logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić mocny iskrownik z układu lampy błyskowej aparatu?

peku666 30 Mar 2008 19:46 3089 11
REKLAMA
  • #1 4974145
    peku666
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich na forum jest to mój pierwszy post.
    Chodzi mi o to czy można zrobić z układu do lampy błyskowej z aparatu Iskrownik. Pisze dlatego iż potrzebuje mocny iskrownik. Obecnie mam właśnie taki układ z aparatu i łatwo można zobaczyć duży kondensator w którym gromadzi sie ładunek. Sprawdzałem miernikiem i jest tam chyba 2000v albo 20000v (po naładowaniu kondensatora przyciskiem do tego przeznaczonym) mam tez do tego "spust" także działa to jako takie coś do oślepiania ludzi :P Zasalane jest 1 paluszkiem.

proszę o szybka odpowiedz i Pozdrawiam :sm9:
  • REKLAMA
  • #2 4974240
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    Iskrownik to element stosowany do zabezpieczenia przed przepięciami. Są to w zasadzie dwa druty wpięte w zasilanie i zbliżone do siebie na małą odległość zależną od napięcia jakie mają tłumić. Stosowane raczej w energetyce. W elektronice stosuje się warystory, odgromniki (czasem), transile - zależnie od zabezpieczanego obwodu. Tobie pewnie chodzi o palnik ksenonowy generujący silne, krótkie błyski. Jak chcesz coś mocniejszego to zdobądź jakiś większy palnik. Elektronika też będzie mocniejsza pod niego.
  • REKLAMA
  • #3 4974267
    peku666
    Poziom 10  
    tzn. Mnie zależy na iskrze, To ma być coś na wzór iskrownika z zapalniczki tylko że troszkę większej mocy, myślę że przy wysokim napięciu jakie sie gromadzi w tym kondensatorze bez problemu sie da to zrobić
  • #5 4974334
    peku666
    Poziom 10  
    No tak tam jest wszystko o wysokim napięciu ale ja potrzebuje zęby mi ktoś powiedział czy da się ten układ jakoś przerobić żeby generował iskrę
  • REKLAMA
  • #6 4974425
    fuutro
    Poziom 43  
    A kto powiedział że iskry osiąga się przy niskim napięciu? Na 1 mm w powietrzu trzeba jakieś 3kV. To wyładowanie ma być jakieś jednorazowe czy powtarzające się regularnie?
  • #7 4974435
    peku666
    Poziom 10  
    hehe dobra powiem wprost, to ma służyć do odpalania "potato gun'a" czyli ma zapalać gaz. chciałbym żeby iskra osiągała długość około 1cm tak jak w iskrownikach z zapalniczek
  • #8 4974951
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    tam nie zrobisz większej iskry jak 0.3mm ;P pozatym tam nie ma 20kV :) tylko około 200V
  • #9 4975047
    peku666
    Poziom 10  
    a jakis moze ktoś ma pomysł :p jak odpalac potato guna :P
  • REKLAMA
  • #10 4975056
    fuutro
    Poziom 43  
    Może jakby w przetwornicy nawinąć więcej drutu na wtórne, dać kondensator o małej pojemności ale na wyyyyyższe napięcie i elektrody całkiem blisko to może by zadziałało. Może paralizatorów poszukaj i zobacz co tam podobnie wygląda bo chyba były nawet na elektrodzie.
  • #11 4975318
    peku666
    Poziom 10  
    xD teraz sie robi nie ciekawie bo jeszce kogoś zabije paralizatorem :P nie no żartuje poszukam. dzieki za informacje :)
  • #12 4977679
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1068
    peku666 napisał:
    a jakis moze ktoś ma pomysł :p jak odpalac potato guna :P

Witam.
    A nie prościej kupić na targu zapalarkę do gazu zasilaną jedną baterią R6?
    Ja taką kupiłem rok temu za 5 zł. i jak do tej pory to świetnie się sprawdza. Elektrody zapłonowe ma w odległości około 4 mm, i po między nimi strzela iskrę. Generuje parę iskier na sekundę.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania układu lampy błyskowej aparatu fotograficznego do zbudowania mocnego iskrownika, zdolnego generować iskrę o długości około 1 cm, podobnej do iskrownika zapalniczki, w celu zapłonu gazu w "potato gunie". Układ lampy błyskowej zawiera kondensator wysokiego napięcia (rzeczywiste napięcie około 200 V, a nie 2000 V czy 20000 V), który gromadzi ładunek do wyładowania. Wskazano, że iskrownik w klasycznym rozumieniu to element zabezpieczający przed przepięciami, a do generowania iskry stosuje się palniki ksenonowe lub specjalne przetwornice wysokiego napięcia. Aby uzyskać dłuższą iskrę, sugerowano modyfikację przetwornicy poprzez zwiększenie liczby zwojów na uzwojeniu wtórnym, zastosowanie kondensatora o małej pojemności, ale na wyższe napięcie oraz odpowiednie ustawienie elektrod. Wskazano również, że standardowy układ lampy błyskowej nie generuje iskry dłuższej niż około 0,3 mm. Alternatywnie zaproponowano zakup gotowej zapalarki gazowej zasilanej baterią R6, która generuje iskrę o długości około 4 mm i jest dostępna w niskiej cenie. Poruszono także temat paralizatorów jako potencjalnego źródła wysokiego napięcia i iskry, jednak z zastrzeżeniem bezpieczeństwa.
REKLAMA