logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić MBR z kopi zapasowej (potrzebny artykuł)

WZbych 03 Lip 2007 19:15 7872 12
REKLAMA
  • #1 4045702
    WZbych
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Proszę o pomoc. Znikły mi dyski logiczne na PC (po wylączeniu już się nie zalączył).Najprawdopodobnie jakiś wirus zamazał MBR.Dysk widoczny tylko po Biosem.Wcześniej po postawieniu Windows XP (NTFS) zrobilem kopie MBR w programie HDHacker wedlug opisu znajdujacego się w Komputer Świat Ekspert 2/2007r. i pamiętam że byl tam opis jak go przywrocić wrazie potrzeby. Niestety dany numer Eksperta gdzieś mi się zawieruszył, a nie chciał bym coś więcej popsuć. Myślę że po przywroceniu MBR jest szansa uruchomienia PC. Proszę o skan tego artykułu. Może ktoś z państwa ma ten nr.Eksperta i pomoże mi o co bardzo proszę.Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4045924
    WZbych
    Poziom 13  
    Do tronic1.
    Dzięki z link. Dużo teori. Ale potrzebne mi coś praktycznego najlepiej do programu MBRtool bo o ile pamiętam to w wyżej wymienionym Ekspercie był podany wiersz polecenia do tego programu. Zaznaczam nie jestem informatykiem, ale trochę się orjentuję w temacie i dlatego proszę o coś szczegułowego. Pozdrawim.

Ps. Nadal proszę o ten skan artykułu. Może to nie wirusy to powien po przywróceniu MBR komp odpalić, a i szkoda danych!!!
  • REKLAMA
  • #5 4046012
    WZbych
    Poziom 13  
    To już próbowalem, ale nic z tego. Spróbuje :

MBRtool /BCK /DSK:0 /FIL:my_mbr

ewentualnie

MBRtool /RST /DSK:0 /FIL:my_mbr

Ale czy nie pochrzanie jeszcze bardziej?
    PS. Z angielskim jestem na bakier.
  • #7 4046086
    owca607
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Zdaje się że A:\> MBRtool /RST /DSK:0 /FIL:twójmbr jest tym odpowiednim
  • #8 4046101
    WZbych
    Poziom 13  
    Tak też myślalem i już spróbowałem, ale wyświetla mi błąd:cry:

Dodano po 12 [minuty]:

Tak też myślalem i już spróbowałem, ale wyświetla mi błąd.
    (:cry: To smutna minka, a nie nazwa będu. Tak się załadowało)

Dodano po 15 [minuty]:

Wyświetla:
    Backup MBR to file for disk 128 (0)

! Error

(target) file is read-only
    Check the attributes of the target file or the MBRTOOL DMP file
  • REKLAMA
  • #9 4048599
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2236
    Z tego by wynikało że plik (kopia MBR) jest tylko do odczytu , więc zmień atrybuty pliku i sprawdź wtedy !
    Sprawdź też w biosie czy nie masz zabezpieczonego MBR przed modyfikacją .
    Pozdrawiam.
  • #10 4049744
    roman35
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    MBRtool

x:\> MBRtool /RST /DSK:0 /FIL:mbrdump

gdzie x to stacja dyskietek,pendrive itp.

HDHacker

Uruchamiamy HDHacker.W oknie programu zaznaczamy Physical Drive(MBR)
    i FirstSector(MBR).
    Ładujemy z pliku zawartość MBR,klikając na Load sector from file.
    Klikamy na Write sector on Disk,a następnie na OK
  • #11 4050083
    gacekm
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Jak Twoja kopia MBR ma 512b i jest obrazem RAW to w załączniku zamieściłem skrypty dla programu debug. Najlepiej skopiować na dyskietkę startową wraz z plikiem obrazu MBR, jeżeli na dyskietce lub w ramdysku jest już debug.exe pomijamy kopiowanie tego z załącznika. Składnia:
    restore twój_plik.obrazu
    operacja nadpisze MBR pierwszego dysku, nie sprawdzałem tego na SATA. Dla pewności proponuję najpierw:
    backup kopia.bin
    utworzy plik obrazu MBR o nazwie kopia.bin
    Załączniki:
    • MBR.rar (14.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4060838
    WZbych
    Poziom 13  
    Witam.
    Dziękuje Wszystkim za porady!
    Kopia MBR była tworzona programem HDHacker (nie działa pod DOS tylko pod Windą), a ja prubowałem ją przywrócić programem MBRtool i z tąd ten problem.Tak się nie da.Na małym dysku zainstalowałem Windę i następnie podpiełem też dysk z uszkodzonym MBR,a następnie nadpisałem kopią MBR za pomocą HDHacker. System co prawda nie odpalił, ale pojawily się wszystkie dyski logiczne. Wszystkie dane na tych dyskach OK, oprócz dysku C (z systemem). Okazuje się, że teraz jest w formacie RAW. Nie próbowałem jeszcze, ale ktoś mi radził naprawić to EasyRecovery. Nie wiem czy coś z działam bo zaczełem mocno mieszać na pozostalych dyskach logicznych ponieważ dane z tych dysków wypalam na CD - DVD, żeby ich nie stracić, a jest tego sporo. I tak się cieszę że już tyle się udało i jak to dobrze mieć kopie!!!
    Ale jak wszystko już pokopjuje to napewną spróbuje odzyskać Windę (chociażby tak dla nauki, a i trochę danych też tam było).
    Pozdrawiam wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zniknięciem dysków logicznych na komputerze po prawdopodobnym uszkodzeniu MBR przez wirusa. Dysk był widoczny tylko w BIOS-ie. Posiadał kopię zapasową MBR wykonaną programem HDHacker pod Windows XP (NTFS) według artykułu z Komputer Świat Ekspert 2/2007, jednak nie posiadał dostępu do tego artykułu ani szczegółowych instrukcji przywracania. Próby przywrócenia MBR za pomocą narzędzia MBRtool pod DOS zakończyły się błędem z powodu atrybutu pliku tylko do odczytu. Zalecano zmianę atrybutów pliku oraz sprawdzenie zabezpieczeń MBR w BIOS-ie. Podano składnię poleceń MBRtool do przywracania kopii MBR oraz instrukcje użycia HDHacker do załadowania i zapisu sektora MBR. Zaproponowano także użycie programu debug do przywrócenia obrazu MBR o rozmiarze 512 bajtów. Po nadpisaniu kopii MBR programem HDHacker system nie uruchomił się, ale dyski logiczne pojawiły się ponownie, choć partycja systemowa C została rozpoznana jako RAW. Sugerowano użycie narzędzi do odzyskiwania danych, jednak EasyRecovery nie naprawia struktury partycji. Podano linki do alternatywnych narzędzi i informacji o naprawie boot sektorów. Użytkownik rozpoczął kopiowanie danych z dysków na nośniki optyczne przed dalszymi próbami odzyskania systemu i danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA