logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mocne kolumny (górki) na dyskoteki i małe plenery

Maniaudio 04 Lip 2007 13:59 3516 24
REKLAMA
  • #1 4047980
    Maniaudio
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Posiadam obudowy o objętości 120L (netto) i chciałbym wykarzystać je do zrobienia głośnych (efektywnych) nadstawek. Chiałbym użyć do tego celu głośników Beymy. Do jednej komlumny wpakowałbym 2x 12GA50 i jakiś driver (dość tani) z cięciem nawet kolo 7/8 kHz, taki żeby dobrze przenosił najwyższe tony. Kolumna wytłumiona jest gąbką. Nie ma jeszcze w niej bassreflexu, ale myślę że spokojnie 4 rurki o śred. 7cm i dł. 11cm. moge tam dać.

Co sądzicie o takim wykorzystaniu tych obudów??
    Dodam że w przyszłości zrobiłbym do tego zestawu także mocne i efektywne subbasy...

A tutaj link do tej Beymy: http://www.elmuz.com.pl/sklep/download/12GA50.pdf

Proszę o opinie i o rady jaki driverek do tego użyć ( taki góra 100zł ) :)

Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #2 4048038
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    12GA50 to głośnik do gitary, jak chcesz robić góry to użyj głośników średniotonowych a nie szerokopasmowych bo tracisz na skuteczności. No i jak chcesz zrobić głośną paczkę na 2x średni + driver to włożenie taniego drivera jest raczej pomyłką... no i to cięcie na 7k też mi nie pasuje. Za 100zł driver to chyba tylko piezo kupisz, albo coś totalnie chińskiego w sklepie muzycznym. A jeśli wspominasz o bassreflexie to pewnie chciałbyś mieć również bass z tej paczki, no cóż, za taką kasę to mission impossible.
  • REKLAMA
  • #3 4048104
    Maniaudio
    Poziom 11  
    Ale ta beyma ma 102dB skuteczności to gdzie tu mowa o stratach??? A cięcie takie wysokie zaproponowałem dlatego że ta beyma przenosi niby do 18 kHz i gdybym dał tak cięcie nawet na 7/8 kilo to nie musze żadnego supermocnego drivera od 1,5 kilo 18dB/okt. dawać tylko coś słabego wystarczy. Charakterystyka częstotliwościowa tej Beymy nie jest taka zła więc dlaczego nie nadaje się do górek, a basu z tego za bardzo nie chce mieć bo jak pisałem w późniejszym czasie (jak zarobie) to bym jakieś mocne subbasy zrobił...

Pozdro!
  • #4 4048326
    dj arq
    Poziom 25  
    W takim razie prosiłbym o opinię innych użytkowników co do kwestii zastosowań głośników gitarowych w górach. Pozdrawiam
  • #5 4048388
    peter130
    Poziom 12  
    Gdyby to było dobre to pewnie już jakieś firmy by taką konfiguracje robiły a ja nie słyszałem o takim pomyśle......dla mnie odpada......
  • #6 4048448
    Maniaudio
    Poziom 11  
    Wymyśliłem to bo nie chciałbym stosować trójdrożnej konstrukcji, tylko zamiast basowego i średniego jeden głośnik w tym przypadku ta beyma...
    Też nie wiem czy to dobry pomysł, ale ten głośniczek wygląda na dobry do takiego zastosowania (nisko-średniotonowy + wysokotonowy driver :D )... nie wiem i dlatego piszę na forum, bo tutaj są na pewno lepsi ode mnie :D:D:D
    Ale od biedy by chyba pasowało takie coś w końcy parametry beymy chyba nie są oszukane... jak myślicie Proszę o opinie??

Dodano po 13 [minuty]:

Dodam że celem tego byłoby nie zamęczanie drivera niskimi częstotliwościami z rodzaju 1/2 kilo, słyszałem że podziału nie robi się w granicach najlepszej słyszalności człowieka dlatego taki pomysł...
  • Pomocny post
    #7 4049849
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    Ciekawe kto wymyślił że ten 12GA50 to głośnik gitarowy (no chyba że do akustyka) ja nie chciałbym słyszeć jak brzmi gitarka na przesterze z tego głośnika ........

Ja ci proponuję zrobić tak w kolumnie 2 x celestion TE1225 (ok 280zł) + driver selenium d200ee (110zł) +tuba (20-30zł) podział 1600-2000Hz .

Nie powinno sie robić podziału w przedziale 2-5kilo bo faktycznie tam wypada największa czułość ludzkiego ucha ale podział rzędu 5 kilo dla głośnika 12" to mordęga całego zakresu średniego bo głośnik 12" nie przenosi poprawnie prawie nic ponad 2 kilo (m.in w skutek dzielenia sie membrany, występowania drugiego itd co daje w sumie bardzo poszarpana charakterystykę i duże zniekształcenia)
  • REKLAMA
  • #8 4050301
    dj arq
    Poziom 25  
    hirogen napisał:
    Ciekawe kto wymyślił że ten 12GA50 to głośnik gitarowy (no chyba że do akustyka) ja nie chciałbym słyszeć jak brzmi gitarka na

Napewno nie ja! :P
    Ale może ci co ułożyli ten katalog http://elmuz.com.pl/pdf/cennik_beyma.pdf jak byk pisze gitara...
  • #9 4050549
    hirogen
    Poziom 33  
    elmuz miał nie jedna wpadkę jeżeli chodzi o opisy
  • #10 4050950
    Maniaudio
    Poziom 11  
    Na niskotonowe mam razem 500zł - w grę wchodzą dwa po ok 250zł albo jeden dobry za ok. 500zł.

Zastanawiam się może by dać 1 dobry głośnik 12" lub 15", a w miejsce jednego otworu (otwory są pod głośniki 12") dać jedną dużą kwadratową tubę z driverem, tylko czy istnieją tuby o wymiarach min 30/30 ??

Rysunek najlepiej przedstawi to co chcę zrobić:

(Tam gdzie są czerwone krzyżyki nie moge nic "wsadzić" bo wypada tam wzmocnienie obudowy, a gdzie zielone numery moge dać bassreflex)

Serdecznie proszę o porady, a punkty za pomoc się posypią :D

P.S Aby było jasne proszę o odpowiedzi np: opcja 1, bassreflex 1,4

Chciałbym jeszcze dodać, że przewidywany driver do tego to selenium 210ti lub ten najnowszy, którego jeszcze niema :D - 220ti

Dodano po 9 [minuty]:

i jeszcze jedno interesuje mnie żeby ten niskotonowiec miał minimum 200 W RMS i 98 dB skuteczności minimum :D:D:D Proszę o porady jaki wybrać w tych cenach co podałem :)
  • Pomocny post
    #11 4052063
    hirogen
    Poziom 33  
    Wg tego rysunku nie ma gdzie w ogóle upchnąć drivera :) Tubę taką żeby zapchać dziurę po głośniku 12" dostaniesz ale będzie więcej kosztować niż byś nowe paczki zrobił, no chyba, że jakąś chińską (chodź chińskie są prawie zawsze szerokie a niskie np 42x14cm więc bym nie liczył).

Co do efektywności tak bardzo nie patrz na to bo może sie okazać ze głośnik mający 95dB/w zagra głośniej od takiego co ma 98dB/W tej samej mocy np przy 300W.

ja dalej proponuje celestion te1225 plus driver może go tam jakoś upchniesz a jeżeli będziesz kupował 4 szt to pewnie dostaniesz jakiś rabat (przynajmniej na przesyłkę).

=> dj arq faktycznie beyma pisze w nocie że .... również do gitar (i organy) tylko nie napisali do jakich moja wypowiedź wyszła z tego że 99% głośników gitarowych i 99,99% (:D) szanujących sie firm produkujących piece kolumny i komba gitarowe stosuje głośniki "gitarowe" które nigdy nie grają wyżej jak 5 góra 6 kilo i ich charakterystyka powyżej gwałtownie opada atu do gitary nadstawiają głośnik grający prawie do 20kilo . Kto miał okazje posłuchać czy probować pograć na git elektrycznej na sprzęcie do tego nie przeznaczonym wie o co biega
  • #12 4052471
    Maniaudio
    Poziom 11  
    No właśnie problem z tym miejscem jest :/ wcześniej te kolumny były dołami, a teraz chęć na więcej mocy!!!! i dlatego postanowiłem je przerobić.

A co Wy na to jakbym przerobił je tak jak na moim "pięknym" rysuneczku???
    Jakby to się miało akustycznie jeśli chodzi o ten bassreflex, może tak w ogóle być???

P.S Hirogen przekonałeś mnie do tego głośnika Celestion... - Fajny jest i ładną charkę ma :)
  • REKLAMA
  • #13 4052816
    hirogen
    Poziom 33  
    Nie udało by sie gdzieś wcisnąć tego driverka z mała tubka z selenium z dwoma 12" bo ta paczka 120L trochę duża jak na 1 szt 12"
  • #14 4053167
    Maniaudio
    Poziom 11  
    Kurde szkoda, że za duża... Tu chodzi o kase jednak 329zł, a 250zł o których mowa to jest różnica... :cry:

No to chyba bede musiał dać 2x 12" i nie kombinować, a bassreflexy dam tak jak w pierwszym rysunku w opcji 1. Dla drivera zrobie taką malutką obudowę i będzie leżała na tej o której cały czas mowa (może ją przykręcę do niej), nawet dobrze bo w tej małej umieszcze zwrotnice...

Tak to będzie wyglądało:

Jeszcze pytanko: Jakie długie te bassreflexy i jakie średnice??? (Ja dysponuje rurkami o średnicy 7cm i długości 11cm) Będą pasowały żeby takie 4 włożyć w jedną obudowę, czy inne kupić???

P.S A może jakieś inne 12" poleci ktoś takie raczej do 300zł

Dołanczam zdjęcia tej obudowy może jakieś inne pomysły ktoś ma... Mile widziane propozycje - oczywiście punkciki też się posypią :D

• #15 4053347
    hirogen
    Poziom 33  
    Możesz zrobić tak ze driver w osobnej obudowie na górze A co do rur 7cm bedzie ok trzeba by tylko obliczyć długośc dla typowego strojenia dla te1225 czyli w okolicy 50-60Hz TE1225 kosztuje 285zł Za ok 300zł są jeszcze beymy SM212 309zł i cała armia głosników od eminence ale te1225 bedzie chyba najodpowiedniejszy
  • #16 4053679
    Maniaudio
    Poziom 11  
    Też sądzę że ten Celestion będzie najodpowiedniejszy - ma "piękną" charakterystykę...
    Hirogen mógłbyś podać mi link do sklepu gdzie kosztuje ten Celestion 285zł, bo ja nie moge znaleść go tak tanio. Prosiłbym jeszcze o wyliczenie długość tych wylotów bassreflex (żeby strojenie wyszło tak na 40-50Hz), bo mi coś program do obliczeń szwankuje i sam nie dam rady... :/

Dzięki za pomoc, Pozdrawiam!!!
  • #17 4056054
    hirogen
    Poziom 33  
    po 285 zl kupisz na www.box.com.pl jak dobrze zagadasz zrobią ci wysyłkę na swój koszt przy 4 sztukach
  • #19 4056418
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4056580
    Maniaudio
    Poziom 11  
    Czyli parametry tych górek, będą bardzo dobre jak na zastosowanie na dyskotekach:

- 4 ohm
    - 100dB
    - 500W RMS
    - Pełne pasmo... :D

Razem z dobrymi dołami dadzą dobry zestawik... :D

A tak korzystając z okazji to jakie głośniki polecanie na doły do tego zestawu??

Mam jeszce jedno pytanie dotyczące tłumienia Drivera:

Jak to jest z charaktrystuką częstotliwości po stłumieniu??? Czy tak jak w przypadku A) czy w przypadku B)???

Dołączam rysunek:

• Pomocny post
    #22 4056765
    hirogen
    Poziom 33  
    Nierówności charakterystyki zostają :)
  • #23 4057010
    Maniaudio
    Poziom 11  
    A jakie głośniki do subbasów do tych górek polecacie ( tak na przyszłość żeby wiedzieć) :D?
  • Pomocny post
    #24 4057061
    hirogen
    Poziom 33  
    W jakiej mniej wiecej kwocie chciałbyś sie zamknąć ?
    A wolisz 15" czy 18" z 15 np 2x w subie Eminence kappa pro 15LF w sam raz pod taka nadstawke
  • #25 4057664
    Maniaudio
    Poziom 11  
    Myślę że 2000zł góra 2500zł na to moge przeznaczyć (bez obudowy). Chyba lepiej 4x 15" niż 2x 18" powierzchnia membran większa i nawet moc... :D
    Te Eminence chyba są stworzone pod te górki :D:D:D
    Dzięki za pomoc w wyborze!

A jak z obudową, ile literków proponujesz, jakie strojenie, jakie bassreflexy??? Z góry dzięki za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania obudów o objętości 120L do budowy głośnych nadstawek (górek) na dyskoteki i małe plenery, z użyciem głośników Beyma 12GA50 oraz taniego drivera z cięciem około 7-8 kHz. Pojawiły się wątpliwości co do zastosowania głośnika 12GA50, który jest dedykowany do gitar i może nie być optymalny do reprodukcji wysokich tonów w systemach nagłośnieniowych. Zalecane jest stosowanie głośników średniotonowych zamiast szerokopasmowych, a także driverów wysokiej jakości, gdyż tanie modele (np. piezoelektryczne) mogą nie spełnić oczekiwań. Proponowano alternatywnie głośnik Celestion TE1225 wraz z driverem Selenium D200EE lub 210TI, z podziałem częstotliwości w zakresie 1600-2000 Hz, co jest korzystniejsze akustycznie. Dyskutowano również o konstrukcji bassreflexów – sugerowano cztery rurki o średnicy 7 cm i długości około 11 cm, strojenie na 40-60 Hz, oraz o możliwości umieszczenia drivera w osobnej, małej obudowie na górze kolumny. W kwestii subbasów rekomendowano głośniki Eminence Kappa Pro 15LF, planując budżet około 2000-2500 zł na zestaw subwooferów 4x15". Poruszono także temat tłumienia drivera i wpływu na charakterystykę częstotliwościową, podkreślając, że nierówności charakterystyki pozostają po tłumieniu. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem dla górnych pasm są głośniki średniotonowe Celestion TE1225 z wysokiej jakości driverem Selenium, odpowiednio strojonym bassreflexem oraz planowanymi mocnymi subwooferami Eminence.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA