Hejka, to znowu ja.
Znalazłem troszkę inną lokalizację na umieszczenie łącza. Dzieli się to na 3 odrębne punkty, które musze połączyć tak jak wtedy, tylko w innym miejscu stoi serwer, i są dzięki temu mniejsze odległości.
Odległości:
- |12| = 7,2 km
- |23| = 3 km
- |13| = 4,5 km
Widzicie w jakim miejscu jest las? To takie zielone na rysunku. Nie wiem jak puścić połączenie i jakiego sprzętu potrzebuje (ile on kosztuje). DSL będzie w punkcie 1 - i to się nie zmienia. Teraz czy poprowadzić z punktu 1 do 2 i potem z 2 do 3, czy może najpierw z 1 do 3, a potem z 3 do 2? Technologie to chyba w przypadku połączenia |12| musiałby być 5ghz.. a jeśli byśmy poszli |13| to wystarczyłby na 4,5km 2,4 ghz?
Wypisałem sobie na kartce jakiego sprzętu potrzebuje do budowy całej sieci, łacznie z dostępem w poszczególnych punktach.
1:
- podłączenie DSL
- router
- AP
- antena [kierunkowa do punktu 2 (lub 3)], [dookolna rozdzielająca net w tym miejscu r=1km]
- okablowanie
- maszt [nie wiem z czego i ile m wysokości], na dwie (kierunkowa + dookolna)
2:
- router
- AP
- antena [kierunkowa do 1 (lub 3)], [dookolna rozdzielająca net w tym miejscu r=0,5km]
- okablowanie
- maszt [nie wiem z czego i ile m wysokości], na dwie lub trzy anteny (kierunkowa + dookolna) lub (kierunkowa, kierunkowa, dookolna)
3:
- router
- AP
- antena [kierunkowa do 1 (lub 2)], [dookolna rozdzielająca net w tym miejscu r=1km]
- okablowanie
- maszt [nie wiem z czego i ile m wysokości], na dwie lub trzy anteny (kierunkowa + dookolna) lub (kierunkowa, kierunkowa, dookolna)
Podejrzewam, że jako amator w tych sprawach pominąłem coś, zapomniałem o jakimś ważnym urządzeniu.. - pierwszy raz buduję WLAN. Gdybyście mogli to napiszcie jakiego sprzętu potrzebuję i jaki jest jego koszt, najlepiej z nazwami. Wogle ma to szansę działać?