logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alcatel 9226/9227MX UHF - Modyfikacja z AVR na pokładzie.

SQ9MYX 04 Sie 2015 17:21 3243 7
REKLAMA
  • #1 14898036
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Witam,
    W związku z tym że temat przeróbki alcatela 9226/ 9227 MX nie jako umarł to postanowiłem założyć własny.
    Wykonałem płytkę z mikrokontrolerem AVR którą włożyłem w miejsce płytki akcesoriów alcatela. Połączenia zrealizowałem analizując wnikliwie płytkę kolegi SQ6ADE który również podejmował się przeróbki tego radiotelefonu. Soft pod AVR'a staram się męczyć w bascomie. Aktualnie mam problem z obsługą syntezy UMA1014.
    Próbuję na sztywno ustawić częstotliwość odbiorczą by sprawdzić czy radio w ogule odbiera. Ale nic z tego. Ustawienie przez syntezę częstotliwości 446012500Hz powinno skutkować pojawieniem się odsłuchu po podaniu nośnej na f= 434857500 ale niestety radio jest głuche. Załączam wszystko co udało mi się rozszyfrować i pomierzyć. Jeśli znajdą się chętni to myślę że dużo zdziałamy razem w temacie.
    Kod: VB.net
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Alcatel 9226/9227MX UHF - Modyfikacja z AVR na pokładzie. Alcatel 9226/9227MX UHF - Modyfikacja z AVR na pokładzie.
    Załączniki:
    • strojenie_glowicy_RX_oryginal.pdf (22.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14898502
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Hej. Ale masz zacięcie :) gratuluję bo ja nie mam zacięcia do dokończenia projektu ale wrzucę materiały
    jakie posiadam do wątku w którym pisałem o tym.
    Generalnie sama pll,ka to pikuś przy całym ogarnianiu radia :)
  • REKLAMA
  • #3 14898520
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    A ja zacięcie znalazłem ale brak mi wiedzy programistycznej :) Powolutku każdy pojedyńczy element staram się ogarnąć. Wyświetlacz mam cały, klawiaturę też, głosność przez FX506 też już potrafię regulować, bistabil działa itd... ale nie potrafię programować... mam kilka sztuk 9226 i kilka 9227. Szkoda by się to poniewierało.. wiem że teraz chińczyka można kupić za grosze... ale satysfakcji się nie kupi... nawet nauczyłem się regulować napięcie strojące głowicę PWM'em. Fajnie że jest eeprom na płycie... można by tam było wpisać tablicę strojenia itp.. ahhh marzenia... no ale jakoś od kilku lat mi te 922X nie dają spokoju.
  • REKLAMA
  • #4 14911733
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    sq6ade może miał byś czas żeby podać wartości bitów sterujących dla syntezy RX.. z tego co udało mi się rozszyfrować to ma ona adres sprzętowy 0 na I2C. Jaką częstotliwość ustawić żeby cokolwiek odebrać np: 435.000? tzn o ile wyższą/niższą uwzgędniając pośrednie itp...
  • #5 14921678
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    Prace trwają Synteza ustawiona na sztywno... bo narazie uczę się jak zmieniać wartość częstotliwości na wyświetlaczu i równocześnie zmieniać dwa bajty w syntezach... Synteza odbiorcza rozgryziona.. f PLL+ 45MHZ = f odbiorcza :) trochę dziwna tu pośrednia ale OK... napięcie strojące też ogarnięte.. w 9227 chodzi troszkę wyżej w 9226 nie ma tragedi.. czułość na dobrym poziomie.. squelch już działa... regulacja mocy PWM też... zostało strojenie syntez równoczesnie z wyswietlaniem czestotliwosci i generacja PWM dla CTCSS... a to wszystko w BASCOM'ie bo tylko to potrafię narazie ogarnąć,...
    P.S. SQ6ADE u mnie ton CTCSS minimalnie przedostaje się na głośnik...

• #6 14937809
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    No widzisz. To radio jest idealne do nauki i zrobienia z niego ciekawego trx. Żadko zaglądam na elke
    ale jak coś trzeba to pisz tu. Widzę że pllke ogarnąłeś.
  • #7 14938132
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    Tak PLL ogarnąłem mam jeszcze problem z rozszyfrowaniem niektórych połączeń z Twojej płytki mianowiście punkty:
    F,E,D,G,Z
    Strasznie siada czułość od środka pasma w górę pomimo regulacji napięcia strojącego głowicę muszę z tym jeszcze powalczyć.
    I jeszcze kwestia TX bo PLL mi stroi tylko do 438MHz a potem nie może się zsynchronizować ...
  • REKLAMA
  • #8 16392819
    Chrusta
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    F załącza LDO napięcia strojenia, a G - LDO napięcia regulacji mocy. Zwykłe włącz/wyłącz - pin 5 LM2931.
    D - wg. mnie do pomiaru któregoś sygnału m.cz, albo z FX506 (pin 17) albo z wejścia TDA. Mam schemat tego fragmentu mniej-więcej rozrysowany ale niekompletny, w wolnej chwili jeszcze się temu na spokojnie przyjrzę, bo nie jestem pewien.

Cały czas mam problem z ogarnięciem strojenia, nie wiem czy to UMA nie reaguje na dane czy ze strojeniem coś nie tak. Czy sama zmiana napięcia strojenia głowicy, bez zmiany jakichkolwiek innych parametrów powinna coś zmieniać? Wg. mnie tak, ale u mnie to działa jak chce 8-O .

==== EDYCJA ====
    Oryginalnie i2c wygląda tak:

Natomiast TWI z którego korzystam (kolory CLK i SDA zamienione):

Pierwszy bit (clock w dół), przed dwoma jedynkami dodałem sam - tak jest w oryginale. Mimo to PLL totalnie nie reaguje na dane... Mi to wygląda tak, jak by w oryginale SDA była odbierana w momencie zbocza opadającego CLK. Spróbuje napisać swój softwarowy i2c, by wyglądał tak jak w oryginale.

Może ktoś ma jakieś pomysły jeszcze?

==== EDYCJA2 ====
    Miałem zamienione linie SDA z SCL... Dopiero przy pisaniu tego posta jak tak spojrzałem na zrzuty z oscyloskopu z zamienionymi kolorami SDA i SCL (po prostu przewody od oscyl. podłączałem odwrotnie, ale to akurat nie ważne), to sobie pomyślałem czy czasem od procka do płyty alcatela nie mam podłączonych odwrotnie linii... Faktycznie :D. PLL ruszyła.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat modyfikacji radiotelefonów Alcatel 9226 i 9227 MX poprzez zastosowanie mikrokontrolera AVR. Użytkownik opisał swoje postępy w przeróbce, w tym stworzenie płytki oraz problemy z obsługą syntezy UMA1014. W trakcie rozmowy uczestnicy dzielili się doświadczeniami związanymi z programowaniem w BASCOM, regulacją napięcia strojącego oraz ustawieniami częstotliwości odbiorczej. Wskazano na trudności w synchronizacji PLL oraz czułości odbioru w różnych zakresach częstotliwości. Uczestnicy wymieniali się informacjami na temat połączeń i wartości bitów sterujących, a także omawiali problemy z działaniem syntez i regulacją mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA