logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra F 1.4 C14NZ '93 - brak iskry, cewka i czujnik wału sprawdzone

ice 01 Lip 2007 19:28 6055 6
REKLAMA
  • #1 4039137
    ice
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Witam i proszę o pomoc.
    Astra F z 93r C14NZ Czujnik prawdopodobnie indukcyjny w aparacie zapłonowym, aparat z brązową kopułką - prawdopodobnie Bosch.
    Auto było słabe na gazie, więz po kilku podstawowych czynnościach postanowiłem wyprzedzić zapłon. Wyjechałem na próbę, po kilkuset metrach auto zgasło. Nie chciał odpalić, ale po chwili złapał i przełączył się na gaz. Zgasiłem i od tej pory amba. Autko scholowałem. Stwierdziłem brak iskry, w ogóle nie wychodzi wysokie napięcie z cewki. Pomiary cewki ok. Jak łączę środkowy przewód od czujnika poł wału do masy to wtrysk podaje dawkę paliwa ale iskry brak (pomijam kable i świece, sprawdzam na cewce WN), jak kręcę rozrusznikiem to podaje dawki paliwa cyklicznie, to chyba oznacza że czujnik poł wału jest ok??? Czy gdyby była to wina immobilayzera ( nawet nie wiem czy jest ) lub alarmu to efekt byłby podobny? Jak to sprawdzić? Podmieniłem też moduł pod cewką od kumpla z vectry 1.8 93' na jednopunkcie, taki sam ale inne oznaczenia. Cewkę też podmieniałem ale on ma oznaczenie WR a ja XE. Tak czy inaczej mój nie chodzi na niczym. Do kumpla podłożyłem mój moduł i vecta nie zagadała! Dlatego że mój moduł jest walnięty czy po prostu inny model?Wiem, że dużo pisaliście o czujnikach poł. wału i modułach, ale jak dla mnie niezbyt jasno, poza tym wydaje mi się, że większość pomysłów jakie padały już wyczerpałem. Więc mam tu wielką prośbę, aby ktoś poświęcił mi trochę czasu i opisał to jak chłop krowie przy rowie. :cry:
  • REKLAMA
  • #2 4039167
    geronimmo.80
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    pierwsza sprawa to sprawdz czy do cewki i do modolu dochodi napiecie 12v i czy przewod 1 jest drozny miedzy cewka a modolem.
    po drugie to podjedz gdzies na szrot z czesciami i poszukaj takiego samego modolu jak twoj i podstaw zawsze bedziesz mogl zwrocic jak uprzedzisz o tym ze nie jestes pewien ze to masz zepsute.
  • REKLAMA
  • #3 4039274
    ice
    Poziom 13  
    Dzięki za błyskawiczną odp. Więc 12V jest na cewce i na module. Jest wiele podobnych tematów i oczywiście co mogłem to sprawdziłem, sorki tylko że nie napisałem.
    PS Dla wszystkich którzy nie chcą pomóc, a tylko znależć problem i zgłosić go do moderatora (zamknięto mi wcześniejszy temaT). Wiem, że są podobne tematy ale co z tego? Zapoznałem się z nimi, i albo są to pomysły które ( dzięki elektrodzie ) wyeliminowałem albo ludzie piszą szyframi typu: sprawdź WCN a jak nie to połączenie HR z DG. Nie ma sensu żebym odszukiwał teraz konkretne przykłady, ale większość "mądrych " odpowiedi wygląda tak, jakby chcieli się pochwalić że wiedzą , a jednocześnie przekazać tą wiedzę tylko siedzącym w temacie. Stąd też moja prośba o jasne wypowiedzi. Nie widzę też sensu podpinania się pod stary temat, wystawiony prawie 3 m-ce temu. Kto tam zagląda?

Dodano po 5 [minuty]:

Wie ktoś może jakie napięcia powinny być na: 4-pinowa wtyczka do cewki, 4-pinowa wtyczka do modułu i 3-pinowa do czujn. wału? Jak mierzyć (na wpiętej, wypiętej) i co ma być na którym kablu?
  • REKLAMA
  • #4 4039340
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    na moduł
    3 pin napięcie akumulatora
    2 pin masa
    między 4 a masę wepnij diodę i podczas kręcenia silnikiem ma mrugać
    czujnik położenia wału
    między 1 a 3 pinem napięcie 5V
    między 2 a 3 pinem wepnij diodę i ma mrugać podczas kręcenia silnikiem (w tym przypadku wtycza ma być wpięta, w poprzednim wypięta)
  • REKLAMA
  • #5 4039440
    ice
    Poziom 13  
    Wielkie dzięki, sprawdziłem i "niestety" wszystko wygląda ok., tylko czy aby na pewno na czuj. halla ma być 5V a nie ok 12V???

Dodano po 14 [minuty]:

Jeszcze jedno, piszesz o 1,2, i 3 pinie a 4? Rozumię, że jest to ten o którym pisał kolega wcześniej, ma być połączony z cewką, czy na nim ma być 12V, bo tyle mam?
  • #6 4039973
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    czujnik położenia wału ma 3 piny i wszystkie opisałem
  • #7 4040006
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Opel Astra F 1.4 C14NZ z 1993 roku ma problem z brakiem iskry po próbie wyprzedzenia zapłonu. Pomimo prawidłowych pomiarów cewki i modułu zapłonowego, nie pojawia się wysokie napięcie na cewce. Czujnik położenia wału, prawdopodobnie hallotronowy, ma 3 piny i według pomiarów działa poprawnie – podczas kręcenia rozrusznikiem podaje sygnał, a wtrysk paliwa działa cyklicznie. Sprawdzono obecność napięcia 12V na cewce i module oraz sygnały na wtyczkach modułu i czujnika wału. Wskazano, że na czujniku położenia wału powinno być napięcie 5V między pinami 1 i 3, a sygnał impulsowy między pinami 2 i 3. Podmieniono moduł zapłonowy i cewkę na podobne z Vectry 1.8 z 1993 roku, ale problem pozostał. Dyskusja sugeruje, że problem może być znany i poruszany wielokrotnie, a diagnostyka powinna uwzględniać dokładne sprawdzenie połączeń, napięć i sygnałów na czujniku hallotronowym oraz module zapłonowym. Pojawiła się też wątpliwość dotycząca obecności immobilizera lub alarmu, które mogłyby powodować podobne objawy, jednak brak jednoznacznej odpowiedzi na ten temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA