy " wentylatory się włączają i nic.
  • #7 4023259
    y0yster
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Według mnie to padła płyta główna. Procek raczej nie bo by było widać i czuć. Poza tym nie słychać speakera. Jeśli odłączyłeś ram, to speaker powinien coś po swojemu nadawać. Jeśli mówisz, że cisza to raczej jest to mainboard. Jeśli masz możliwości sprawdź procek, prawdopodobnie będzie chodził normalnie.
  • #8 4023298
    Hrabia322
    Poziom 16  
    No a jaka wina mogła być w tym że "padła" płyta wcześniej jak był u kumpla też mi tak zrobił że nic nie pokazał na monitorze ale po odpięciu "wszystkiego" speaker sie odzywał i potem po podłączeniu z powrotem to ruszył. I teraz ostatnio jak "zamilkł to już sie nie odezwał" ani spiker ani nic na monitorze...
  • #9 4023379
    y0yster
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Nie mam zielonego pojęcia czego mogła by być to wina. Ale jest to najprawdopodobniej płyta główna, cóż by mogło być innego. Możesz jeszcze spróbowac wymienić CMOS. Kiedyś takie cuda robiłem z starą płytą główna, nawet zadziałało, ale wtedy to był problem z bios check sume error.
  • #10 4040168
    Hrabia322
    Poziom 16  
    Już wiem co się popsuło spalił się procesor ale oględziny wzrokowe nic na to nie wskazywały dziękuje wszystkim na razie.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer po awarii nie wyświetla obrazu, mimo że wentylatory się uruchamiają, a napięcia zasilacza (+12V, +5V) są w normie. Próby uruchomienia bez dysku i zresetowania CMOS nie przyniosły efektu. Wymiana zasilacza na sprawny nie pomogła. Testy uruchomienia płyty głównej z procesorem, ale bez pamięci i kart rozszerzeń, nie wywołały sygnałów dźwiękowych z głośniczka systemowego, co wskazuje na uszkodzenie płyty głównej. Brak reakcji speakera przy odłączonym RAM sugeruje poważną usterkę płyty. Próba wymiany CMOS była rozważana, ale ostatecznie wizualna inspekcja nie wykazała uszkodzeń kondensatorów. Ostatecznie stwierdzono, że uszkodzony jest procesor, mimo braku widocznych uszkodzeń zewnętrznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA