logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Weryfikacja schematu układu pomiaru prądu 2,5A i napięcia 25V – prośba o ocenę

sitec 13 Mar 2008 16:42 2869 15
  • #1 4904792
    sitec
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam chciałem się zapytac czy ten układ do pomiaru prądu i napięcia jest poprawny. Jeśli widzicie jakieś błędy lub lepsze rozwiązania to proszę o podpowiedź.

Dodam że prąd max 2.5 A, napięcie 25 V
    Załączniki:
    • Weryfikacja schematu układu pomiaru prądu 2,5A i napięcia 25V – prośba o ocenę schemat_pomiarowy.jpg (21.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 4905210
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 4905488
    sitec
    Poziom 13  
    No to tak:
    -R1 jest na linii dodatniej
    -napięcie do pomiaru prądu i napięcia wędruje już bezpośrednio do mikrokontrolera(którego masa jest masą całego układu - urządzenia)
    -
    Cytat:
    - rozumiem, że zasilanie IC1 jest pływające wzgl. linii mierzonej.
    Nie rozumiem zbytnio o co chodzi.

Dzięki za odpowiedź.
  • #4 4906269
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    Przecież tym nic nie zmierzysz musisz gdzieś podłączyć mase ten C1 nic nie da.
    Ty chcesz mierzyć prąd w tym samym urządzeniu co jest ten WO ???
  • #5 4906389
    sitec
    Poziom 13  
    Ten schemat jest wyrwany z całości. O której masie mówisz?? Tej przy C1. Jest to masa całego układu połączona z linią -2.
  • #6 4906498
    joy_pl
    joy_pl napisał:

Ty chcesz mierzyć prąd w tym samym urządzeniu co jest ten WO ???

Jeśli ta linia +2 jest połączona z masą układu mierzącego to OK

Dodano po 2 [minuty]:

ps.prąd płynie w tej linii +2 z prawej do lewej strony??
  • #7 4906607
    sitec
    Poziom 13  
    hmm... to jest jeszcze do ustalenia... może płynąć z lewej do prawej , lub prawej do lewej.

Układem pomiarowym jest mikrokontroler i jego masy nie mogę podłączyć do linii +2. Za pomiar jest odpowiedzialny wbudowany przetwornik AC.

Obliczyłem sobie że przy maks prądzie (2.5A) spadek napięcia na R1(0.1 Ohm) będzie wynosił 0.25V co muszę wzmocnić 20 razy żeby uzyskać 5V za pomocą tego wzmacniacza. Ja tak to rozumuje. Nie wiem dlaczego masa uC(jesli o niego chodzi??) ma być podpięta do linii +2

Masa mikrokontrolera jest połączona z linią -2(masą).
  • #8 4906634
    joy_pl
    Może tak zadam ci takie pytanie:
    Co to jest za wzmacniacz odwracający czy nieodwracający?
    I jaki jest jego prawidłowy schemat?
  • #9 4906685
    sitec
    Poziom 13  
    Z Analagówką to u mnie kiepsko no ale:

Nieodwracający wzmacniacz - jego wzmocnienie wynosi powyżej jedności i jest określane 1+R2/R1. No i według mnie układ jest prawidłowy. Jedynie nie jestem pewien czy do nóżki -VSS może być podpięta masa a nie -5V

Odwracający odwraca faze i wzmocnienie wynosi R2/R1. No układ tez wiem jak wygląda.
  • #10 4906708
    joy_pl
    Czyli nie odwracający wygląda tak
    Prawda?
    To teraz się zastanów o co mi chodzi…
  • #11 4906725
    sitec
    Poziom 13  
    Domyślam się że rezystor R2 (na moim schemacie) powinien być podłączony do masy ???
  • #12 4906733
    joy_pl
    tak

Dodano po 50 [sekundy]:

czyli linia "+2" powinna być połączona z masą
  • #13 4906753
    sitec
    Poziom 13  
    Cytat:

czyli linia "+2" powinna być połączona z masą

Z masą ale czego. Wzmacniacza operacyjnego a dokładniej do nózki 4.

Linia +2 jest + wyjścia zasilacza laboratoryjnego
    Linia -2 jest -(masą) wyjścia zasilacza i wszystkich układów.

jak linie +2 podepnę do masy(-2) to przecież zwarcie.

Jakoś nie mogę zakopawać, może za późna pora.
    Załączniki:
    • Weryfikacja schematu układu pomiaru prądu 2,5A i napięcia 25V – prośba o ocenę sch.JPG (36.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #14 4906788
    joy_pl
    Więc ja widzę to tak...
  • Pomocny post
    #15 4906795
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 4906812
    sitec
    Poziom 13  
    Dzięki chłopaki za pomoc. Teraz juz mi sie rozjaśniło. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy weryfikacji schematu układu pomiaru prądu do 2,5 A i napięcia do 25 V z wykorzystaniem rezystora pomiarowego R1 (0,1 Ω) oraz wzmacniacza operacyjnego (IC1). Kluczowym zagadnieniem jest poprawne podłączenie masy układu pomiarowego względem linii zasilania (+2 i -2) oraz zapewnienie prawidłowego zakresu napięć wejściowych wzmacniacza. Wskazano, że rezystor pomiarowy powinien być umieszczony na linii masy (linii -2), a masa mikrokontrolera i układu pomiarowego powinna być wspólna z linią -2. Omówiono typ wzmacniacza operacyjnego – nieodwracający z wzmocnieniem 1+R2/R1 oraz konieczność właściwego podłączenia nóżek wzmacniacza, w tym zasilania (np. nóżka 4 do -5 V). Zwrócono uwagę na problem „pływającej” masy i potencjalnego zwarcia przy nieprawidłowym połączeniu linii +2 z masą. Zaproponowano poprawki w schemacie, w tym przesunięcie rezystora pomiarowego do linii masy oraz odpowiednie zasilanie wzmacniacza. W efekcie autor potwierdził lepsze zrozumienie problemu i schematu po dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA