Mam od jakiegoś czasu nie mały problem.
Otóż, gdy kliknę na menu w Start WYŁĄCZ KOMPUTER, cały komputer ma zawiechę na jakieś 4 min.
Nic się w tedy nie da zrobić, po za włączeniem Menadżera zadań (Alt+Ctrl+Del).
Jak może być przyczyna?
Log z HijackThis jest czysty.
System to WinXP SP2.
System w tym czasie wyłącza wszystkie działające w tle programy, być może jest ich za dużo lub masz za mało ram'u w kompie, może ram być uszkodzony (u mnie raz tak było, trzeba było wyciągnąć pamięć, przeczyścić styki i włożyć)
jeśli to nie to, to jedynym wyjściem jest format.
System w tym czasie wyłącza wszystkie działające w tle programy, być może jest ich za dużo lub masz za mało ram'u w kompie, może ram być uszkodzony (u mnie raz tak było, trzeba było wyciągnąć pamięć, przeczyścić styki i włożyć)
jeśli to nie to, to jedynym wyjściem jest format.
Ciekawe, ciekawe ... system nie chce sie zamknąć wiec czyszcze styki pamieci, albo formatuje dysk ... słyszałem tez o ludziach co głaszcza wtedy komputer i przemawiają czule ... ponoć pomaga
Osobiście proponuje uruchomić (START -> uruchom) edytor rejestru (regedit)
Nastepnie odnalezc i zmniejszyc wartosci (ustawić na kilka tysiecy np. 3000):
✨ Użytkownik zgłasza problem z zawieszaniem się komputera na około 4 minuty po kliknięciu opcji "Wyłącz komputer" w systemie Windows XP SP2. W czasie zawieszenia system nie reaguje, poza możliwością uruchomienia Menadżera zadań. Log z HijackThis jest czysty. W odpowiedziach sugerowano, że przyczyną mogą być zbyt liczne działające w tle procesy, niewystarczająca lub uszkodzona pamięć RAM, obecność problematycznego oprogramowania (np. firewall), a także problemy z dźwiękami systemowymi. Proponowano czyszczenie styków pamięci, zmiany w rejestrze systemowym dotyczące timeoutów zamykania procesów oraz wyłączenie dźwięków systemowych. Ostatecznie problem nie został rozwiązany żadną z tych metod i jedynym skutecznym rozwiązaniem okazała się reinstalacja systemu Windows. Wygenerowane przez model językowy.