logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampka ciśnienia oleju w Audi B4 2.0 ABK 1993 - czujnik czy coś innego?

mkos1 28 Paź 2003 13:38 4949 8
REKLAMA
  • #1 377589
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Witam Wszystkich !
    Mam Audi B4 2.0 (ABK) z 1993 r.
    Podczas spokojnej jazdy zapala mi się czasem lampka ciśnienia oleju i popiskuje sobie buczek w desce rozdzielczej.
    Dzieje się to podczas jazdy z obrotami silnika tylko w granicach 2000-2300.
    Na postoju jak chwilę sobie silnik popracuje z tymi obrotami też się to pojawia.
    Wiem, że jest u mnie (chyba) stosowana "dynamiczna kontrola ciśnienia oleju".
    Może ktoś z Was się z tym spotkał lub ma jakiś ciekawy pomysł (oczywiście poza wymontowaniem kontrolki i buczka ! ;-) ).
    Czy może to być spowodowane "rozkalibrowanym" czujnikiem ciśnienia oleju czy może jakaś inna przyczyna ?

Pozdrawiam !
    Marek
  • REKLAMA
  • #2 379782
    irys
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witm
    wymień szczotki w alterntorze, wiem ze to śmiesznie brzmi ale miałem dokładnie te same objawy, i przyczyna to własnie szczotki w alternatorze
  • #3 379888
    Danieloos
    Poziom 25  
    Ocena: 69
    Ja bym zaczoł od wymiany oleju jak silnik sie nagrzeje to sie zmiejsza gestość oleju,jak by to nie pomogło to bym pojechał na najbliszy warsztat zmierzył cisnienie.Powodzenia....
  • REKLAMA
  • #4 379931
    mkos1
    Poziom 30  
    Co do wymiany oleju to właśnie zaczęło się to jakieś 2000 po wymianie.
    Przedział szybkości obrotowej silnika nawet jest nieso mniejszy aby się ona zapalała tj. w granicach 2100-2300 !
    Właśnie to jest takie dziwne dla mnie.
  • #5 383290
    twalak
    Poziom 12  
    uszkodzony czujnik ciśnienia oleju podstaw inny
  • REKLAMA
  • #6 385655
    gulgot
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    :arrow: irys - szczotki w alternatorze owszem ale w dieslu. Tam prędkość obrotowa silnika mierzona jest pośrednio poprzez pomiar napięcia na alternatorze (chociaż możliwe że w tym przypadku jest tak samo).
    W przypadku benzyny tak jak napisali koledzy pomiar ciśnienia i jak jest ok. to sprawdzenie i/lub wymiana czujnika.
    p.s. ciśnienie znamionowe czujnika powinno być przy obrotach ok. 2300 r.p.m.
  • #7 388718
    Kuncioch
    Poziom 12  
    sprawdź czujniki oleju są dwa i pewnie jeden odpowiadający za ciśnienie na podwyższonych obrotach wysiadł bądź ściognięty jest kabel z niego. znajduje się ten czujnik tuż przy filtrze oleju w obudowie praktycznie. [font=Arial:a46fe8fead] [/font:a46fe8fead]
  • REKLAMA
  • #8 388896
    mkos1
    Poziom 30  
    Witam !
    Dzięki za podpowiedzi.

Są dwa czujniki na obudowie filtra oleju i jak sprawdziłem to "górny" jest od "niskiego" ciśnienia, zaś dolny (niezbyt widoczny bez odkręcania filtra) jest od "wysokiego" ciśnienia.
    W moim poprzednim "audiku" (1984r.) też były dwa czujniki ale w miejscu przekaźnika kontroli ciśnienia była zworka (nie jestem teraz pewien czy to była oryginalna czy ....poprzednik coś kombinował) więc i tak praktycznie tylko jeden działał.
    W/g tego co się wczoraj doczytałem to ten od niskiego ciśnienia (w/g książki 0.3 bar) jest typu NC a drugi (chyba 1.8 bar) typu NO. U mnie jest tak samo.
    W takim przypadku odłączenie przewodu od czujnika "od wysokiego ciśn." powinno spowodować świecenie lampki smarowania i uruchomienie buzzera przy obrotach powyżej granicy przełączania.
    W starym modelu granica przełączania była ok. 1800 obr/min.
    Wczoraj wkręciłem jakiś manometr (do 2.5 bar - taki tylko miałem !) i przy wolnych obrotach pokazał mi ok. 1-1.1 bar przy podwyższeniu obrotów oczywiście ciśnienie wzrastało poza skalę ale nie miałem jak jednocześnie określić o ile i przy jakich obrotach. Poszukam jeszcze jakiś inny manometr o większym zakresie i ...jeszcze jedną osobę to zmierzę ciśnienie oleju w funkcji obrotów.
    Czy to jest normalna wielkość ciśnienia na wolnych obrotach ?
    Jaka powinna być wartość ciśnienia przykładowo przy 2000 czy 3000 obr/min ?
    Silnik ma ok 180 tys przebiegu a to raczej nie jest dużo. Kolegi "audik" z 1982r (diesel) ma już ponad 300 tys. przebiegu i to bez jakiegokolwiek remontu (jeżdżąc raczej na tanich olejach !).

Może ta wypowiedź jeszcze komuś się przyda !

Pozdrawiam !
    Marek
  • #9 389270
    gulgot
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Ciśnienie na wolnych obrotach jest w porządku (trochę sie może zmieniać zależnie od temperatury silnika) Nie ma powodów do obaw Przy obrotach rzędu 2 - 3tys. powinno być napewno wyższe niż ciśnienie znamionowe czujnika "wysokiego ciśnienia" :) Trudno mi określić jakie powinno być na wyższych obrotach ale jeśli na manometrze masz ciśnienie wyższe od c. znamionowego czujnika w momencie gdy włącza się buzzer - sugeruje to uszkodzenie czujnika. (Dawno temu ktoś mówił mi, że w golfie takie objawy były spowodowane uszkodzeniem jakiegoś elementu w zegarach. Nie sprawdzałem tego u siebie (polo diesel) tylko gdy miałem taką usterke poprostu wymieniłem czujnik na inny o niższym ciśnieniu załącznia. Podobno w tych typach jest to wada fabryczna. Od tej pory wszystko ok.) Sorki za przydługi wywód :o Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Audi B4 2.0 (ABK) z 1993 roku pojawia się problem z zapalającą się lampką ciśnienia oleju i sygnałem dźwiękowym przy obrotach silnika około 2000-2300 rpm. Dyskusja wskazuje, że przyczyną mogą być uszkodzone szczotki w alternatorze, co wpływa na pomiar obrotów i sygnalizację, choć dotyczy to głównie silników diesla. Zalecana jest także wymiana oleju i pomiar rzeczywistego ciśnienia oleju w warsztacie. W samochodzie są dwa czujniki ciśnienia oleju: jeden dla niskiego ciśnienia (ok. 0,3 bar, typ NC), drugi dla wysokiego (ok. 1,8 bar, typ NO). Uszkodzony lub rozkalibrowany czujnik wysokiego ciśnienia może powodować fałszywe alarmy. Pomiar manometrem wykazał prawidłowe ciśnienie na wolnych obrotach (1-1,1 bar), co sugeruje, że problem leży w czujniku lub jego okablowaniu. Wskazano również, że w niektórych modelach fabrycznie stosuje się czujniki o niższym ciśnieniu załączania, co może być przyczyną podobnych objawów. Zaleca się wymianę czujnika wysokiego ciśnienia oleju oraz sprawdzenie instalacji elektrycznej przy filtrze oleju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA