logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nagrywarki DVD do telewizora z funkcją nagrywania filmów z TV

dorota2 27 Cze 2007 11:24 1878 11
REKLAMA
  • #1 4025153
    dorota2
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Kompletnie nie znam się na takim sprzęcie.
    Przy wyborze nagrywarki takiej co się podłącza do telewizora a nie do komputera na co powinnam zwrócić uwagę?
    Chciałabym żeby mi nagrywała filmy z telewizji, czy w takim wypadku musi posiadać dysk twardy?
  • REKLAMA
  • #2 4025452
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Powinna. Będzie Ci łatwiej edytować nagrany materiał, usuwać reklamy itp. Poza tym żywotność nagrania na twardym dysku jest o wiele większa niż na płycie DVDR.
  • REKLAMA
  • #3 4025769
    dorota2
    Poziom 10  
    a czy taka nagrywarka dvd bez twardego dysku nagra film z telewizij na płytę dvd?
  • REKLAMA
  • #4 4025783
    Pablo1964
    Moderator
    Bez pogorszenia jakości do 120 min wraz z reklamami. Na płytę warto nagrywać jedynie to co chcemy zarchiwizować, gdyż optyka w nagrywarce "żyje" stosunkowo krótko (w porównaniu do HDD). Jeżeli chcesz używać urządzenie do zapisu w celu jednokrotnego obejrzenia materiału, który "leci" o niewygodnej porze, twardy dysk będzie idealnym rozwiązaniem.
  • #5 4025905
    dorota2
    Poziom 10  
    dzięki, to już wszytko wiem. Głównie mi chodzi o archiwizację programów, mogą być nawet z reklamami.
    Ale jeżeli żywotność jest krótsza to kupię tą z dyskiem twardym. Wystarczy 160GB?czy więcej? Dużo nie będę zostawiać na dysku góra 4 programy godzinne, czyli ok 4 h.

A na co mam zwrócić szczególną uwagę przy kupnie nagrywarki?
    I czy do każdego tv można ją podłączyć?
    Jaką firmę polecasz?
  • REKLAMA
  • #6 4026080
    Pablo1964
    Moderator
    Jeżeli 4h to nawet 80 GB wystarczy, ale ważne żeby był. Mam Sony i jestem zadowolony (uwaga - menu w j.angielskim). Dobre opinie zbierają także nagrywarki Panasonic, Pioneer a z tańszych - LG, Samsung. Unikałbym natomiast niemarkowych. Podłączyć można nagrywarkę to każdego tv posiadającego wejście m.cz. (np. scart) - nie można poprzez wejście antenowe - nie posiadają modulatorów.
  • #7 4026696
    dorota2
    Poziom 10  
    w opisie mojego tv jest napisane tak: tylne gniazda - złącze 21 stykowe EURO(norma Cenelec) w tym wejście audio/wideo,wejście RGB,wyjście audio/wideo TV. złącze 21 stykowe Euro (norma cenelec) w tym wejście audio/wideo,wejście wideo S,wyjście audio/wideo do wyboru i złącze Smartlin. Wyjścia audio (I./pr.)- złącza RCA.

Z tym że na rysunku jest pokazane dvd, że można podłączyć, ale nie wiem czy dvd ma takie samo wejście co nagrywarka dvd
  • #8 4026993
    Pablo1964
    Moderator
    EURO = SCART. Gniazdo jest takie samo. Będzie OK.
  • #9 4027006
    dorota2
    Poziom 10  
    ok, to dzięki
  • #10 4031265
    Pablo1964
    Moderator
    Powodzenia :) Jak będziesz miała problemy, odezwij się.
  • #12 4039908
    Pablo1964
    Moderator
    Słusznie. Życzę satysfakcji z udanego zakupu :-)

Podsumowanie tematu

✨ Przy wyborze nagrywarki DVD do telewizora z funkcją nagrywania filmów z TV warto zwrócić uwagę na obecność dysku twardego, który ułatwia edycję nagrań, usuwanie reklam oraz zapewnia dłuższą żywotność materiału w porównaniu do nagrywania bezpośrednio na płytę DVD. Nagrywarka bez dysku twardego może nagrywać filmy z telewizji na płytę DVD do około 120 minut, jednak optyka nagrywarki ma ograniczoną żywotność, co czyni ją mniej odpowiednią do archiwizacji. Dla archiwizacji kilku godzin nagrań (np. 4 godziny) wystarczy dysk twardy o pojemności około 80-160 GB. Przy podłączaniu nagrywarki do telewizora należy upewnić się, że telewizor posiada odpowiednie wejście audio/wideo, najczęściej złącze SCART (EURO), które jest standardem kompatybilnym z większością nagrywarek. Polecane marki nagrywarek to Sony, Panasonic, Pioneer oraz tańsze modele LG i Samsung, natomiast należy unikać urządzeń niemarkowych. Przykładowym modelem z dyskiem twardym jest LG RH277H, który oferuje pojemność 160 GB i jest odpowiedni do nagrywania i archiwizacji programów telewizyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA