logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan CT-145 vs CT-152: Który ręczniak wybrać? Różnice, pasma, modulacje

trdk 01 Wrz 2002 13:49 9763 13
REKLAMA
  • #1 37173
    trdk
    Poziom 11  
    Chcialbym kupic ktoregos z tych reczniakow ale nie wiem ktory jest warty uwagi.
    Prosze o porade czym one sie roznia,ktory jest lepszy,jakie maja pasma,modulacje.
    prosze o pomoc.
    Moze ktos moglby mnie nakierowac na jakies strony www.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 221496
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Powiem szczerze: ta radia są nic nie warte, a to dlatego że największą czułośc mają tylko na około 2 MHZ całego swojego pasma, a dalej prawie nic nie odbierają. Nie warto także kupować Rexona - ten sam powód. Najlepiej pomyśleć o Alinco
  • #3 725505
    vy73
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Jeżeli te radiotelefony chcesz wykożystywać do pracy w paśmie amatorskim to polecam.
    Główna i podstawowa zaleta to niska cena. Do pracy amatorskiej są w pełni funkcjonalne.
  • #4 726751
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Alan CT-152 jest fajniejszy - ma DTMF na pokładzie i dużo pamięci i funkcji. Natomiast został wycofany z produkcji bo miał błąd produkcyjny.
    Uszkadzała się w nim pamięć nastaw (EEPROM 24C16) Co jakiś czas trzeba ją wymienić. Jest wykonany jako klon któregoś STANDARDa - nie pamiętam którego.
  • REKLAMA
  • #5 731356
    reda
    Poziom 11  
    Witaj
    Mialem CT 145; 180;152 RExona 102 ect. czesto zmienialem radia.Obecnie pozostałem na ICOMIE ICW32E DUOBANDER. Co do Alanow to jak pisza koledzy w pasmie 2m krótkofalarskich spełniaja swoje zadanie CT180 pracowal na packet radio i wszystko bylo OK. Zadowolony bylem tez z ALANA CT22 mały rozmiar i sympatyczne radio.Pozostale parametry maja podobne ( moga sie roznic wiadomo). CT152 jest mniejsze i zgrabniejsze .Zalezy kto na co patrzy.
    Do ceny 300 zl kupisz kazde z tych radi.poszperaj na allegro lub grupach.
  • #6 734551
    robert.szarek
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    tak.zdecydowanie odradzam CT152,wadliwa konstrukcja/nie udana/uszkadza sie pamiec eeprom.CT145 tylko w pelni zadowoli cie w pasmie amatorskim 145-146 Mhz.decyduj sam.juz masz pewna wiedze na temat tych urzadzen.polecam kazdego TH f-my KENWOOD.
  • #7 744081
    BEARR
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam
    polecam STANDARDa c150,jego klon to właśnie ct145,można je trafić w podobnych cenach co klony,miałem oba, STANDARD jest czulszy w końcach pasma od ALANA,miał jedną wadę synteza nie wyrabiała powyżej 170MHz,trzeba było delikatnie rozgiąć zwoje cewki VCO
    pozdrawiam BEARR
  • REKLAMA
  • #8 766425
    Moskit
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Witam
    Przypadkowo się natknołem na ten post. Mam właśnie alana ct152 i padł mi eprom (już dawno) działa sobie tylko że nic nie pamięta i trzeba wszystko wpisywać po ponownym właczeniu. I teraz mam pytanie czy trzeeba sie dobrze znać na wymianie eprmu //? Bo z tego co wiem to eprom znajduje sie na takiej małej płytce i jest to ukłąd chyba z 6-ma nózkami. Chciałbym to sam zrobić z tym że chyba eprom musi być zaprogramowany. Jestem skory zapłacić za przesłanie mi peromu już zaprogramowanego tylko powiedzcie czy wystarczy wymontować stary wstawić podstawke i wlozyc nowy układ. przepraszam jeśli pisze laliockim tekstem ale jestem stosunkowo slaby z elektroniki.

POzdrawiam Maciek
  • REKLAMA
  • #9 766961
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Siedzi tam eeprom Atmela w 14sto nóżkowej obudowie. Wymienisz go na "czystego" i będzie działać. Może być w typowej 8mio nóżkowej obudowie - pokrosujesz odpowiednio wyprowadzenia w/g noty aplikacyjnej pamięci. Po wymianie zrobisz RESET i będzie działać.
  • #10 766980
    Moskit
    Poziom 20  
    Heh to co napisales to dla mnie czarna magia:( Kolega mi mowil zze najpierw trzeba zaprogramowac nowy ukladzik wylytowac stary i wstwic nowy. Wiec jak to jest ?? Bo juz mam mentlik w glowie mj nr gg 5067952 jesli bylby ktos chetny udzielic mi pomocy

Z gory bardzo dziekuje

Pozdrawiam MAciek
  • #11 819645
    SQ3BYZ
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Moskit i jak się tamat zakończył ??
    Mam CT-152 od 7 lat, działa OK, ale z tego co wiem, to poprzedni właściciej tez wymieniał ten Eprom.

Wymieniłeś już Eprom??
  • #12 844238
    Moskit
    Poziom 20  
    Niestety nie wymienilem. Jestem za cienki w elektronice. NIe wiem jak sie za to zabrac :(
    Podobno trzeba najpierw zaprogramowac eprom (czyli ukladzik) pozniej wylutowac sdtarty i wlutowac nowy.
    Moze bedzie ktos tak dobry i mi to łopatologicznie wytłumazy jak to zrobic samemu.

Mój gg 5067952

z góry wielkie dzęki

Pozdrawiam Maciek
  • #13 1035059
    stan
    Poziom 25  
    Ocena: 172
    Wylutowujesz stary układ, wlutujesz nowy ("czysty" nie zaprogramowany -ze sklepu jak napisał sq6ade) i po resecie będzie działał.
  • #14 1199946
    Moskit
    Poziom 20  
    SQ3BYZ napisał:
    Moskit i jak się tamat zakończył ??
    Mam CT-152 od 7 lat, działa OK, ale z tego co wiem, to poprzedni właściciej tez wymieniał ten Eprom.

Wymieniłeś już Eprom??

Kupiłem dziś eprom ale nie mam schematu jak to wyprowadzić bo mam w wersji 8 nóżkowej. Może całkiem nową płytke zrobić ?

Zrobiłem foto płytki z epromem i zakupionego 8 nózkowego atmela prosze o porade
    Pozdrawiam
    Maciek
    Załączniki:
    • Alan CT-145 vs CT-152: Który ręczniak wybrać? Różnice, pasma, modulacje 100_0092.JPG (15.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania radiotelefonów Alan CT-145 i CT-152, ich różnic, pasm i modulacji. Alan CT-152 posiada funkcję DTMF oraz większą pamięć i więcej funkcji, jednak jest wadliwy ze względu na uszkadzającą się pamięć EEPROM (24C16), co wymaga jej okresowej wymiany. Wymiana EEPROM-u jest możliwa, a układ ten to pamięć Atmel w obudowie 14- lub 8-nóżkowej, którą można zastąpić "czystym" układem i wykonać reset, bez konieczności programowania nowego układu. Alan CT-145 jest bardziej niezawodny i lepiej sprawdza się w paśmie amatorskim 145-146 MHz, choć jest klonem modelu STANDARD C150, który ma lepszą czułość na końcach pasma. Oba modele są dostępne w niskiej cenie i nadają się do pracy amatorskiej, jednak CT-152 jest mniejszy i bardziej poręczny. Użytkownicy polecają również inne marki, takie jak Kenwood i Alinco, ze względu na lepszą jakość i funkcjonalność. Problemy z CT-152 dotyczą głównie wadliwej konstrukcji pamięci, co jest istotnym czynnikiem przy wyborze między tymi modelami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA