logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać tryb serwisowy dla telewizora Sony KV-C296 1D?

Kemor 27 Paź 2003 18:39 2107 16
REKLAMA
  • #1 376541
    Kemor
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Koledzy poszukuję trybu serwisowego do telewizora KV-C296 1D, czy ktoś może ma to czy mógłby wrzucić mi na skrzynkę albo podpowiedzieć skąd go ściągnąć
  • REKLAMA
  • #2 376574
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Chassis AE-1C nie ma trybu serwisowego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 376637
    hemodializa
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam

Przybiż problem a może uda się ci pomóc.!!! :)
  • #5 383158
    Kemor
    Poziom 16  
    Witam i na wstępie chciałbym odpowiedzieć koledze Oldboy aby nie mylił chassis z trybem serwisowym bo ja wiem o co pytam jestem ponad 30 lat w zawodzie i chassis to jest fizyczna częsć telewizora a nie " dusza telewizora " jakim jest tryb serwisowy jeśli kolega Oldboy nie wie co to jest chassis to proponuję sięgnąc koledze do literatury a innym kolegom przedstawię o co mi chodzi: bardzo wolno zanikał kolor zielony myśle że to wina katody koloru zielonego chodzi o lata pracy i żeby troszke telewizor jeszcze pochodził można go trochę podkręcić właśnie trybem serwisowym - prawda kolego OLDBOY. Pozdrawiam PRAWDZIWYCH kolegów naprawiających telewizory i jeśli ktoś wie to proszę o odpowiedź
  • #6 383228
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Hmmm nie chę tu nikogo bronić czy też stawać przeciwko innym ale ten TV naprawdę nie ma trybu serwisowego !!!!
    Może trochę więcej napiszesz co chciałbyś wyregulować - podkręcić w trybie którego nie ma ????
  • #7 383851
    hemodializa
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam

Na odpowiedź Kemorowi napiszę że chasiss, jako fizyczna część TV była bardzo związana z częścią "duchową" jaką jest trub serwisowy :)

Oczywiście podczas produkcji udoskanlano projekty, a tym samym zmieniano specyfiację płyty głównej. dokładano moduły (TXT, PIP), zmienano program w procesorze ba nawet zmieniano sam procesor na bardziej nie zawodny, ale chasiss zostawało te samo!!!

Reasumując: Jeżeli na płycie nie ma możliwości regulacji ani geometrii obrazu, ani ustawień statyczny i dynamicznych klorów (RGB) to napewnoTV posiada tryb serwisowy i to nawet mocno rozbudowany. Czasami są też mniejsze fynkcje serwisowe np zmiana języka w TXT,czy nawet "instalacja" modułu w odbiorniku, zmiana standardu fonii.

W taki przypadku występują regulacje odnośnie obrazu, ale producent daje możliwość zmian programowych procesora.

Co to twojego problemu to kineskop zostwił by ma końcu, a zacząłbym od dekodera i dopiero dalej!!!!

Podłącz generator RGB, włącz zielony i obserwuj zmiany napięć czy to miernikiem czy oscyloskopem począwszy od dekodera, wyjście matrycy z skączywszy na kinolu. Jeżeki stwierdzisz że napięcia są niezmienne do samego cokołu kineskopu to faktycznie pada jedna z katod w bańce.
    Ale jak zaobserwujesz coś niepokojącego po drodze to masz juz przyczynę.

Wracając do twojego postu odnośnie podkręcenia pozomów RGB tyo chyba w tym TV ci się nie uda.
    Możliwośc tę miały Tv pokroku Schnaider DTV, gdzie nawet siatkę druga trzeba było ustawiać przy uruchomionuym trybie serwisowym, nie wspominając już o regulacjach RGB czy geometrii obrazu.

Powodzenia i daj znać o swoich poczynaniach.
    pozdrawiam Sebastian
  • #8 383887
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Ciekawe
    AE1C w końcu ma jakiś tryb serwisowy czy też nie?
    Ja jakoś nie mogłem się doszukać opisu trybu do tego chassis.

Co do tych kolorów. Jeżeli już stawiasz na kineskop to przeczyść katody (potrzebny przyrząd regeneracji/reaktywacji kineskopów).
  • #10 384291
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    Przeglądnąłem wszystko co mam na temat tego chassis. Literatura (przynajmniej ta, którą posiadam), nic nie wspomina na temat trybu serwisowego
  • #11 385922
    pawcio
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    ten telewizor NIE MA trybu serwisowego!!!
  • #12 392948
    Kemor
    Poziom 16  
    Koledzy dziękuję za poszukiwanie trybu serwisowego jeśli nie ma to trudno problem jest w tym że wszelkie białe miejsca w obrazie są różowe i podciąganie koloru niebieskiego nić nie daje tworzą się zafarby na brzegach białych miejsc w obrazie telewizor ma już ponad 11 lat pozdrawiam może ktoś mi coś zasugeruje myślę że to może być kineskop zużyty
  • #13 393073
    Richi
    Poziom 39  
    Sprawdź na całym białym tle czy te zabarwienia są jednolite na całym ekranie czy raczej w postaci plam na ekranie.
    Jeżeli są tp plamy to nie działa dobrze rozmagnesownie kineskopu, natomiast jeżeli jest to na całym ekranie jednolite to masz słaby kineskop.
  • #14 393169
    Kemor
    Poziom 16  
    jak podkręcę potencjometrem od działa niebieskiego prawie do końca to się troszkę poprawia ale na całym ekranie włazi to cięgnięcie poświaty i masz rację trzeba kineskop wyrzucić albo zregenerować albo podżarzyć
  • #15 393517
    Richi
    Poziom 39  
    Regeneracja lub podżarzenie jest krótkoterminowe. Jak masz kineskop to podmień. Chyba że dasz wymienić działa.
  • REKLAMA
  • #16 394078
    Kemor
    Poziom 16  
    dzięki Richi za podpowiedź masz racje to jest kineskop 29 cali i ta osoba napewno której jest telewizor oczekuje trafnej diagnozy którą postawiliśmy i chyba nie będzie regenerowała kineskopu tylko kupi nowy telewizor nowszej generacji - w takim razie po tych wypowiedziach na elektrodzie co do tego problemu moge jej zasugerować kupno nowego dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KV-C296 1D z chassis AE-1C nie posiada klasycznego trybu serwisowego umożliwiającego zaawansowane regulacje obrazu. Dyskusja potwierdza brak dokumentacji i funkcji serwisowych w tym modelu, co jest zgodne z opiniami kilku uczestników. Problemem zgłoszonym jest powolne zanikanie koloru zielonego oraz różowe zabarwienia białych obszarów obrazu, które nie ustępują po regulacji koloru niebieskiego. Przyczyną jest najprawdopodobniej zużyty kineskop 29 cali, co potwierdzają sugestie dotyczące regeneracji, podżarzenia lub wymiany kineskopu. Regeneracja jest rozwiązaniem krótkoterminowym, a zalecana jest wymiana kineskopu lub zakup nowego telewizora. W modelu tym nie ma możliwości podkręcenia parametrów obrazu przez tryb serwisowy, a ewentualne regulacje są ograniczone do standardowych nastaw fabrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA