logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować własną sieć radiową? Od czego zacząć?

alladin 20 Paź 2005 09:22 1898 10
REKLAMA
  • #1 1913004
    alladin
    Poziom 2  
    Witam was wszystkich i proszę o radę, jestem uzytkownikiem sieci radiowej i niemam z nia żadnego problemu ale nie w tym żecz , bardzo mnie interesuja komputery i przedewszystkim internet chciałbym zbudować własna sieć radiową tylko niewiem od czego zacząć bardzo bym był wdzięczny jak by mnie ktoś poinstruował jak to zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 1913019
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    po pierwsze musisz mieć użądzenie zwane AP które zamienias sygnał z kable (LAN) na sygnał radiowy
    w komputerze muszisz mieć sieciówke radiową
    ja osobiście kożystam z AP OSBRIDGE które bardzo ładnie pracują i mają FIREWALL-a dzięki któremu obce karty sieciowe bezprzewodowe nie będą mogły dostać się do twojej sici!!!

A ty tąsieć chcesz robić tak z pełnym rozmachem czy tylko tak się pobawić??
  • #3 1913525
    alladin
    Poziom 2  
    Chcę tą sieć zrobić z prawdziwego zdażenia mniej więcej juz wiem gdzie bym ja zrobil i miał bym bym gdzieś około 15 abonentów ile takie uzazdzenie AP kosztuje zakładam ze komputer musiał by być jako główny serwer no i wiem tyle że jest do tego potrzebne łącze telekomunikacyjne czy mógłbyś mi wytłumaczyc co i jak no i w kosztach jak to hychodzi no i jest potrzebne cos takiego jak router ja u mnie w domu tez kozystam z radiowki i mam szybkośc ok w godzinach szczetowych to znaczy około popoludnia i wieczoru szybkośc sięga 530 kbps a w nocy i rano i przed południem to 780 kbps wic nie nazekam i ja moją siec tez bym chcial tak zrobic a żeby taka prędkość miała no i p2p też nie nazekam hula jak talala
  • REKLAMA
  • #4 1913632
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Najtańsze AP mogące pociągnąć taką sieć kosztują od 200zł, ale 500zł wypadało by dać jakbyś chciał mieć "sieć z prawdziwego zdarzenia". Do tego jakaś antena z allegro (nie ma co szaleć z innymi bo to za drogo wychodzi) tak żeby z 2,5 metra miała - około 300zł.
    Serwer musisz postawić na linux'ie, najlepiej na Fresco bo jest najpopularniejsze.

Ale to dopiero początek, bo największa zabawa zaczyna się z podłączaniem klientów. Musisz mieć cały sprzęt związany z podłączaniem ich (cena jednego zestawu abonenckiego to ok. 150zł, chyba że będziesz sam robił anteny to do 100zł spadnie) i lubić chodzić po dachach (nawet w zimie :P).

Łącze przy twoich wymaganiach to minimum DSL 4 z TP SA, lub coś o podobnej prędkości od konkurencji, ale jeżeli wszyscy mają zamiar jechać na P2P to musisz poszukać czegoś jeszcze szybszego.
  • #5 1914271
    alladin
    Poziom 2  
    Ile moge podłączyć pod jednego AP abonentów no zakładam takiego co kosztuje w granicy 500 pln i co to znaczy łącze 1 megowe albo 2 megowe mój administrator ma łącze jednomegomewym i jest nas podłączonych okolo 15 uzytkownikow zaduzo takzwanych zasysaczy w tej sievi nie ma więc ta siec jakotako hula ale tam gdzie chce zbudować siec jest chętnyh troszkę co by chcieli zasysać z neto co sie da a najlepiej p2p
  • #6 1914308
    NOOKIA
    Poziom 28  
    koszt zestawu (antena i ap OSBRIDGE) to około 1300zł ale warte jest to sowjej ceny sieje pięknie i ma certyfikaty więc URTIP nic ci nie zrobi .
    ja podłańczam u każdego klijenta sieciówke bezprzewodową jaht i antene Yage i smiga pięknie jeszcze żaden klijent się nie żalił
  • REKLAMA
  • #7 1914347
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    A ilu masz klinetów i jakie łacze ? Poblokwane p2p ?
  • #8 1918769
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    NOOKIA napisał:
    koszt zestawu (antena i ap OSBRIDGE) to około 1300zł ale warte jest to sowjej ceny sieje pięknie i ma certyfikaty więc URTIP nic ci nie zrobi .

certyfikat masz na antenę i AP jako całość?? czy na każde urządzenie osobny certyfikat?? pozatym co na nim pisze??
    jeżeli masz certyfikat, to oznacza, że urządzenie pracuje z mocą nieprzekraczającą 100[mW], a to jak wiadomo starczy na około 400metrów zasięgu.
  • #9 1922190
    NOOKIA
    Poziom 28  
    sojer
    certyfikat jest na zestaw i wime że siej w promieniu 400-500m ale już mam 3 takie zestamy rozwieszone i jest ok co do tych anten z allegro to mam uptrzedzenia bo jedna taka leży na strychu (dziadosko siała, klijent od niej był 200m i miał siłe sygnału 30% a widocznośćanten była piękna)
  • REKLAMA
  • #11 3580629
    piochuxl
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    To jest antena kierunkowa tobie trzeba dookólnej

Podsumowanie tematu

✨ Budowa własnej sieci radiowej wymaga przede wszystkim urządzenia Access Point (AP), które konwertuje sygnał z kabla LAN na sygnał radiowy, oraz kart sieciowych radiowych w komputerach klientów. Popularnym wyborem jest AP OSBRIDGE, które posiada wbudowany firewall zabezpieczający sieć przed nieautoryzowanym dostępem. Koszt podstawowego AP zaczyna się od około 200 zł, ale dla stabilnej sieci rekomendowane są modele w cenie około 500 zł. Do tego potrzebna jest antena, np. z Allegro, o długości około 2,5 metra, kosztująca około 300 zł. Serwer sieciowy najlepiej postawić na systemie Linux, np. dystrybucji Fresco. Zestawy abonenckie (antena i karta sieciowa) kosztują około 150 zł, a samodzielna budowa anten może obniżyć koszty do około 100 zł. Łącze internetowe powinno mieć minimum DSL 4 Mb/s, a przy intensywnym korzystaniu z P2P warto rozważyć szybsze łącze. Jeden AP może obsłużyć około 15 abonentów, jednak liczba ta zależy od jakości łącza i obciążenia sieci. Certyfikaty urządzeń gwarantują moc nadawczą do 100 mW, co zapewnia zasięg około 400-500 metrów. Anteny kierunkowe, takie jak Yagi 15 dBi, nadają się na większe odległości, ale dookólne są lepsze do pokrycia obszaru wokół AP. W praktyce ważne jest także odpowiednie rozmieszczenie sprzętu, często na dachach, oraz zabezpieczenie sieci przed nieautoryzowanym dostępem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA