logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przykładowe pytania na sprawdzian z pracowni - pomiary i parametry układów

webster 28 Paź 2003 21:47 2414 10
  • #1 378293
    webster
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam
    wlasnie przygotowuje sie na sprawdzian z pracowni i mam pare przykladowych pytan ktore moga sie pojawic, ale nie moge sobie z nimi za bardzo poradzic, moze ktos z Was mi pomoze :
    1.obl dokl pomiaru jesli zakres miernika wynosi 20dB a kl=1
    2.co oznacza zapis 0 dBm?
    3.jakie jest przeznaczenie styku S1?
    4.jakie przyrzady pomiarowe sa potrzebne aby zmierzyc parametry ukladu styku S1?
    5.jak wyznaczamy znieksztalcenia nieliniowe dla sygnalu sinusoidlanego?
    6.na czym polega pomiar znieksztalcen nieliniowych przy pomocy miernika selektywnego(wzor na obl h[%] oraz opis czynnosci przy pom)
    7.podaj parametry elektryczne i transmisyjne toru przewodowego
    8.jakim miernikiem i jak zmierzysz tetnienia na wyj zasilacza
    9.ile wynosi rezystancja zasilacza 12V, ktoregho nap wyj przy zmianie poboru pradu od wart 200mA do 400mA wynosi 12,4V
    10.wymien parametry stabilizatorow napiecia

jezeli ktos zna odpowiedz na jakies z powyzszych pytan to bede wdzieczny za pomoc :)))
    pozdrawiam i licze na Wasza pomoc ;)
    ps co to jest zmienna zalezna i niezalezna?
  • #2 378464
    DeViL17
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    z powyższych pytań wiem tylko co to są zmioenna zależna i niezależna :). Powiem na przykłądzie funkcji liniowej: y = ax + b
    W tym przykładzie y jest zmnienną zależną, a x niezależną. Po czym je rozpoznac: wartość zmiennej y zależy od wartości x, czyli jest, wynikiem równania, wartością funcji f(x), czy jak tam chcesz to nazwać. Natomiast wartość zmiennej x od niczego nie zależy, ponieważ jest jedną z liczb podstawainych do równania i jej wartość raz podana, dla danego równania nie zmienia się. Mam nadzieję, że wyjaśniłem dosyc jasno i nie zaciemniłem dodatkowo sprawy :lol: .
    PS: Na jaki temat ma być to sprawozdane?

Pozdrawiam!
  • #3 378511
    webster
    Poziom 13  
    no to jedna rzecz juz rozumiem :))
    a to nie ma byuc sprawozdanie, tylko zaliczenie z dzialu czworniki wzmacniecze i filtry , ale zakres jest jak widac troche wiekszy ;)
  • #4 378555
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    webster napisał:
    3.jakie jest przeznaczenie styku S1?
    4.jakie przyrzady pomiarowe sa potrzebne aby zmierzyc parametry ukladu styku S1?
    Sorry winnetou, ale siadły mi baterie w szklanej kuli i bez schematu nie da rady
    webster napisał:
    5.jak wyznaczamy znieksztalcenia nieliniowe dla sygnalu sinusoidlanego?
    jeśli mamy przebieg graficzny to się liczy transformate fouriera i na podstawie amplitud poszczególnych składowych liczy sie odpowiednie współczynniki zniekształceń.
    webster napisał:
    7.podaj parametry elektryczne i transmisyjne toru przewodowego
    Bym przypuszczał że elektryczne to rezystancja, a transmisyjne to impedancja falowa,może jakieś dopasowanie.
    webster napisał:
    9.ile wynosi rezystancja zasilacza 12V, ktoregho nap wyj przy zmianie poboru pradu od wart 200mA do 400mA wynosi 12,4V
    To trzeba sobie wyliczyć, potraktuj zasilacz jako źródło napięciowe z rezystancją, obciążone źródłem prądowym. Powinien wyjść jakiś układ równań (są 2 przypadki obciążenia) a jedną zmienną będzie Rwe a drugą napięcie nominalne na źródle napięciowy.
    webster napisał:
    10.wymien parametry stabilizatorow napiecia
    Parametry robocze to: rezystancja wyjściowa, współczynnik stabilizacji napięciowy i temperaturowy. Dodatko jest kilka innych parametrów jak sprawność (prądowa, napięciowa, mocy), dynamika, pulsacja napięcia.
  • #5 378847
    webster
    Poziom 13  
    co do pytania o styk S1 to w tym rzecz ze schematu nie ma do tego, bo podobno ten styk ma podobne wlasciwosci do generatora normalnego czy cos i do tego na pewno nie potrzeba schematu
    a za pomoc w pozostalych pytaniach dziekuje bardzo :)
  • #6 379015
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    co do pytań 5,6 był na elektrodzie link do specjalnego prostego programu, pokazującego, jak ilość harmonicznych zmienia sygnał sinusoidalny + jakieś podłoże teoretyczne jak wzory...

S1: webster a my jesteś magowie i czarujemy w głowie/s1 to nazwa umowna, jakos u mnie na przykład na prawy bolec w gniazdku nikt nie mówi L1. I w końcu podobno czy co... gdzie chociaż te S1 się znajduje.
    S - może znaczyć
    a) źródłowy (rodzaj obwodu)
    b) statyczny (charakter szczególny wielkości fizycznej)
    c) znormalizowany (--)
    d) dot. maszyny elektrycznej
    e) górny
    f) dotyczący sygnału (sygnałowy)

z PN-88/E-01100

8. chocby oscyloskopem na oko :D
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 379479
    webster
    Poziom 13  
    no wiec ja nie wiem dokladnie o co chodzi z tym stykiem ale jak sie dzis dowiedzialem to podobno paramterami styku S1 jest nap 0,775V prad 1,29mA przy czestotl 1024Hz i rez wyj 600 omow , aha i cos tam jeszcze od 0 do -16dB, czyli przyrzady potrzebne do pom to woltomierz ampermierz itp :)
    wiec ogolnie nie wiem o co chodzi z tym stykiem :) ale takie rzekomo sa odpowiedzi
    a przeznaczenia niestety nadal nie wiem :)
  • #8 379498
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Spytaj się wykładowcy nauczyciela albo autora tego testu. Skorzystaj z prawa do konsultacji. tylko skąd to się wzięło?? czemu akurat te wartości??
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 384232
    piotr_rataj
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jak sie okazalo nie potrzebnie zadales te pytania :)

Pozdrawaim

WASKI
  • #10 384383
    webster
    Poziom 13  
    no ale z gory nikt nie mogl tego wiedziec, a moze przy okazji nie tylko ja sie czegos dowiedzialem ale tez inni :)
  • #11 391896
    rybol
    Poziom 21  
    no i przy okazji dwa buciki zgarnelismy:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przygotowań do sprawdzianu z pracowni obejmującego pomiary i parametry układów elektronicznych, w tym zagadnienia takie jak dokładność pomiaru miernika o zakresie 20 dB i współczynniku k=1, interpretacja zapisu 0 dBm, przeznaczenie i parametry styku S1, metody pomiaru zniekształceń nieliniowych sygnału sinusoidalnego oraz pomiarów przy pomocy miernika selektywnego wraz z odpowiednimi wzorami. Poruszono także kwestie parametrów elektrycznych i transmisyjnych toru przewodowego, pomiaru tłumienia na wyjściu zasilacza oraz obliczenia rezystancji zasilacza 12 V na podstawie zmian napięcia przy różnych obciążeniach prądowych. Wskazano, że styk S1 charakteryzuje się napięciem 0,775 V, prądem 1,29 mA, częstotliwością 1024 Hz oraz rezystancją wyjściową około 600 Ω, a do pomiarów potrzebne są podstawowe przyrządy takie jak woltomierz i amperomierz. Omówiono również parametry stabilizatorów napięcia, takie jak rezystancja wyjściowa, współczynnik stabilizacji napięciowej i temperaturowej, sprawność oraz dynamika. Wskazano, że do analizy zniekształceń nieliniowych stosuje się transformację Fouriera i wyliczanie współczynników harmonicznych. Pomiar tłumienia można wykonać oscyloskopem. Wskazano na potrzebę konsultacji z wykładowcą w przypadku niejasności dotyczących styku S1. Dyskusja zawierała także wyjaśnienie pojęć zmiennej zależnej i niezależnej na przykładzie funkcji liniowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA