logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skasowane wszystkie partycje, zmieniony MBR. Jak naprawić, przywrócić?

mari6274 10 Cze 2011 17:21 10139 11
REKLAMA
  • #1 9597151
    mari6274
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam! Mam ogromny problem. Używając płyty ratunkowej Komputer Świat 2010 chciałem przywrócić MBR na dysku twardym, ponieważ zastępował go GRUB. Za pomocą płyty odmontowałem jedną partycję i użyłem programu do przywracania MBR. i podczas tego usuneły mi się nagle bez żadnych pytań wszystkie partycje na dysku twardym. Jest tylko nieprzypisana przestrzeń.
    Miałem tam sporo ważnych danych.. szczególnie na partycji systemowej C i partycji D. Jestem w szoku.. Da się to jakoś odzyskać i najlepiej zachowując całą strukturę katalogów? Słyszałem coś o kopii posektorowej.. Proszę o pomoc.

Użyłem programu Partition Find and Mount i wykrył mi wszystkie partycje, które były na tym dysku. Mogę je zamontować i wszystkie pliki są na swoim miejscu.
    Niestety zwykłe zgrywanie plików z tych partycji trwa jakoś dziwnie długo (1,5 GB - 60 min). Więc domyślam się, że coś jest nie tak z MBR i jest problem z tablicą partycji.
    Jak to wszystko odzyskać, żeby partycje były widoczne?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9598175
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Do wgrania w sektor 0 od 0 do 0 jeden sektor plik w załączniku.
    Załączniki:
    • sec_0_1.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 9598419
    mari6274
    Poziom 13  
    W tej chwili pracuje na XP na drugim dysku. Dzięki migol21! wgrałem sektor 0 i zaczęło brakować pliku NTLDR. Odpaliłem wyżej wspomnianą płytę ratunkową i W GParted (chyba tak to się nazywa) zmieniłem flagę rozruchową na partycję z systemem. Potem jeszcze przy pomocy płytki z Windą 7 coś naprawiłem i nagle... Działa!! Tylko problem jest jeszcze, że nie widać jednej partycji, tylko jednej, na której jest najwięcej ważnych danych.
  • #7 9598503
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3575
    mari6274 napisał:
    Tylko problem jest jeszcze, że nie widać jednej partycji, tylko jednej, na której jest najwięcej ważnych danych.

Spróbuj ją przywrócić za pomocą DMDE.
  • REKLAMA
  • #9 9599750
    mari6274
    Poziom 13  
    Skasowane wszystkie partycje, zmieniony MBR. Jak naprawić, przywrócić?

jedna partycja widziana jako nieprzydzielona
    Załączniki:
    • sec_0_2049.bin (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 9600135
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Bo jej tam nie było jak wyżej :).

Wykonaj SCAN NTFS by ją znaleźć.
  • #11 9600162
    mari6274
    Poziom 13  
    Tą partycje nadal widać w Partition find and mount. A scan NTFS już robiłem i coś powykrywało i nic. Chyba, że jeszcze coś trzeba było kliknąć ;)

Poradziłem sobie dzięki EASEUS Partition Master. 4 intuicyjne kliknięcia i partycja powróciła ;D ale dzięki wszystkim, problem rozwiązany ;)
  • #12 9611289
    mari6274
    Poziom 13  
    Jako, że moje problemy nigdy nie mają końca to po paru dniach pewnej pracy nagle uruchamiam komputeri i Windows 7 nie włącza się błąd 0xc000000e.

No nic, poradziłem sobie instalując drugiego sevena na innej partycji. Mam nadzieje, że to już koniec ;D.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem po użyciu płyty ratunkowej Komputer Świat 2010, podczas próby przywrócenia MBR, co skutkowało usunięciem wszystkich partycji na dysku twardym. Po użyciu programu Partition Find and Mount, udało się zidentyfikować wszystkie usunięte partycje, jednak transfer plików był bardzo wolny, co sugerowało problemy z MBR i tablicą partycji. Użytkownik otrzymał kilka sugestii, w tym użycie DMDE do przywrócenia partycji oraz wykonanie skanowania NTFS. Ostatecznie problem został rozwiązany dzięki EASEUS Partition Master, co pozwoliło na przywrócenie widoczności partycji. Po pewnym czasie użytkownik napotkał nowy problem z błędem 0xc000000e przy uruchamianiu Windows 7, który został częściowo rozwiązany przez instalację nowego systemu na innej partycji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA