logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się, brak obrazu, piszczy głośnik – możliwe przyczyny BIOS

qba_1990 01 Lip 2007 23:58 1140 6
REKLAMA
  • #1 4040213
    qba_1990
    Poziom 10  
    Witam!

Właśnie zadzwonił do mnie kolega z problemem. Mianowicie, mówi że odpala kompa i nic się nie dzieje. Nie wyświetla się nic na monitorze, tylko coś piszczy mu w głośniku wewnątrz komputera. Jutro rano mam do niego wpaść i opatrzeć wszystko ... jednak wolałbym abyście jakoś przybliżyli mi ten problem lub rozwiązali go (może ktoś miał kiedyś podobną sytuację) :D.

Z góry dziękuję za pomoc ! ! !
  • REKLAMA
  • #2 4040289
    MixeRaV
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Na samym początku przy starcie kompa zgłasza się bios karty graficznej, więc jeżeli na monitorze nic nie ma (a jest on sprawny) trzeba sprawdzić kartę graficzną (np. na innym kompie), a jeśli jest sprawna to płytę główną i zasilacz
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4040462
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4040661
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Witam
    Podmień pamięć a wszystko powinno odpalić.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #5 4041287
    Nachzehrer
    Poziom 11  
    Czasami nawet nie trzeba podmieniać jeśli nie ma sie innej pod ręka, mi najczęściej trafiającym sie uszkodzeniem tego typu było to ze styki na ramie nie łączyły. Wystarczyło wyjąć ja i włożyć tak ze 2-3 razy i było wszystko ok :) Albo włożyć do drugiego slotu.
    Jak nie zadziała to można wyjąc kartę grafiki i włożyć, tak jak ram. Często usterki w komputerach spowodowane są brakiem styku w gniazdach ewentualnie lekkim wysunięciem karty.

Oczywiście najlepiej sprawdzić co oznacza kod dźwiękowy który wydaje z siebie komputer przed startem :) I w tym przypadku trzeba było by od tego zacząć. Sprawdź producenta biosu i znaczenie kodów dźwiękowych. Kiedyś część płyt głównych miała tez ledy sygnalizujące co boli komputer :)
  • REKLAMA
  • #6 4041682
    Peter__
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Ja miałem coś podobnego i wystarczyło zresetować bios na płycie głównej.
    Może to coś pomoże.
    Pozdrawiam.
  • #7 4043993
    qba_1990
    Poziom 10  
    Już sprawdziłem ... Poszła mu płyta główna, sloty od ramu w ogóle nie łączyły i coś jeszcze w płycie mu poszło. Zamówił sobie nowa wraz z ramem i nową grafika no i wszystko jest już ok. Dzięki za pomoc ! ! !

P O Z D R A W I A M !

Podsumowanie tematu

✨ Problem polegał na braku obrazu po włączeniu komputera oraz sygnalizacji dźwiękowej z głośnika BIOS. Przyczyną mogły być uszkodzenia lub złe styki pamięci RAM, karty graficznej, płyty głównej lub zasilacza. Zalecano sprawdzenie karty graficznej na innym komputerze, podmianę pamięci RAM oraz reset BIOS-u. Często problem rozwiązywało wyjęcie i ponowne włożenie modułów RAM lub karty graficznej, aby poprawić styki. Ważne jest także zidentyfikowanie kodów dźwiękowych BIOS-u, które wskazują uszkodzony komponent. Ostatecznie usterka została zdiagnozowana jako uszkodzona płyta główna z niesprawnymi slotami RAM oraz inne uszkodzenia płyty. Wymieniono płytę główną, pamięć RAM i kartę graficzną, co przywróciło prawidłowe działanie komputera.
REKLAMA