logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie tanio kupić sprzęt do sieci radiowej na wsi? Szukam kart i anten.

thomas3000 27 Paź 2003 13:37 4640 20
  • #1 376228
    thomas3000
    Poziom 2  
    Tak jak w temacie. Zakladam siec komputerowa z dostepem do internetu.
    Gdzie moge tanio kupic karty, anteny, itp., zeby zrobic siec ????????????
    Poszukuje wszystkiego na temat sieci radiowych, a takze namiarow na firmy handlujace potzrebnym sprzetem
    ZGORY DZIEKI
  • #2 376238
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 112
    Po pierwsze nie krzycz, chociaż mieszkasz daleko to my czytamy, nie słuchamy
    Po drugie użyj przycisku szukaj i wpisz SIEĆ AND RADIOWA i inne kombinacje
    Po trzecie napisz co wiesz w tym temacie, bo wtedy będzie łatwiej doradzać
  • #3 376262
    thomas3000
    Poziom 2  
    Wiem nawet sporo, ale nie mialem w praktyce ztycznosci z radiowymi sieciami.
    Chodzi mi o polaczenie okolo 20 komputerów rozcoconych od siebie na obszaze 3km.
  • #4 381349
    Terminator-Z
    Poziom 1  
    Witaj

Właśnie coś takiego robiłem przez pół roku w okolicach Rybnika (niestety teraz nie robię ze względu na konflikt interesów).
    Zbudowaliśmy sieć w kilku sąsiednich miejscowościach (promień ok 10km) oraz kilka lini przesyłowych na większe odległości. Teraz w sieci jest ponad setka osób. Piszesz, że masz sporą wiedzę teoretyczną - i bardzo dobrze. Ja też tak sądziłem na początku ale tutaj teoria to tylko mała cząstka sukcesu. W praktyce napotkasz jeszcze na wiele, wiele "dziwnych" rzeczy. Dlatego proszę pisz dokładnie o co chodzi a jestem pewien, że Ci pomogę.
    Jezeli chodzi o sprzęt to polecam Acces Pointy Planet WAP-1950 (przetestowaliśmy różne i te okazały się najlepsze) a do kompów zwykłe karty radiowe Planet 8305. Można je kupić najtaniej w hurtowni Action www.a.pl Jak nie masz do nich dostępu to mogę Ci załatwić taki sprzęt i to naprawdę tanio. Bardzo ważne są tutaj jeszcze anteny.
    Jeżeli masz jakieś pytania to pisz!
    ----------------------------------------------------------
    ... Jeżeli chcesz podłączyć tak jak piszesz ok 20 kompów w promieniu 3km to jest to banalnie proste i nie potrzeba zbyt dużo kasy.......pod warunkiem, że teren jest raczej płaski. Anteny pomiędzy sobą muszą się widzieć optycznie. Trzeba wybrać taki punkt na "stację bazową", żeby wszyscy "klienci" go widzieli (tzn. anteny które będą u nich zamontowane).

Czekam na dokładniejszy opis sytuacji.
    -----------------------------------------------------------
    Scalono z 2 postów
    j.
  • #5 381371
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 382956
    Denat
    Poziom 12  
    Jak już gadamy o sieciach radiowych. To mam pytanko, u mnie na wiosce zrobili właśńie siec radiową - czy mogł był się na nią wbić na dziko. Wiem że takie coś jest możliwe ale podobno antena w ***** kosztuje a i o odbiorniku nie niewiem. Jak to z tym jest ???
  • #7 382960
    kuba989898
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    apropo kart planet 8305 to cholernie źle sie je konfiguruje po reinstalacji systemu - przerabiałem
  • #8 388655
    And63
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cytat:
    apropo kart planet 8305 to cholernie źle sie je konfiguruje po reinstalacji systemu - przerabiałem

Chyba niedokładnie przerobiłeś tą lekcję, założyłem ok 200 takich kart, reinstalowałem również różne systemy od win95 do XP i jakoś nigdy nie miałem problemu.
    Ps. Instrukcja obsługi sprzętu po to jest dodawana, aby ją przeczytać, a nie wyrzucać. Odrób jeszcze raz lekcje :D
  • #9 388768
    grzegm
    Poziom 13  
    Witam.
    Z mojego doswiadczenia z sieciami radiowymi(2 lata) to poleciłbym założyc w środku sieci antene dookólna o duzym zysku (H) typu RANGER z tanim a dobrym AP np WAP1950. u poszcególnych uzytkowników mozna montowąc karty radiowe planet , realtek czy d-link ewentualnie AP w trybie klienckim + karta sieciowa lub + router i sieć kablem dla kilku uzytkowników (do 150m - BURZE!!).
    Anteny proponuje zastosować 500-700 (widoczność optyczna) typu YAGI o średnim zysku, powyżej tej odległości paraboliczne z konwerterem lub siatkówki (ale drogie).
    Długo,ści kabla od anteny H500 i podobne do 25m
    H155 do 10m.
    Anteny ustawić na poziom sygnału(najlepsza karta AVAYA) do AP.
    I powinno hulać!!!
    Grzesiek
  • #10 409469
    arni1
    Poziom 12  
    Czy Twoja wioska daleko jest od mojej wioski o nazwie Wrocław?
  • #11 414438
    dzoper23
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam!
    Jesli chodzi o tani sprzet bezprzewodowy to mi udalo sie zakupic punkty dotepowe w http://wireless.lunar.pl tj. po 380 zl za szt.
    Sa to oczywiscie OEM do zludzenia jednak przypominajace AP Planet!!!
    Mam polaczone nimi dwa bloki i smigaja super!!!
  • #12 415131
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Zależy ile tego ma być,jak pare sztuk,to kup w sklepie ,marża 10-20zł,antenki chyba najtaniej znajdziesz na allegro,AP Planet 1650,karty Planet 8305.Świetne i tanie anteny robi koleś z Częstochowy sektorowa 19dbi za 195 130sopni a do 300m dają z nawet z tyłu,zachowuje się jak ranger a trzukrotnie tańsza.
  • #13 418226
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 247
    A ja muszę troszeczkę załamać pogłoskę o widoczności anten...
    Mam link 5km bez widoczności optycznej anten :!:
    Przynajmniej tak sądzę, bo przy pomocy lornetki nieudało mi się zobaczyć swojej dookólnej z miejsca gdzie jest zamontowana parabola i analogicznie odwrotnie :) .
  • #14 474888
    sambo123
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Chcialbym zlozyc podobna siec na poczatek na jakies 10 kompow. Odlaglosc max od kompow to ok 2km. Co mam kupic. Tzn wiem ze potrzebny jest access point i k.sieciowe, ale jakie antenki mam zakupic. Dodam ze teren jest plaski tylko jest pare drzewek.
  • #15 475133
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 247
    Ja do linku 5km zastosowałem AP o mocy 100mW z każdej strony (link odemnie do "przekaźnika" na drugiej wiosce). U mnie antena dookólna 19dB zysku, a na "przekażniku" parabola 26dB. Połączenia kablowe są dosyć spore u mnie 6m, a na "przekaźniku" ok. 4m. Chodzi bez najmniejszych problemów, z tym że anteny są na wysokości ok. 30m.
  • #16 475194
    sbuli
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Cześc
    Świr Jakie masz AP ??
    Pozdrawiam
  • #17 475970
    spookie
    Poziom 12  
    Z miłą chęcią pomoge zbudować tą sieć i załatwić sprzęt po cenach produkcji ze sporą gwarancją. jak coś to odezwij się na gg 4777277.

www.airnetworks.pl
    info(_at_)airnetworks.pl
  • #18 482580
    ketjow_pl
    Poziom 2  
    Napisz o szczegółach dotyczących lokalizacji, ilości kompów w sieci, odległości. Na 100% Ci pomogę bo robiłem coś takiego i to na większym terenie. :D
  • #19 483359
    pawweell
    Poziom 11  
    Witam
    Mama siec radiowa i puszczam w nia neta ale z doswiadczenia moge potwierdzic poprzednie posty -- "instrukcje trzeba czytac" a potem instalowac sprzet , niema najmniejszego problemu.
    Z tego co wiem (tylko ze słyszenia) to niewarto inwestować w tani sprzęt, ale to nieznaczy że drogi jest najlepszy
  • #20 483688
    007Daniel
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    hm a czy ktos mi moze pomodz z zestawieniem neta na sprzecie planeta 1950 bo siec wewnetrzna mi smiga a nie moge ustawic dzialajacego neta. Konfiguracja jest nastepujaca NET----skretka----AP1950/lub01/IWE110------------------------------ link radiowy do AP planet 1950 i od tego AP net do userow i jak to skonfigurowac? :( pomozcie
  • #21 500712
    Gelog
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam kilka pytan do Terminatora:
    kto dostarcza wam internet ? TP ? i czy jest to DSL czy cos innego?
    jaki macie sprzet: baza i u abonentów?
    jak zrealizowaliscie przesyl na wieksza odleglosc i ile to bylo?
    czy masz ta siec zarejestrowana w URTiP i jak przebiegala ewentualna kontrola? bo z tego co piszesz to masz napewno przekroczone 100 mW

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu taniego sprzętu do budowy sieci radiowej na wsi, obejmującej około 20 komputerów na obszarze do 3 km. Zalecane jest stosowanie Access Pointów (AP) oraz kart radiowych, z naciskiem na praktyczne doświadczenia, gdyż teoria to tylko część sukcesu. Polecane urządzenia to Access Pointy Planet WAP-1950 oraz karty Planet 8305, dostępne tanio w hurtowni Action lub u innych dostawców. Wskazano również na istotną rolę anten, proponując anteny dookólne o dużym zysku (np. typu RANGER), anteny YAGI o średnim zysku na odległości do 700 m oraz paraboliczne na większe dystanse. Zalecane jest utrzymanie długości kabla antenowego do 25 m dla anten dookólnych i do 10 m dla innych typów. W praktyce stosowano anteny sektorowe 19 dBi, anteny dookólne 19 dB oraz paraboliczne 26 dB, montowane na wysokości około 30 m. Wskazano na problemy konfiguracyjne kart Planet 8305 po reinstalacji systemu, jednak doświadczenia innych użytkowników są pozytywne przy czytaniu instrukcji. Poruszono też kwestie widoczności optycznej anten, która nie zawsze jest konieczna do stabilnego połączenia na odległość 5 km. Wskazano na możliwość zakupu tanich punktów dostępowych OEM przypominających Planet w cenie około 380 zł za sztukę. Podkreślono znaczenie kontaktu z osobami mającymi doświadczenie w sieciach radiowych oraz konieczność czytania instrukcji obsługi sprzętu. Poruszono także kwestie prawne dotyczące mocy nadajnika i rejestracji sieci w URTiP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA