logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić kolumny OMNITRONIC TMX-1530 1000W? Opinie użytkowników

robertoxxx 25 Cze 2007 14:57 5976 26
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 4019248
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    wielokrotnie przerabiane -
    za ok. 1000 zł można kupić używane kolumny firmy LDM Elestry tonsile,hand boxy które bedą znacznie lepiej brzmieć i bedą głośniejsze (nowych niestety sie nie kupi się za tyle).

Ten omnitronic - ma 2 głośniki niskotonowe, bo ten mały wcale nie jest średniotonowy, co do zwrotnicy to wielce prawdpodobne że prawie jej nie ma.

Sprawność tego sprzętu jest niewiele większa od domowych kolumn, i nie ma on niestety na pewno 500 watt RMS - ile ma ciężko stwierdzić ale nie wydaje mi się żeby wytrzymał więcej niż 150-200.

Koszt budowy samemu takiej kolumny (15+8+driver) na dośc tanich głośnikach ledwo by się zamknął w granicach 500 zł...dlatego to nie może zbyt dobrze grać -> przecież ktoś musi na tym zarobić!
  • #3 4019969
    robertoxxx
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź, podobnie myśłę o tym sprzęcie. Niska cena kusi.
    Niestety nie widziałem za podobną cenę nawet używanych dużo lepszych kolumn. Może wiesz kto ma do sprzedania to, o czym piszesz???

Dodano po 3 [minuty]:

Jeśli chodzi o HAND-BOXy to ostatnio kolega kupił nowe 300 W RMS i zapłacił prawie 2000 i niestety musiał wymienić głośniki, żeby to na prawdę "grało". Po wymianie cały komplet wyniósł go ok 2500 zł. to jest inny poziom cenowy.
  • #4 4020062
    Dj Snake
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Jakie to były Hand Boxy jeżeli można wiedzieć, i jakie głośniki wymieniał? Bo z tego co wiem to Hand Box robi kolumny na Cerwin Vega i Eminence, to na co lepszego można wymienić? Precision Devices, czy może 18Sound ?
  • #5 4020271
    robertoxxx
    Poziom 10  
    Porozmawiam z nim i odpowiem, dokładnie nie wiem. Czy wiesz kto ma jakieś dobre uzywane kolumny do sprzedania do 1000 PLN za komplet?
  • #7 4020672
    SzokalML
    Poziom 36  
    Cytat:
    ziękuję za odpowiedź, podobnie myśłę o tym sprzęcie. Niska cena kusi.
    Niestety nie widziałem za podobną cenę nawet używanych dużo lepszych kolumn. Może wiesz kto ma do sprzedania to, o czym piszesz???

Jeśli chodzi o HAND-BOXy to ostatnio kolega kupił nowe 300 W RMS i zapłacił prawie 2000 i niestety musiał wymienić głośniki, żeby to na prawdę "grało". Po wymianie cały komplet wyniósł go ok 2500 zł. to jest inny poziom cenowy.

Najprościej Allegro (taki problem wpisać w wyszukiwarkę?) a jak widzisz tutaj też mają użytkownicy forum (fajny zestaw Paniczkamil, gdybym miał wolne 2 tys. to od razu bym wziął hehe)

A Co do tych hand-boxów to musiałbym znać konkrety, bo coś mi się nie wydaje...
  • REKLAMA
  • #8 4021052
    robertoxxx
    Poziom 10  
    Zauważ z jakiego jestem miasta i sprawdź gdzie mieści sie firma HAND BOX. Jak dodam, ze w HAND BOXie pracuje moich dwóch znaiomych, to spokojnie możesz w to uwierzyć ;-)
  • REKLAMA
  • #9 4021253
    SzokalML
    Poziom 36  
    Więc masz znajomych w hand-boxie i nie wiesz gdzie kupic kolumny ? :) hm...
    Uwierzyć w co, W to że pakują kiepskie głośniki? Słyszałem jakieś niepochlebne opinie o handboxie, ale wolałbym konkrety....
  • #10 4021313
    robertoxxx
    Poziom 10  
    żebyśmy się dobrze zrozumieli - nie mam zamiaru rozpowszechniać opini że HAND BOX pakuje słabe głośniki do swoich kolumn, absolutnie tak nie jest. To jest porządna firma i przez to droga. Konkurencja jest teraz ostra i zeby się utrzymać na rynku, trzeba szukac oszczędności. HAND BOX może Ci wstawić za mniejsza kasę trochę gorsze głosniki, ale też bedzie wszystko OK. Jeśli ktoś jest w branzy estradowej od ponad 10 lat to szuka produktów z najwyzszej półki - tak jest własnie z moim znajomym.
    Ja obecnie szukam bardzo tanich kolumn z niższej półki, ale jeszcze takich które będą przynajmniej "jakoś" grały. Kolumny nie są dla mnie. Nie jest powiedziane, że nie skorzystam właśnie z HAND BOXa, ale póki co robię rozeznanie w innych miejscach.
  • #11 4021673
    naud
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Hand box robi dobrze końce mocy, i w niektórych przypadkach, wzmacniacze instrumentalne. I poprzestańmy na dywagowaniu, że robi dobre kolumny - bo to akurat nieprawdą jest. Hand box schrzanił sobie markę właśnie produkcją badziewnych kolumn i to już parę ładnych lat temu. Był tylko (i pewnie jeszcze jest) jeden plusik paczek Leszka - stolarka.

p.s. Nie chodzi mi o to, że jestem wielkim przeciwnikiem Leszka - wręcz przeciwnie. Jako jeden z nielicznych w naszym pięknym kraju jeszcze próbuje coś robić, ale paczki, które produkował, naprawdę s....ł ! Kiepskie głośniki, kiepskie, źle strojone zwrotnice - to była pomyłka.

Pozdrawiam
  • #12 7490197
    BOSS123
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Jestem posiadaczem tych kolumn i mogę się wypowiedzieć na ich temat jeżeli ktoś jest zainteresowany moją opinią.
    Pozdrawiam
  • #13 7490240
    alexv
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Omnitronic - firma o której dużo tutaj już pisano - moim zdaniem to nie opłacalna inwestycja - pieniądze wyrzucone w błoto.

Jak tutaj koledzy radzą kupić na allegro używki bądź poskładać coś samemu.
  • #14 7502144
    sados12345
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Ja miałem stare Celestiony w paczkach LDM.Jeden z nich uległ jakby to nazwać zniszczeniu :) Wysłałem do Pana Głowackiego "Dragon's Head".Głośnik miałem po wysłaniu w poniedziałek już w piątek,zapłaciłem za wymianę całego softa 220 zł.Naprawdę polecam tego ziomka :)
  • #15 7720328
    BOSS123
    Poziom 15  
    Moje przyjmują 2x180 watt 8 R i jest mało im mocy wysoko tonowy wstawiłem GDWT 9/100 i jest o niebo lepiej może ktos by polecił jaki wzmacniacz do nich bo nie mam pomysłu powiedzmy do 750 zł.
    Pozdrawiam Marcin.
  • #16 7729366
    lisek14
    Poziom 12  
    BOSS123 napisał:
    Moje przyjmują 2x180 watt 8 R i jest mało im mocy wysoko tonowy wstawiłem GDWT 9/100 i jest o niebo lepiej może ktos by polecił jaki wzmacniacz do nich bo nie mam pomysłu powiedzmy do 750 zł.
    Pozdrawiam Marcin.

Fidek fpa10A, ja swojego kupiłem dokładnie za 690zł w stanie idealnym. Od roku kolumny wygrały 15 imprez na tej końcówce i jeszcze nie było problemu ze spalonymi głośnikami - tylko tłumik na głośnik wysokotonowy nie wytrzymał (:
  • REKLAMA
  • #17 7729393
    BOSS123
    Poziom 15  
    A ty tam orginalny masz Driver czy też już po wymianie ? Bardzo dziekuje za doradzenie
    Pozdrawiam Marcin

Dodano po 13 [minuty]:

Aha jeszcze myślałem nad wymianą głośnika nisko i średnio tonowego ale nie mam pomysły może wy coś powiedzie myślałem nad STX-em.
    Ale tam ma średnica aż 20 cm nie wiem gdzie taki kupić można.
  • #18 7773439
    lisek14
    Poziom 12  
    Oryginalne drivery odpadły po 1 imprezie na wzmacniaczu 150W @ 8 OM :)) Wstawiłem tam Selenium DH200E-E (niestety jak na razie w oryginalną tubę) no i dorobiłem półkę na ten driver.
    Myślę że można tam wstawić coś z tonsila (nie pamiętam jaki podział jest w tej zwrotnicy), ale brałem na przyszłość (myślę nad jakimiś paczkami 12" + ten selenium).

Co do wymiany głośników, budy są bardzo kiepsko wykonane i chyba lepiej było by zaprojektować obudowy pod konkretne głośniki.
  • #19 7773515
    BOSS123
    Poziom 15  
    Z paczkami dało by się jeszcze coś zrobić jak by się z zabrał za nie konkretnie ja mam Driver Tonsila i nie mam problemów z nim żadnych będę wymieniał w nich wszystkie głośniki chyba jak fundusze pozwolą.
    Jakie masz doły do nich ??
    Pozdrawiam Marcin.
  • #20 7774123
    SzokalML
    Poziom 36  
    Budy są kiepsko wykonane - możesz rozwinąć temat?
    W jakich aspektach?
  • #21 7774397
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    SzokalML napisał:
    Budy są kiepsko wykonane - możesz rozwinąć temat?
    W jakich aspektach?

Namaziane kleju na niepodocinane kątowo płyty, postrzelene zszywkami (nie zawsze celnie ;) ) i z średnio twardej płyty. Bele jakie diy z szafy poskręcane wkrętami jest o wiele mocniejsze.
  • #22 7774643
    SzokalML
    Poziom 36  
    To wbrew pozorom ważna uwaga, ponieważ zastanawiałem sie, czy nie opłaca się kupić tego typu bud ze spalonymi głośnikami i włożyć czegoś innego - no, bo nie ukrywajmy, ze zrobieniem obudowy jest dośc sporo roboty, zwłaszcza gdy nie ma sie odpowiedniego parku maszynowego.
  • #23 7774655
    lisek14
    Poziom 12  
    BOSS123 napisał:
    Jakie masz doły do nich ??

Nagłaśniam nimi głównie mowę + delikatny podkład muzyczny w tle więc dołów nie potrzebuje. Te paczki mają niską efektywność, więc inwestować jeszcze w doły to lekka przesada, lepiej jakieś konkretniejsze szerokopasmowce.

@_eddie_: dokładnie, 3-4 imprezy i obudowa zrobiła się nieszczelna (pierdziała w rytm basu), na dodatek w środku pełno wiór (jak by skręcali te paczki w biegu).

Ogólnie te kolumny są podobnej wagi co Alton 70, no ale czego wymagać za nie całe 500zł (: ?
  • #24 7776641
    BOSS123
    Poziom 15  
    Żeby paczki doprowadzić to mocnej konstrukcji trzeba by było jakieś wzmacnianie jeszcze do środka dać oraz wkręty moje teraz pracują z końcem Elmuz 2x 250 8 R i nawet sprawują się dobrze ale przydało by się jeszcze niskotonowy wymienić ale to przyjdzie na to czas u mnie odszedł kawałek kocu od kolumny i zauważyłem ze jest to zwykła płyta wiórowa. Czy ktoś wie jaki podział ma zwrotnica ?
  • #25 7777197
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Wystarczy dobrze od wewnątrz zalać klejem wszystkie łączenia.
  • #26 7777451
    rychhhu
    Poziom 11  
    ja bym wstawil w kąty belki i ob bokow gory i dolu poskrecal wkretami, na pewno by to sie wzmocnilo, a sprzet jest takiej jakosci, ze nie zal poprawiac po producencie
  • #27 7781138
    BOSS123
    Poziom 15  
    Jak już napisaliśmy ze za 500 zł sztuka to cudów nie będzie i to wystarczy na cenę spojrzeć ale i nie jest tragicznie ja używam ich około roku i mnie nie zawiodły na małe imprezy czemu nie ale profesjonalizm odpada wiadomo moje kolumny wzmocniłem od środka i trzymają się jak na razie bez problemu. Ma ktoś Zdjęcia końcówki Omnitronic P-2000 lub 3500 ?

Podsumowanie tematu

✨ Kolumny OMNITRONIC TMX-1530 1000W są oceniane jako sprzęt niskiej jakości, o niskiej sprawności i wątpliwej mocy RMS, prawdopodobnie nie przekraczającej 150-200 W, mimo deklarowanych 1000 W. Obudowy są wykonane z tanich materiałów, słabo spasowane i wymagają wzmocnień konstrukcyjnych, takich jak klejenie i dodatkowe belki, aby poprawić szczelność i trwałość. Głośniki niskotonowe i średniotonowe są krytykowane, a zwrotnica prawdopodobnie jest bardzo uproszczona lub nieobecna. Użytkownicy sugerują, że za podobną cenę lepiej poszukać używanych kolumn LDM Elestra lub Hand Box, choć te ostatnie są droższe i czasem wymagają wymiany głośników na lepsze marki, takie jak Cerwin Vega, Eminence, Precision Devices, 18Sound czy Selenium. Wymiana driverów na modele Selenium DH200E-E lub Tonsil jest popularna w celu poprawy jakości dźwięku. Wzmacniacze rekomendowane do tych kolumn to m.in. Fidek FPA10A lub Elmuz 2x250 W. Ogólnie OMNITRONIC TMX-1530 nadaje się do małych imprez i nagłaśniania mowy, ale nie spełnia wymagań profesjonalnych zastosowań estradowych. Samodzielne budowanie kolumn z lepszych komponentów jest wskazane jako bardziej opłacalne rozwiązanie.
REKLAMA