logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STIHL FS 80 nie odpala po zgaśnięciu, iskra i paliwo są, co sprawdzić?

komaromucha 26 Cze 2007 11:10 16701 8
REKLAMA
  • #1 4021508
    komaromucha
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mam problem z kosą spalinową STIHL FS 80. Kupiłem ją używaną kilka dni temy i chodziła super aż pewnego razu przy koszeniu zgasła i już nie chce odpalić.
    Czyściłem już gaźnik i zmieniałem świece i nic. Iskra jest, paliwo dochodzi bo świeca jest zalana.
    Wie ktoś może co może być z nią nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 4022070
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Jeśli jest iskra ( na pewno ?) i paliwo to musi zapalić.Być może za słaba ta iskra wówczas aparat zapłonowy do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 4022395
    komaromucha
    Poziom 14  
    No iskra jest bardzo mocna i nie chce odpalic. Ja też nie wiem co to może być może ktoś miał podobny problem.
  • #4 4022446
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4022497
    komaromucha
    Poziom 14  
    Nic nie pomogło. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #6 4022946
    Breżniew
    Poziom 22  
    Ocena: 139
    A filtr powietrza dokładnie wymyłeś? Świeca musi byc sucha do palenia. Starą świecę jak nie masz nowej wypal nad gazem w kuchence tak aby była jasna ( elektrody) i sprobuj jeszcze raz. Mam nadzieje ze robiłes mieszanke z olejem a nie sama benzynę do zbiorniczka.
  • #7 4022983
    AdrianK17
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Może nagar w mini tłumniczku zablokował ujście spalin
  • REKLAMA
  • #8 4024798
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Jeśli jest iskra w odpowiednim momencie (zobacz czy koło zamachowe nie obróciło się na osi) to po podaniu mieszanki musi palić.Sprubój podać zupełnie inne paliwo.
  • #9 4032403
    zendar
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Odkręć świecę i wtryśnij w otwór jakiś środek ułatwiający rozruch dostępny w sklepach moto. Ja raz z braku takowego wtrysnąłem WD40 - pięknie na nim odpala :D

Podsumowanie tematu

✨ Kosa spalinowa STIHL FS 80 nie odpala po zgaśnięciu mimo obecności iskry i paliwa, co wskazuje na inne możliwe przyczyny problemu. Zalecane jest sprawdzenie kompresji, membran i zaworka iglicowego w gaźniku oraz filtra powietrza. Należy upewnić się, że ssanie nie jest włączone oraz wykonać kilka pociągnięć rozrusznikiem ze świecą odkręconą i skierowaną w dół, aby wypuścić nadmiar paliwa z komory korbowej. Regulacja śrub H i L gaźnika może pomóc w uruchomieniu silnika. Filtr powietrza powinien być dokładnie oczyszczony, a świeca sucha i odpowiednio wypalona. Sprawdzenie, czy koło zamachowe nie przesunęło się na osi, jest istotne dla prawidłowego momentu iskry. Można także spróbować użyć środka ułatwiającego rozruch lub alternatywnego paliwa. Możliwe jest również zablokowanie ujścia spalin przez nagar w tłumiku. Mieszanka paliwowa powinna zawierać olej, a nie samą benzynę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA