logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektroniczny "Iskrownik" powstały łuk do 1,5cm

AoT_Hunter_PL 26 Cze 2007 20:40 5118 6
REKLAMA
  • #1 4023324
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam potrzebuję wykonać sobie jakiś iskrownik elektryczny który da efekt przeskakującej iskry do 1,5 cm

Zasilany z baterii 1,5 , 4,5 , 9V , 12V do wyboru >> potrzebowałbym schemat takowego iskrownika.

Impulsowego , czy z cewką zapłonową , obojętnie (tak jak w samochodach)
    Zależy mi na możliwie najmniejszych wymiarach oraz wywołaniu wielokrotnych iskier po naciśnięciu przycisku (ewent. 1 a porządnej)

Iskrownik będzie służył jako zapalnik w komorze spalania mieszanki gazowej.

Na razie używam zwykłego z zapalniczek .. ale potrzebuję jakaś porządniejszą alternatywę zasilaną bateryjnie i niezawodną.

pozdrawiam

AoT_Hunter_PL
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4023483
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 197
    takie iskrowniki są do kupienia w sklepach ze sprzętem AGD jako części zamienne do kuchenek gazowych lub do junkersów. ja w junkersie mam zamontowany taki iskrownik fabrycznie ale jako oddzielny moduł i jest on zasilany napięciem 1,5V z baterii ale ja zamontowałem zasilacz na 2,8V DC bo baterie wyczerpywały się po około 3-4 miesiącach a teraz mam już 2 lata spokój
  • REKLAMA
  • #3 4023608
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Właśnie wiem, że są do kupienia ale chciałbym sam zbudować taki dla własnych potrzeb być może wyniesie mnie to taniej niż jakimś w sklepie.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4025621
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Hmmm chyba nikt nie zna zdanych schematów lub namiarów na jakieś ciekawe strony :/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4173011
    wilk.
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Polecam pomysł z paralizatorem bo wytwarza też duży łuk albo generator impulsów. Na forum jest wiele schematów
  • #7 4174322
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    ok dzięki już śledzę 1 takowy temat ;]

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu iskrownika elektronicznego generującego łuk iskry do 1,5 cm, zasilanego z baterii 1,5 V, 4,5 V, 9 V lub 12 V, o możliwie małych wymiarach i zdolnego do wielokrotnych wyładowań po naciśnięciu przycisku. Wskazano, że takie iskrowniki są dostępne jako części zamienne do kuchenek gazowych i podgrzewaczy wody (junkersów), często zasilane napięciem 1,5 V, choć stosuje się też zasilacze o napięciu około 2,8 V dla dłuższej pracy. Zaproponowano także wykorzystanie elementów ceramicznych zapłonowych oraz alternatywnie generatorów impulsów lub paralizatorów, które mogą wytwarzać silny łuk iskry. Wskazano na dostępność licznych schematów generatorów impulsów na forach elektronicznych oraz podano link do sklepu Conrad z elementami zapłonowymi. Autor preferuje samodzielne wykonanie iskrownika jako tańszą i bardziej niezawodną alternatywę dla zapalniczek gazowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA