logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z Athlon 2400XP i GeForce 5900FX zawiesza się i restartuje - co robić?

vizzerdrix 03 Lip 2007 18:33 3591 32
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego komputer z Athlonem XP 2400+ i GeForce 5900FX losowo się zawiesza lub restartuje i jak znaleźć oraz usunąć przyczynę?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest przegrzewający się chipset/mostek północny na płycie MSI KT4AV, a nie sam procesor, zasilacz czy system. Po obniżeniu magistrali z 133 MHz do 100 MHz komputer stał się stabilny, co wskazało na problem z płytą/chipsetem [#4047396] W praktyce potwierdziło to dołożenie chłodzenia na chipsecie — po zamontowaniu wentylatora komputer działał już stabilnie przez kilka dni [#4252055] Wcześniej sugerowano też, by sprawdzić wszystkie połączenia i przetestować komputer na pewnym zasilaczu oraz zwrócić uwagę na jakość styków [#4045604] Ponieważ problem występował i pod Windows, i pod Linuxem, mało prawdopodobna była przyczyna software’owa [#4047100]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 4045581
    vizzerdrix
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witajcie
    Mam taki dość uciążliwy problem. Mój komputer zawiesza się lub restartuje bez żadnego widocznego powodu - czasem podczas grania, czasem podczas kompilowania, czasem podczas stania i nic nie robienia. Komputer zawiesza się w ten sposób, że nagle wszystko staje i nic poza resetem nie pomaga; czasem jednak po prostu się restartuje (to częściej w trakcie grania).

Moja konfiguracja:
    Athlon 2400XP (Thoroughbread)
    Płyta MSI KT4AV
    Wbudowana karta dźwiękowa AC97 (Na SB Live efekt ten sam tyle że podczas zwisu z kolumn dobiega pisk)
    NV GeForce 5900FX (128RAM, 256 bit) - posiada radiator na pamięciach i własne chłodzenie (AGP 8x)
    LAN Microsoft 10/100
    Seagate ATA 160GB
    Nagrywarka DVD ATA LG
    RAM 1GB Talent (z radiatorem)
    Dodatkowo podłączony Monitor LCD, drukarka Samsung 2010p, wzmacniacz dźwięku dużej mocy, skaner HP ScanJet 5300 - wszystkie urządzenia mają jednak własne zasilanie

Zasilacz
    Platin Power 350W

35A +5V
    30A +3.3V
    dla tych lini 240W

18A +12V
    dla tej lini zpoprzednimi 335W

0,8A -12V
    1,5A +5VSB
    0,6A -5V
    dla tych lini z poprzednimi 350W

Output (Peak) 420W

Dane przepisane z nalepki na zasilaczu. Zasilacz jest prawie nowy.
    Pomiary napięć w stress nie wykazały nieprawidłowości (na +5V jest 5,01, na +12V jest 12,1) - mierzone miernikiem

Sprawdziłem dokładnie pamięć memtestem - jest sprawna. Płyta główna nie ma żadnych przepaleń, uszkodzeń mechanicznych, kondensatory są jak nowe (nie napuchnięte, nie zmieniają barwy). Procesor się nie grzeje (cały czas około 50C, ale zawsze tak było i dla takich Athlonów to normalne).

Problem występuje zarówno pod Windows (gdzie z rzadka gram) i pod Linuxem (Gentoo) gdzie pracuje.

Mam nadzieję, że dobrze opisałem problem i konfiguracje. W razie czego będę uzupełniał. Jaką część sprawdzić lub wymienić? Czy to może być wina zasilacza? Jaką moc powinien mieć zasilacz dla takiego zestawu i ewentualnie jaki radzilibyście kupić (tak, żeby w przyszłości mógłby obsłużyć Athlona X2 64, z dwoma dyskami twardymi SATA2 w trybie RAID, podobną kartą graficzną, 2GB RAM w dualu i kartą SB Audigy)? Za wszelką udzieloną pomoc z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 4045604
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź jakość wszystkich połączeń w komputerze.Podstaw inny,pewny zasilacz i sprawdź.Do docelowego konfigu celuj w zasilacz ~450W znanej marki.
  • #3 4045622
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4045775
    wezeer
    Poziom 13  
    Witam
    Z moich doswiadczen z procesorami AMD wynika najczesciej, iż przyczyna nieznosnych restartow jest:
    1. wyschnięte kondensatory
    2. przegrzewajacy sie procesoor ( pomimo iż temp pokazuje 50C to jest za malo !!) - na to bym stawial najbardziej
    zdial bym radiator wyczyscil dokladnie procesor i radiator ze starej pasy i posmorowal nowa ale NIE SREBRNA tylko biała

3. jesli jest srebna moze powodowac mikro zwarcia

4. zasilacz

ale ja bym stawial na pkt.2

Pozdrawiam
  • #5 4045964
    vizzerdrix
    Poziom 11  
    Hmm... Nie napisałem, ale z powodu tych restartów zdjąłem radiator z procesora, zmieniłem pastę i wszsytko poczyściłem. Tyle, że dałem pastę... srebrną. Jutro wymienie te pastę i poczyszcze wszystkie styki jakimś płynem do czyszczenia (może jakiś polecacie?). Chłodzenie mam Boxowe - dostałem razem z prockiem. A może wymienie też pasty na karcie graficznej... co o tym myślicie? Zasilacz będzie mi trudniej wykombinować, ale spróbuję. Jutro napisze jaki wynik bo dzisiaj już sklepy pozamykane.
  • #6 4046007
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    wezeer "...posmorowal nowa ale NIE SREBRNA tylko biała ..." no gratuluję :| według ciebie lepsza jest pasta silikonowa niż srebrna ? NIE, poprostu trzeba to tak zrobić żeby nie uwalić pastą całego procesora i żeby zwarcia nie było, to po pierwsze, a po drugie jeżeli byłoby jakieś zwarcie to albo procesor by sie sfajczył albo by nie wstawał.
    Pasty zostaw w spokoju, najlepiej zacznij od podmianki zasilacza i zobacz jak sie będzie zachowywał. Zaczniesz sie bawić z kartą graficzną i później będziesz pisał że masz artefakty :| ...
  • #7 4046115
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Jak kondy na płycie ?
  • #8 4046194
    vizzerdrix
    Poziom 11  
    Kondy ok - wyglądają jak nowe... Pastą posmarowałem bardzo oszczędnie, nałożyłem cieniutką warstwę na rdzeń i wsmarowałem troche w radiator po czym wytarłem (przeczytałem żeby tak zrobić żeby uzupełnić mikroubytki). Potem zamontowałem radiator tak żeby nim nie ruszać już przy procku. Mówicie, że to może być zasilacz? No dobra to w takim razie spróbuję szybko skołować jakiś porządny ~450W...
  • #9 4046244
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Podkręcałeś może procesor? Mi identycznie się działo jak dotarłem do jego granic możliwości, raz wszystko się zwieszało a raz komputer tak się sam "od serca" restartował. Może procesor dostaje za małe napięcie i jest niestabilny (u mnie regulacja jest zablokowana).
  • REKLAMA
  • #10 4046901
    vizzerdrix
    Poziom 11  
    Procesor, karta, pamięć... nic nigdy nie kręcone. Z overclockingiem miałem tyle wspólnego co z samochodami drogimi :-)
  • #11 4046905
    Pytong
    Poziom 32  
    Sprawa może leżec w jakiejś mierze również po stronie software-owej :) czyli należałoby zaktualizować .. drivery grafiki, płytki via etc
  • #12 4047100
    kaczy99
    Poziom 23  
    Wg. mnie jeżeli koledze i na Windzie i na Linuxie tak sie dzieje to software odpada.
  • REKLAMA
  • #13 4047396
    vizzerdrix
    Poziom 11  
    Software odpada. Windows jest świeżutki - w całej jego historii była tam instalowana jedna gra i scp. Zauważyłem jednak ciekawostkę. Zmniejszyłem szyne procesora z 133Mhz do 100 (nominalnie dla niego jest 133), ustawiłem mnożnik i... przez całą noc kompilował OpenOffice i się nie zawiesił (wcześniej nie było szansy). Straciłem w ten sposób jednak na pamięci bo BIOS teraz traktuje ją jako 333MHz/CL2.5, a powinien jako 400MHz/CL3.0

Procek zgodnie z zaleceniami producenta powinien pracować na 133, więc nie kapuje czemu nie chce tego robić... a może to wskzówka do jakiejś awarii... tylko ja nie wiem na co wskazuje... jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #14 4047698
    slomek83
    Poziom 12  
    Kiedys tez mialem problem z resetujacym sie komputerem, u mnie problemem najprawdopodobniej byla tasma od dysku, wymien ja i zobacz moze twoj problem zniknie
  • #15 4047987
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    A konflikty sprzętowe?

Dodano po 56 [sekundy]:

Przez konflikt sprzętowy miałem identyczny problem - jeszcze mi się programy po jakimś czasie sypały.
  • #16 4048057
    kaczy99
    Poziom 23  
    Mi się wydaje że to jest usterka związana z zasilaniem procesora, bo jak już wspominałem mam athlona XP 2000+ fabrycznie pracującego na 12,5X133=1662Mhz gdy podkręciłem go do 12,5X170=2125Mhz to miał dokładnie te same objawy bo nie mógł przy fabrycznie zablokowanym napięciu tyle dłuższy czas wydolić. Obniżając FSB obniżyłeś "prądożernośc" procesora i dlatego stabilnie pracuje.
  • #17 4048553
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    No to ja ci powiem co jest problemem ale najpierw:

Cytat:

mniejszyłem szyne procesora z 133Mhz do 100 (nominalnie dla niego jest 133), ustawiłem mnożnik i... przez całą noc kompilował OpenOffice i się nie zawiesił (wcześniej nie było szansy). Straciłem w ten sposób jednak na pamięci bo BIOS teraz traktuje ją jako 333MHz/CL2.5, a powinien jako 400MHz/CL3.0

Nic nie straciłes, architektura K7 jest nie czuła na taktowanie pamieci , bardziej na timingi, lepsz awydajnosc uzyskasz jesli pamieci beda pracowac synchronicznie z procesorem czyli przy 133 z timingiem CL 2.0

A problemem u ciebie jest przegrzewajacy sie chipset, zastosuj jakis nawiew na chipset i powiedz czy sie poprawilo.
  • #18 4049075
    owca607
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Miałem identyczną sytuację u siebie. Czyszczenia, zasilacze i inne części, testy pamięci, aktualizacje biosu nic nie dawały. Wreszcie wymieniłem płytę główną i zaczęło normalnie działać. Z zewnątrz wyglądała na sprawną a jednak.
  • #19 4049229
    bog.op
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam :)
    Nie jestem specjalistą od kompów,ale pewne doświadczenia mam. Też stawiałbym na przegrzewanie sie procesorów. Musisz otworzyć obudowe kompa a potem stopniowo zwiększać mu obciążenie różnymi programami i w rezultacie najbardziej wymagającą grą jaką posiadasz.Obserwuj czy komputer w miare tego obciążenia nie zwalnia w przetwarzaniu danych. Można to zauważyć spowolnieniem grafiki na monitorze. W miare tego obciążania dotykaj radiatory procesorów tak na płycie jak i na karcie graficznej. Powinny być dość ciepłe( to ok. 50 stopni) alnie nie mogą parzyć. Jeśli zauważysz,że zaczynaja parzyć to właśnie znalazłeś przyczyne restartów. Oczywiście przyczyn takiej pracy kompa może być sporo,ale zaczynaj od najprostszych metod. Ktoś wspomniał o zasilaczu i tu też może to być główną przyczyną zawieszania sie i restartóe kompa. Przy dość intensywnej pracy karty graficznej zasilacz powinien być ok 500 W mocy. Napisz co sie dzieje po wprowadzeniu wszystkich wskazówek jakie otrzymałeś na tym forum. Powodzenia:)
  • #20 4049315
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ja nie sądzę żeby to zależało od temperatury, ja mam czasami nawet 74*C na procku i nic się nie wiesza, one wytrzymują 85 albo 90*C. Zasilacz 500W?? no bez przesady, ja mam podkręcony do granic stabilności procesor, a do tego podpięty dodatkowo pod zasilacz wzmacniacz i 300W w zupełności mi starczy. Dla bezpieczeństwa może dałbym te 400W ale 500W to przesada.
  • #21 4049765
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ten zestaw spokojnie pociągnie fortron 300GTF (komputer jest zasilany z lini 5V a ten zasilacz ma tam 30A) Ale ten chipset na tej plycie sie przegrzewa bo jest chlodzony pasywnie.

A ten Platin Power jest na czarnej liscie zasilaczy. I ma 350W PMPO - Potencjalnej Mocy Przed Odlotem
  • #22 4051428
    bog.op
    Poziom 15  
    Witam ponownie:)
    Rady jakie tu zamieściłem mają na celu w miare bezpieczne ustalenie usterki. Zasilacz 500 W jaki radze zainstalować najlepiej byłoby pożyczyć do testów. Temperatury procesorow i innych elementow komputera mogą być niewiarygodne. Trzeba brać pod uwage rownież to,że bios czy inny sposób ich sprawdzenia robi przekłamania. Poza tym temperatura radiatora może być nawet o kilkadziesiąt stopni niższa niż temperatura samego procesora zalanego materiałem izolacyjnym. To tez jest możliwe. Jednak najpierw radze stopniowe obciążanie komputera i kontrolowanie jego zachowania. Usterka jest typu "upierdliwego" więc trudna do zlokalizowania. Może sie okazać,że jakiś element nie jest właściwie przylutowany czyli występuje tzw. zimny lut. Pod wpływem temperatury elementy komputera odkształcają sie mechanicznie i właśnie punkt zimnego lutu może wtedy powodować przerwanie obwodu prądu. Kombinacji jest sporo dlatego trzeba działać w sposób systematyczny.Pozdrawiam i zycze zwycięstwa:)

Dodano po 3 [godziny] 10 [minuty]:

Zapomniałem napisać jeszcze o jednej możliwości tej awarii. Sprawdź czy płytki pamięci RAM maja dobre styki w listwach. To też może wywólywać taki efekt.
  • #23 4053889
    wezeer
    Poziom 13  
    Witam,

Ja tam stawiam na przegrzewanie sie procka a co do pasty z dodatkiem srebra robi mikro zwarcia na AMD`kach o czym mozna bylo wiele razy czytac na tym forum i po przesmarowaniu pasta silikonowa o podwyzszonej przewodnoci ciepla "H" bez problemu problemy sie rozwiazywaly ... ale to tak na marginesie procek sie nie palil jednym z ciekawych problemow z pasata z dodatkiem srebra byly trzaski podczas uruchamiania muzyki mp3 ... i po zmianie pasty czytaj wyczysczeniu procesora i radiatora i pasta bez dodatku ruszylo.
    Co do zasilacza nie wydaje mi sie aby zasilacz powodowal te probelmy oczywiscie podmianka na inny o mocy min 350W i jazda.

Ale ja nie jestem specjalista i to sa tylko rady czlowieka, ktory sie troche bawil komputerami :D i stawiam na temperature procka

Pozdraiwam
  • #24 4054141
    Stingerek
    Poziom 28  
    Cytat:

Witam ponownie:)
    Rady jakie tu zamieściłem mają na celu w miare bezpieczne ustalenie usterki. Zasilacz 500 W jaki radze zainstalować najlepiej byłoby pożyczyć do testów.

Takie zasilacze uzywane sa do konfiguracji w ktorych wystepuja karty graficzne klasu NV8XXX w SLI !
    Czy ty wiesz co ty mowisz wogole ?

Cytat:

Poza tym temperatura radiatora może być nawet o kilkadziesiąt stopni niższa niż temperatura samego procesora zalanego materiałem izolacyjnym.

Naprawde radze koeldze zweryfikowac swoja wiedze o procesorach K7 AMD..... bo przepraszam za wyrazenie ale bajki opowiadasz ! Jaki material izolacyjny ? Jakie kilkadziesiat stopni ?

Rozwiazanie problemu podalem TO MOSTEK POLNOCNY SIE PRZEGRZEWA !

Cytat:

od wpływem temperatury elementy komputera odkształcają sie mechanicznie i właśnie punkt zimnego lutu może wtedy powodować przerwanie obwodu prądu.

Watpie zeby ktorykolwiek element komputera rozgrzal sie do prawie 200 stopni....

Nastepny znawca:

Cytat:

a co do pasty z dodatkiem srebra robi mikro zwarcia na AMD`kach o czym mozna bylo wiele razy czytac na tym forum

Zasłyszane piąte przez dziesiate a teraz powtarzasz.

Na procesorach serii K7 wystepowaly tzw mostki, ktore w zaleznosci od procesora byly rozciete lub polaczone... upackanie pasta srerna tych mostkow powodowalo zwarcia ale trzeba byc debilem zeby upackac caly procesor a nie tylko rdzen.
    Jak ktos smaruje CALY PROCESOR to nic dziwnego ze nie dzialal.
    A pasty na bazie srebra to najlepsze pasty termoprzewodzace jakie sa dostepne na rynku ! I zadna silikonowa papka ich nie przebije.

Cytat:

Co do zasilacza nie wydaje mi sie aby zasilacz powodowal te probelmy oczywiscie podmianka na inny o mocy min 350W i jazda

najpierw pomierzyc napiecia na tym szrocie ktory teraz ma, a potem wymienic na MARKOWE 300W z mocna linia 5V i będzie cacy.
  • #25 4054208
    Pytong
    Poziom 32  
    Cytat:
    Takie zasilacze uzywane sa do konfiguracji w ktorych wystepuja karty graficzne klasu NV8XXX w SLI !

Oj tam, oj tam ....
    Różnie, zazwyczaj używa się ich na allegro w celu nabicia klientów w czoko sprzedając je za 60zł, nie wspominając przy tym że w rzeczywistości mają wydajność 3y-setek
    Cytat:
    Cytat:

Poza tym temperatura radiatora może być nawet o kilkadziesiąt stopni niższa niż temperatura samego procesora zalanego materiałem izolacyjnym.

Jakby sie tak dobrze zastanowić .. to zalanie procesora meteriałem izolacyjnym spowoduje, że przyłożony do niego radiator będzie miał temperature tym niższą im grubsza będzie warstwa izolacyjna :D Także teza w sumie poprawna hehe

Cytat:
    Watpie zeby ktorykolwiek element komputera rozgrzal sie do prawie 200 stopni....

A jaki ma związek 200 stopni z "przerwaniem obwodu prądu" ??

Ja myśle Stingerek, że sie za bardzo wczuwasz .. jak widzisz uszczypliwe odpowiedzi to nie problem. Twoim zdaniem to mostek, a moze sąsiadka z góry jak włącza pralke to sie komputer resetuje. Pomagajmy sobie, a nie dręczmy sie nawzajem. Na przyszłosc waż słowa, a styl wypowiedzi odchudzaj o swoje bardziej zdecydowane przemyślenia.
  • #26 4054606
    michalmic
    Poziom 12  
    a ja bym stawiał na przegrzewanie się procka - sprawdz poprawność styku radiatora z prockiem

Dodano po 58 [sekundy]:

aaaaaaa i jeszcze moze w biosie masz opcje która powoduje restart przy podwyższeniu temp. procka spróbuj ją wyłączyć
  • #27 4054701
    Stingerek
    Poziom 28  
    [cytat]
    A jaki ma związek 200 stopni z "przerwaniem obwodu prądu" ??
    [/cytat]

Chodzi mi o to że napisałeś że od temperatury moga powstać zimne luty... nie sadze aby ktorykolwiek element komputera mogl sie rozgrzac do tego stopnia zeby stworzyc zimny lut.

Cytat:

akby sie tak dobrze zastanowić .. to zalanie procesora meteriałem izolacyjnym spowoduje, że przyłożony do niego radiator będzie miał temperature tym niższą im grubsza będzie warstwa izolacyjna Very Happy Także teza w sumie poprawna hehe

Ale wytłumacz mi w ktorym procesorze i w ktorym miejscu jest stosowany materiał izolacyjny i po co ?

Wlasnie wszystkim producentom zalezy na jakwydajniejszym odprowadzeniu ciepla ze swojego procesora... seria K7 miala rdzenie na wierzchu , a K8 ma juz IHS
  • #28 4056012
    bog.op
    Poziom 15  
    Witam :)
    Jak widać problem z tym komputerem jest bardzo trudny do ustalenia co tak naprawde sie w nim dzieje. Powódów restartow jest co niemiara. Chyba każdy kto potrafi samodzielnie konfigurować swój komputer wie że lista mozliwych usterek jest olbrzymia.
    Ja pisząc między innymi o zimnym lucie nie miałem oczywiście na mysli,że powstaje on w trakcie pracy komutera bo przecież żadna część elektroniki nie rozgrzewa sie do tych np: 200 stopni. Zimne luty powstaja w procesie lutowania elementów. Dlatego jest i to możliwe,że przy pokojowej temperaturze wszystkich elementów komputera punkt z zimnym lutem łaczy jednak obwody elektryczne. Natomiast w miare rozgrzewania sie części podczas pracy komputera nastepuje niewielkie ale jednak odkształcanie sie tych elementów. Dlatego możliwe jest,że ten zimny lut dopiero wtedy daje o sobie znać.Komputer to przecież uklad elektroniczny. Ktokolwiek budował jakiekolwiek obwody elektroniczne wie jak te zimne luty potrafią udręczyć konstruktora. Nawet najlepsze firmy nie budują ukladów doskonałych. O tym trzeba pamiętać. Dlatego daje sie gwarancje,która w razie wady fabrycznej pozwala nabywcy na jej bezpłatne usunięcie . Gdy pisałem o procesorach i o tym,że mogą sie przegrzewać to właśnie miałem to na myśli czyli możliwośc wystąpienia wady fabrycznej podczas produkcji procesorów czy innych podzespołów komputera. Zajmuje sie układami elektrtonicznymi od bardzo dawna i zdażało mi sie to,że przy ciepłym radiatorze układ,do którego był przymocowany został zniszczony przegrzaniem. Fakt,że każdy producent dba o to by elementy sie nie przegrzewały. Ale tez trzeba i o tym pamiętać,że każdy układ chłodzenia nie jest przymocowany bezpośrednio do wszystkich części np: procesora. To w sumie proste,ale widze,że ktoś tego nie bierze pod uwage,że tak bardzo skomplikowany układ elektroniczny jakim jest choćby procesor ma w swojej strukturze miliony elementów które muszą pracować i wystarczy jak jeden z nich zostanie uszkodzony i układ taki źle pracuje. Dlatego kolejny raz radze by stopniowo obciążać komputer tylko po to by sie zorientować po jakim czasie zaczyna on źle pracować. Rada dotycząca sprawdzenie w biosie jak on jest ustawiony jest tez wyśmienita. Bo restarty moga występować tylko i wyłącznie z powodu złych ustawień. Dlatego trzeba tylko to ustalić czy jest to wada fabryczna czy efekt uzywania komputera. W zasadzie zimne luty i zabrudzone styki mozna w miare prosto sprawdzić poprzez uderzanie dłonią w obudowe komputera. Czyli potrzeba sporo cierpliwości :) Powodzenia :D
  • #29 4060474
    vizzerdrix
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za udzielone rady. Zamontowałem wentylator na mostku, ale niestety nie mogłem przeprowadzić testów z powodu urlopu i wyjazdu. Jak wrócę to na pewno wszystko posprawdzam jeszcze raz i napisze tutaj o wynikach moich działań. Na podstawie waszych odpowiedzi, za które bardzo dziękuje stworzyłem sobie listę kontrolną:

1) Wentylator na mostek północny.
    2) Sprawdzić komputer z lepszym zasilaczem (już mi kolega obiecał Chiefteca 450W)
    3) Poczyścić wszystkie styki w komputerze - od pamięci, kart, molexy
    4) Sprawdzić dokładnie chłodzenie. Zamontuje lepszy radiator i wentylator oraz kupie lepszą pastę termoprzewodzącą.

Jeśli powyższe nic nie da to od biedy zmienie pastę na silikonową i będę kombinował z przekładaniem płyty głównej. Odezwę się po urlopie. Jeszcze raz dziękuję za konstruktywna wymianę myśli.
    Pozdrawiam
    Michał
  • #30 4252055
    vizzerdrix
    Poziom 11  
    Witajcie
    Skończyły się (przynajmniej częściowo) wakacje, więc wziąłem się ze testy. Zamontowałem chłodzenie na chipsecie i jak ręką odjął. Komputer chodzi już 3 dzień - gram, kompiluje, ściągam, kopiuje pliki, a komputer działa arcystabilnie. Zatem rację miał kolega Stingerek. Dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Michał

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Athlon 2400XP i kartą graficzną GeForce 5900FX zawieszał się i restartował bez wyraźnej przyczyny podczas różnych czynności, w tym grania i kompilowania. W dyskusji wskazywano na kilka potencjalnych przyczyn problemu: niewystarczające lub niestabilne zasilanie (zasilacz Platin Power 350W oceniany jako niewystarczający i niskiej jakości), przegrzewanie się procesora oraz chipsetu płyty głównej MSI KT4AV, a także możliwe problemy z pastą termoprzewodzącą (dyskusja o pastach srebrnych i silikonowych). Zalecano wymianę zasilacza na mocniejszy i markowy (około 450W Chieftec lub Fortron 300GTF), poprawę chłodzenia chipsetu (montaż wentylatora na mostku północnym), dokładne czyszczenie styków i komponentów oraz kontrolę temperatur i stabilności taktowania procesora. Obniżenie częstotliwości magistrali FSB z 133 MHz do 100 MHz poprawiło stabilność, co sugerowało problemy z zasilaniem lub chłodzeniem. Ostatecznie zamontowanie aktywnego chłodzenia na chipset i wymiana zasilacza rozwiązały problem, a komputer działał stabilnie podczas intensywnego użytkowania. W dyskusji podkreślano również, że BIOS może pokazywać niedokładne temperatury, a chipset jest szczególnie wrażliwy na przegrzewanie. Problemy z zimnymi lutami i konfliktami sprzętowymi były również poruszane, ale mniej prawdopodobne. Wskazano, że pasta termoprzewodząca srebrna nie powinna powodować zwarć, jeśli jest nakładana prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA