logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra 1.4 CN14NZ '93 - brak iskry po nagrzaniu, możliwy czujnik Halla?

szuja3 18 Lip 2006 22:08 2848 10
REKLAMA
  • #1 2831929
    szuja3
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jak juz pisalem to mam taki problem wyczytalem tutaj juz wczesniej podobny problem mial piechut tylko ze u mnie jestjeszcze inaczej, mianowicie rano jak jade do pracy ladnie odpala na dotyk potem jazda to tu to tam jest ok potem praca po 8 godz, astra stoi na sloncu (nie ma cienia te upaly ) wtedy zaczyna sie jazda nie podaje iskry na cewke dzisiaj spedzilem przy niej okolo 2 godz. wymontowalem aparat temp. spadla wszystko ostyglo zalozylem parat i odpalila na dotyk ?? moze byc czujnik halla?/, pompa dziala tylko jeszcze nie wiem jak z wtryskiwaczem czy "cyka" ale jak juz opdali to mozna jezdzic przyjezdzam do domu ok 20km gasze odpalam dziala i tak z kilka razy jest ok na drugi dzien to samo jest to astra 1.4 benz. +gaz CN14NZ rok 93
  • REKLAMA
  • #2 2831975
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    maga byc 3 sprawy czujnik halla , modul zaplonowy , lub ewentualnie cewka wykluczasz te sprawy przez pomiary
  • REKLAMA
  • #3 2832080
    wkrleg
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Jesli dobrze cie zrozumialem z opisu wynika ze podczas upalow na sloncu nie zawsze chce ci odpalic autko To. czesta przyczyna tkwi w czujniku temperatury tzw. chlodziwa. ((sprawdzonoe , pomaga) wymien ten czujnik i po klopocie. "czujnik temp.wody chlodzacej"
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 2832127
    marrrk
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    modul zaplonowy do wymiany
  • Pomocny post
    #5 2832165
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    wkrleg napisał:
    Jesli dobrze cie zrozumialem z opisu wynika ze podczas upalow na sloncu nie zawsze chce ci odpalic autko To. czesta przyczyna tkwi w czujniku temperatury tzw. chlodziwa. ((sprawdzonoe , pomaga) wymien ten czujnik i po klopocie. "czujnik temp.wody chlodzacej"
    pozdrawiam

przecież kolega pisze,że niema iskry,nie mieszaj mu w głowie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2832260
    karol99
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    W jaki sposób naprawia sie te moduły ?

99% moduł uszkodzony .
  • REKLAMA
  • #8 2832433
    szuja3
    Poziom 11  
    cewke sprawdzalem, mam druga nie sprawdzalem cewki pierwotnej a modul to ktory? w sumie dziwne bo jak asteroida jest nagrzana podczaj jazdy to odpala normalnie tylko jak postoi na sloncu to glupieje ten czujnik halla mnie tyko zastanawia bo praktycznie wszedzie wystepuje w podobnych problemach
  • #11 2895615
    Elefancik
    Poziom 12  
    Astra 1.4i 1998r, dokładnie takie same objawy jak pisał na początku szuja3. Czasami zdarza się też tak, że autko odpali i po 2-3 sekundach gaśnie i potem już nie odpala. Na podstawie tego, co znalazłem w necie wszystko wskazuje na moduł.
    Czy jest możliwość sprawdzenia modułu ogólnie dostępnymi narzędziami np. miernik uniwersalny?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy samochodu Opel Astra 1.4 benzyna z 1993 roku (kod silnika CN14NZ), który po dłuższym postoju na słońcu przestaje podawać iskrę na cewkę zapłonową, co uniemożliwia uruchomienie silnika. Po ochłodzeniu i wymontowaniu aparatu zapłonowego auto odpala na dotyk. Podejrzewany jest czujnik Halla, moduł zapłonowy lub cewka. W dyskusji wskazano, że brak iskry wyklucza inne przyczyny, a najczęstszą usterką w takich warunkach jest moduł zapłonowy, który może wariować pod wpływem wysokiej temperatury. Moduł znajduje się pod cewką zapłonową i można go wymienić lub ewentualnie naprawić, choć większość uważa, że jest uszkodzony. Pojawiła się także sugestia, aby sprawdzić czujnik temperatury cieczy chłodzącej, gdyż podobne objawy mogą być z nim związane. W jednym z postów pojawiło się pytanie o możliwość diagnostyki modułu zapłonowego za pomocą uniwersalnego miernika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA