Witam posiadam starą płyte główną z procerosem pentium 120mhz.Posiada ona 4 złącza na stare pamieci i jedno złącze sd-ram.I mam pytanie dlaczego jak podłącze pamiec 32 mb (sd-ram) to nie chce mi jej wykryc.?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:Jeżeli częstotliwość ramu jest wższa niż ta którą obsługuje płyta to raczej nie uda się jej uruchomić.
the_fifth_horseman napisał:Cytat:Niekoniecznie. 3x40 też może być.P120 to 2x60MHz
Cytat:Nikt o zdrowych zmysłach nie ustawiłby tak tego procesora, nawet gdyby była taka możliwość (FSB w Socket 5 zaczynały się od 50MHz). Prawdopodobnie pomyliłeś procesor Intel Pentium 120 z AMD 486DX4-120 - ten faktycznie miał ustawienie fabryczne 3x40MHz.
Jack48 napisał:Ja tez miałem taki stary komputerek tylko z prockiem 166MMX i wystarczyło w biosie ustawić : sd-ram włączone i to wszystko już mi chodziły
the_fifth_horseman napisał:Cytat:Jeżeli częstotliwość ramu jest wższa niż ta którą obsługuje płyta to raczej nie uda się jej uruchomić.
Pamięć zainstalowana w wolniejszym systemie powinna działać normalnie, chyba że mówimy o sytuacjach ekstremalnych.
Już prędzej podejrzewałbym że częstotliwość FSB jest wyższa niz ta obsługiwana przez pamięć (choć jest to mało prawdopodobne).
dzik9999, jaka jest ustawiona prędkość FSB a jaka jest częstotliwość którą obsługuje kość pamięci?
Grzegorz77 napisał:stare chipsety np. intel VX działały tylko z pamięciami DIMM w wersji LX i nie obsługiwały BX
Cytat:A gdzie to idzie sprawdzić? bo w biosie nie ma a nie mam jak zainstalowac tam system
the_fifth_horseman napisał:
A co do pamięci, poszukaj na niej oznaczenia (lub nalepki z takowym) PC-xxx (gdzie xxx jest jakąś liczbą i oznacza maksymalną częstotliwość przez pamięć obsługiwana).
Cytat:W takim razie nie wiesz nawet czy pamiec jest sprawna?
Kolobos napisał:Skoro dzialala na drugiej plycie to mozna na niej sprawdzic ta kosc - Everest Home lub nawet memtest i odczytac poptrzebne informacje.