logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy jednostka bod jest przestarzała w kontekście prędkości transmisji?

MES Mariusz 26 Cze 2007 21:40 6010 7
REKLAMA
  • #1 4023616
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Witam!

W swojej pracy dyplomowej zacytowałem Wojciecha Mielczarka:

"Czas trwania pojedynczego bitu w jednostce informacyjnej nazywa się odstępem jednostkowym i jest oznaczany przez tb. Jego odwrotność f=1/tb określa szybkość transmisji w bodach: 1bd = 1 bit/s"

Mój promotor zapytał się mnie, czy 'body' nie są oby archaiczną jednostką miary, i czy nie powinienem stosować formuły 'bity na sekundę'.

Podobnie jak z Nepperami i decybelami, wg promotora nie powinno się dzisiaj używać jednostki Nepper, tylko decybel.

Czy prawdą jest to, że nie powinno się prędkości transmisji w bodach?
  • REKLAMA
  • #2 4023725
    dmneuro
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    1 bod = 1bit i jak dla mnie to nie ma znaczenia. A Neper i dB to juz nieco inne jednostki - inaczej liczone i dlatego stosuje sie powrzechnie dB ze wzgledu na latwość przeliczeń w pamięci
  • REKLAMA
  • #3 4023986
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    MES Mariusz napisał:
    Witam!

W swojej pracy dyplomowej zacytowałem Wojciecha Mielczarka:

"Czas trwania pojedynczego bitu w jednostce informacyjnej nazywa się odstępem jednostkowym i jest oznaczany przez tb. Jego odwrotność f=1/tb określa szybkość transmisji w bodach: 1bd = 1 bit/s"

Mój promotor zapytał się mnie, czy 'body' nie są oby archaiczną jednostką miary, i czy nie powinienem stosować formuły 'bity na sekundę'.

Patrz niżej. To są pewne niuanse i bez kontekstu trudno mi o jednoznaczną wypowiedź.
    Prawdą jest, iż odwrotność odstępu jednostkowego w transmisji mierzona jest w bodach, ale czy na ów odstęp jednostkowy przypada zawsze taką samą wartość jednostki czasu (mierzonej w sekundach)?

MES Mariusz napisał:
    Podobnie jak z Nepperami i decybelami, wg promotora nie powinno się dzisiaj używać jednostki Nepper, tylko decybel.

Nepper jest jednostką tłumienności, która nie należy do obowiązującego Układu Jednostek SI, choć niekiedy jest wygodniej jej używać, zamiast decybeli.
    1Np = (1/2)•ln(P1/P2) dla wielkości ilorazu dwóch wielkości proporcjonalnych do mocy.

MES Mariusz napisał:
    Czy prawdą jest to, że nie powinno się mierzyć prędkości transmisji w bodach?

Prędkość transmisji, to nie to samo co strumień informacji, a ten mierzony jest w bitach_na_sekundę.

Pozdrawiam
  • #4 4024025
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ok. Chodzi o podawanie prędkości transmisji ustawionej na porcie COM.
    Prawidłowo (na czasie?) w bodach czy w bitach na sekundę?
  • REKLAMA
  • #5 4024137
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    MES Mariusz napisał:
    Ok. Chodzi o podawanie prędkości transmisji ustawionej na porcie COM.
    Prawidłowo (na czasie?) w bodach czy w bitach na sekundę?

biorąc pod uwagę fakt, iż nie wszystkie bity w tej transmisji niosą użyteczną informację (bity parzystości i stopu, jak są wykorzystywane) wyjściową, to powinno używać się bodów.
    W przypadku braku tychże bitów pomocniczych ("czysty" strumień informacji) w transmisji, to wychodzi na jedno; ilość bodów równa jest ilości bitów_ na_sekundę.
  • REKLAMA
  • #6 4024719
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    MES Mariusz napisał:

Mnie kiedys uczyli, że bod to to co mówisz, ale wcale w jednym bidz enie musi być przenoszona informacja tylko o jednym bicie - np. w modulacjach z kluczowaniem fazy moga to byc od razu 4 bity na raz, czyli bez znajomości modulacji jednostki (bit/s i bod/s) są nieprzeliczalne względem siebie.
  • #7 4026330
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Quarz napisał:
    biorąc pod uwagę fakt, iż nie wszystkie bity w tej transmisji niosą użyteczną informację (bity parzystości i stopu, jak są wykorzystywane) wyjściową, to powinno używać się bodów.
    W przypadku braku tychże bitów pomocniczych ("czysty" strumień informacji) w transmisji, to wychodzi na jedno; ilość bodów równa jest ilości bitów_ na_sekundę.

A to już inna bajka. Generalnie jest tak: mamy do czynienia z asynchroniczną transmisją znakową. Dla przesłania jednego znaku niezbędne jest wysłanie tzw. jednostki informacyjnej. 1 wysłana jednostka informacyjna = 1 wysłany znak. Przy założeniu 10 bitowej jednostki informacyjnej (1 bit startu, 8 bitów danych, 1 bit stopu) przy prędkości 38400 bodów w ciągu jednej sekundy zostanie wysłane 3840 znaków. Te 3840 znaków można by nazwać przepływnością znakową. Przepływność bitowa jest zawsze taka sama, bez względu na to, czy bity należą do informacji właściwej, czy też są jałowe i pełnią tylko funkcje porządkowe.

tszczesn napisał:
    Mnie kiedys uczyli, że bod to to co mówisz, ale wcale w jednym bidz enie musi być przenoszona informacja tylko o jednym bicie - np. w modulacjach z kluczowaniem fazy moga to byc od razu 4 bity na raz, czyli bez znajomości modulacji jednostki (bit/s i bod/s) są nieprzeliczalne względem siebie.

Krótko mówiąc, równanie 1bd = 1 bit/s nie zawsze jest prawdziwe, jest natomiast prawidłowe dla transmisji w standardzie RS232. Prawda czy fałsz?
  • Pomocny post
    #8 4026662
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Jednostka bod (baud) definiowana jest jako liczba sygnałowych jednostek informacyjnych na sekundę, gdzie 1 bod odpowiada 1 zmianie sygnału na sekundę. W kontekście transmisji asynchronicznej, np. na porcie COM, prędkość wyrażana w bodach uwzględnia wszystkie bity jednostki informacyjnej (start, dane, stop, parzystość), co oznacza, że liczba bitów na sekundę może być różna od liczby bodów, jeśli stosowane są bity kontrolne. W standardzie RS232 często przyjmuje się, że 1 bod = 1 bit/s, jednak w modulacjach z wielobitowym kodowaniem symboli (np. modulacja fazy) ta zależność nie jest jednoznaczna. W praktyce termin "baud" jest coraz rzadziej używany na rzecz "bit/s" (bity na sekundę), które precyzyjniej określają strumień informacji. Analogicznie do jednostek Nepper i decybel, gdzie decybel jest powszechniejszy, w transmisji cyfrowej preferuje się stosowanie bitów na sekundę zamiast bodów, choć definicja bodu pozostaje poprawna. Prędkość transmisji powinna być więc podawana w bitach na sekundę, zwłaszcza gdy istotna jest ilość przesyłanych informacji, a nie liczba zmian sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA