logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stara płyta główna nie działa z pamięcią SDRAM

dzik9999 27 Cze 2007 10:29 1877 18
REKLAMA
  • #1 4024953
    dzik9999
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam posiadam starą płyte główną z procerosem pentium 120mhz.Posiada ona 4 złącza na stare pamieci i jedno złącze sd-ram.I mam pytanie dlaczego jak podłącze pamiec 32 mb (sd-ram) to nie chce mi jej wykryc.?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4024997
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    A razem z tą kostką masz podłączone stare ramy? Jeżeli tak to wyjmij je i podłącz tylko kostkę SD. Jeżeli nie to przeczyść czymś złącze pamięci, taka stara płyta to prawdopodobnie jakiś kurz blokuje przepływ prądu.
  • #3 4025011
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4025131
    chemicalkash
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    SD Ram może nie chodzić na starych płytach, mimo że posiadają takie złącze. Związane jest to z ich prędkością(częstotliwością). Jeżeli częstotliwość ramu jest wższa niż ta którą obsługuje płyta to raczej nie uda się jej uruchomić. Czasami zdarza się, że bios wykrywa tylko połowę ramu. Można przestawić na zworkach taktowanie szyny na wyższe, ale nie wiem czy to pomoże.

Podaj jaka płyta główna
  • #5 4025262
    dzik9999
    Poziom 14  
    ja mam tez podobną płyte z procesorem ok 200mhz i ta pamiec na tej plycie dziala .
  • #6 4025767
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Cytat:
    Jeżeli częstotliwość ramu jest wższa niż ta którą obsługuje płyta to raczej nie uda się jej uruchomić.

Pamięć zainstalowana w wolniejszym systemie powinna działać normalnie, chyba że mówimy o sytuacjach ekstremalnych.
    Już prędzej podejrzewałbym że częstotliwość FSB jest wyższa niz ta obsługiwana przez pamięć (choć jest to mało prawdopodobne).

dzik9999, jaka jest ustawiona prędkość FSB a jaka jest częstotliwość którą obsługuje kość pamięci?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 4026193
    Jack48
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Ja tez miałem taki stary komputerek tylko z prockiem 166MMX i wystarczyło w biosie ustawić : sd-ram włączone i to wszystko już mi chodziły
  • #9 4026242
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Cytat:
    P120 to 2x60MHz

Niekoniecznie. 3x40 też może być.
  • REKLAMA
  • #10 4026295
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    the_fifth_horseman napisał:
    Cytat:
    P120 to 2x60MHz
    Niekoniecznie. 3x40 też może być.

Kolego the_fifth_horseman - bez przesady. Nikt o zdrowych zmysłach nie ustawiłby tak tego procesora, nawet gdyby była taka możliwość (FSB w Socket 5 zaczynały się od 50MHz). Prawdopodobnie pomyliłeś procesor Intel Pentium 120 z AMD 486DX4-120 - ten faktycznie miał ustawienie fabryczne 3x40MHz.
  • #11 4026309
    Grzegorz77
    Poziom 25  
    Ocena: 301
    stare chipsety np. intel VX działały tylko z pamięciami DIMM w wersji LX i nie obsługiwały BX
  • #12 4026386
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Cytat:
    Nikt o zdrowych zmysłach nie ustawiłby tak tego procesora, nawet gdyby była taka możliwość (FSB w Socket 5 zaczynały się od 50MHz). Prawdopodobnie pomyliłeś procesor Intel Pentium 120 z AMD 486DX4-120 - ten faktycznie miał ustawienie fabryczne 3x40MHz.

Fakt. Demencja młodzieńcza. :P
  • #13 4026391
    dzik9999
    Poziom 14  
    Jack48 napisał:
    Ja tez miałem taki stary komputerek tylko z prockiem 166MMX i wystarczyło w biosie ustawić : sd-ram włączone i to wszystko już mi chodziły

U mnie nie ma takiej opcji :(

Cytat:
    Jeżeli częstotliwość ramu jest wższa niż ta którą obsługuje płyta to raczej nie uda się jej uruchomić.

Pamięć zainstalowana w wolniejszym systemie powinna działać normalnie, chyba że mówimy o sytuacjach ekstremalnych.
    Już prędzej podejrzewałbym że częstotliwość FSB jest wyższa niz ta obsługiwana przez pamięć (choć jest to mało prawdopodobne).

dzik9999, jaka jest ustawiona prędkość FSB a jaka jest częstotliwość którą obsługuje kość pamięci?

A gdzie to idzie sprawdzić? bo w biosie nie ma a nie mam jak zainstalowac tam system

Grzegorz77 napisał:
    stare chipsety np. intel VX działały tylko z pamięciami DIMM w wersji LX i nie obsługiwały BX

chipset mojej płyty to INTEL SB82437VX

A w sumie to nie jestem pewien jaka to jest pamiec bo dostalem ja od kolegi
    Załączniki:
    • Stara płyta główna nie działa z pamięcią SDRAM Untitled-TrueColor-01.jpg (53.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 4026432
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Cytat:
    A gdzie to idzie sprawdzić? bo w biosie nie ma a nie mam jak zainstalowac tam system

Ustawienie FSB sprawdzisz po zworkach na płycie głównej.
    A co do pamięci, poszukaj na niej oznaczenia (lub nalepki z takowym) PC-xxx (gdzie xxx jest jakąś liczbą i oznacza maksymalną częstotliwość przez pamięć obsługiwana).
  • #15 4026476
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10425
    > w sumie to nie jestem pewien jaka to jest pamiec
    > bo dostalem ja od kolegi

W takim razie nie wiesz nawet czy pamiec jest sprawna?
  • #16 4026478
    dzik9999
    Poziom 14  

A co do pamięci, poszukaj na niej oznaczenia (lub nalepki z takowym) PC-xxx (gdzie xxx jest jakąś liczbą i oznacza maksymalną częstotliwość przez pamięć obsługiwana).

na tej pamieci jest tylko kod kreskowy i gwarancja (pod gwarancja nie ma nic)
    hmmm...ale na plycie tez nie ma za duzo zworek
    jest tylko (nie wiem co to jest ale nic nie daje , nie obniza procesora) x2 x3
    potem sa dwie zworki i tam pisze 50m 55m 60m 65m ale to tylko obniza procesor
  • #17 4026500
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    X2 i X3 to mnożniki procesora.
    50, 55, 60 i 65 to prędkości FSB. Która z nich jest ustawiona?

Obejrzyj kość _dokładnie_ i poszukaj jakichkolwiek oznaczeń na płytce drukowanej i chipach.

Jakie jest ustawienie FSB w tym komputerze w którym ta pamięć działa?

Cytat:
    W takim razie nie wiesz nawet czy pamiec jest sprawna?

Cytuję: "mam tez podobną płyte z procesorem ok 200mhz i ta pamiec na tej plycie dziala".
  • #18 4026511
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10425
    Skoro dzialala na drugiej plycie to mozna na niej sprawdzic ta kosc - Everest Home lub nawet memtest i odczytac poptrzebne informacje.
  • #19 4026513
    dzik9999
    Poziom 14  
    pamiec jest sprawna bo działała na innej płycie (32mb) .na pamieci nic nie pisze tylko symbol kosci (dalem tam zdjecie)
    ustawione jest na 66 m (w poprzednim sie pomylilem nie 65 tylko 66)

Dodano po 2 [minuty]:

Kolobos napisał:
    Skoro dzialala na drugiej plycie to mozna na niej sprawdzic ta kosc - Everest Home lub nawet memtest i odczytac poptrzebne informacje.

tylko jest jedno ALE ta płyta na ktorej dziala ta kosc strasznie moli nawet nie da rady na niej załączyc system 95
    Ale kosc jest sprawna w 99,9% bo kolega mial ja caly czas w swojej plycie i działała

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz starej płyty głównej z procesorem Pentium 120 MHz i jednym złączem na pamięć SDRAM zgłasza problem z wykryciem modułu 32 MB SDRAM. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z jednoczesnego podłączenia starych pamięci DIMM oraz SDRAM, zabrudzenia złącza, braku odpowiedniej konfiguracji zworki przełączającej typ pamięci lub niezgodności częstotliwości taktowania pamięci z obsługą płyty głównej. Procesor Pentium 120 pracuje z FSB 2x60 MHz, a pamięci SDRAM często mają taktowanie 66 MHz, co może powodować problemy z kompatybilnością. BIOS może nie mieć opcji włączenia SDRAM, a ustawienia FSB i mnożników procesora są konfigurowane za pomocą zworków na płycie. Chipset Intel SB82437VX obsługuje pamięci DIMM LX, ale może nie wspierać nowszych typów pamięci. Moduł pamięci działa na innej płycie z procesorem około 200 MHz, jednak tam system działa bardzo wolno. Zalecane jest sprawdzenie oznaczeń pamięci, ustawień zworków FSB oraz testowanie modułu na innej płycie w celu potwierdzenia sprawności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA