logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny na 2 x 15MA380C4HW jaka obudowa by grało dobrze?

jarmol90 22 Kwi 2007 18:58 2544 26
REKLAMA
  • #1 3811420
    jarmol90
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    Witam wszystkich! Jest to mój pierwszy post na tym forum ale mam nadzieje, że będzie dużo osób które odpowiedzą na moje pytanie.

A mianowicie chodzi mi o głośnik 15MA380C4HW (można go tu znaleźć http://astronik.home.pl/cgibin/shop?info=A1B015MA380C4HW&sid=62f62ccc )
    Czy jest on naprawde dobry? Znalazłem na forum elektrody porównanie tego głośnika(wersja 8ohm) do głośnika beymy sm 115(link poniżej)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic377837.html

i wynika z niego, że ten głośnik ma naprawde 98dB spl- co w porównaniu z tą ceną i mocą 350W daje naprawde dobry sprzęcik.
    I tu jest mój problem, gdyż planuje budowe dwóch kolumn na bazie tych głośników-konstrukcja oparta o 2 głośniki basowe w kolumnie i głośnik wysokotonowy.
    Jaką objętość powinna mieć kolumna i na ile zestroić bassreflex? bo na stronie Astronika nie ma zbyt wielu parametrów.
    No i od ilu Hz zaczyna grać ten głośnik, bo 320Hz to chyba pomyłka?:?:
  • REKLAMA
  • #2 3817810
    welumor
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Chłopcze to nie jest żadna pomyłka, ten głośnik to nie da ci żadnego basu, a 350 wat to jest moc muzyczna a rmsu to on ma może 80 wat rms. To nie jest głośnik basowy , to jest pół bass. To jest taki siep że to szok, aż ci nikt nie chce odpisywać.
  • #3 3817892
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Welumor nie gadaj głupot, oczywiście że 320 to pomyłka, producent chciał napisać 32. Ale oczywiście wątpliwe by grało to 32 ze spadkiem -3db raczej -10...

ten "test" był na oko. A na oko to wiesz... Różnice w SPL słychać dopiero w praktyce.
    a 350 to muzyczna. RMS ... sam fakt że nie podają normy mierzenia mocy, już o czymś świadczy :) Ja stawiam że RMS 150-200.

Głośnik ten jest alternatywą raczej dla STX 38, nie dla Beymy...

----------
    Co do twojej koncepcji - 15 calówki nie nadają się do konstrukcji 2-drożnych, chyba że ma się bardzo dobre drivery (czytaj:drogie), albo są to 15-tki ze specjalnie poszerzonym pasmem, a na to tutaj się nie zanosi.
    A jeśli zrobisz 2x15+tweeter będziesz miał nie małą, ale FEST dziurę w paśmie średnich częstotliwości...

lepiej kombinacja sub na 15 calach / nadstawka 12 cali szerokopasmowy+wysoki
  • #4 3819561
    jehowy
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Welumor nie miałeś głośnika w rekach to pisz jak nie wiesz...
    To co napisałem to potwierdzam, głośnik skuteczność ma, wytrzymuje cewka 200W - zasilany był z peavey`a.
    Litraż dla jednego to około 70 - 80l i naprawdę dobry driver jak napisał Szokal. To głośnik mid-bas do nadstawek i nic więcej.
    Szokal czym się różni test na oko od praktycznego :?:
  • #5 3820287
    jarmol90
    Poziom 20  
    SzokalML napisał:

Co do twojej koncepcji - 15 calówki nie nadają się do konstrukcji 2-drożnych, chyba że ma się bardzo dobre drivery (czytaj:drogie), albo są to 15-tki ze specjalnie poszerzonym pasmem, a na to tutaj się nie zanosi.
    A jeśli zrobisz 2x15+tweeter będziesz miał nie małą, ale FEST dziurę w paśmie średnich częstotliwości...

lepiej kombinacja sub na 15 calach / nadstawka 12 cali szerokopasmowy+wysoki

A gdybym zrobił kolumny 3-drożne? 2 x 15" + 8"szerokopasmowy i wysokotonowy- czy grało by to już lepiej i miało jakąś przyszłość?
    Jeśli nie to jaki głośnik do suba-STX? i nadstawki 2 x 8"(większy spl) + wysokotonowy?
    I jaki sub? Bassreflex czy subwoofer tubowy:?:
  • #6 3825436
    welumor
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Najlepszy bass byś uzyskał tylko z głośnikiem 12 czy 15 calowym o dużym xmax(wychylenie głośnika) a do nich zalicza się GDN 30-200 AE lub GDN 38-300 AE wybieraj, zawsze możesz zastosować dwa głośniki w subbasie łącząc je równolegle co daje 3 dB więcej. Beymy czy eminence nie bierz bo nie nadają się do basu bo mają małe xmax.
  • REKLAMA
  • #7 3826550
    jarmol90
    Poziom 20  
    A jakie satelity do tych STX-ów 15"(chciałbym dwa), bo myślałem żeby dać 2 x 8" szerokopasmowy co da 95dB spl i wysokotonowca. A może lepiej dać 12"Alpharda(też szerokopasmowy) bo on ma 98dB spl

A tak nawiasem mówiąc to czy żarówka zabezpiecza głośnik wysokotonowy? Jeśli tak to jaka będzie najlepsza-o jakiej mocy i napięciu?
  • REKLAMA
  • #8 3826605
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Dzisuj do basu TYLKO stx - <buhahahahaha> - no comments ...

Wszysko o czym piszecie to nie do końca prawda (np zysk 3db przy połączeniu równoległym) i ludzie NIE TYLKO O DB chodzi na estradzie. chcecie db - kupcie 4 eltrony i hałasujcie do woli albo łaćzcie sobie te badziewne stx do woli to moze uzyskacie spl jednej porządnej 12" czy 15" tylko szkoda,zę przy około 1000w - droga końcówka a raczej juz piec z takamocą...GRUNT to sensowny dobór głośników tak by odtwarzały wmiare równo całe pasmo - reszte eq 2x31pkt podbijesz.

STX odpada - ledwo bibkowe głośniki pełne wad - daruj sobie - szkoda zachodu,pieniędzy a co najważniejsze nerwów.

Lepiej kup jedną a porządną 18" LX60 bądź też troszkę tańszą SIGME PRO18 i już w jakiejś salce niewielkiej(do 100m2) masz wmiare dobry basik a nie piard stxowski.
  • #9 3827229
    jarmol90
    Poziom 20  
    A gdzie kupić tą Sigme Pro 18? No i za ile, bo znalazłem na zagranicznych stronach w necie i kosztuje $159.99 a może jest polska strona gdzie można dostać ten głośnik?
  • #10 3827245
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3828619
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    POwiem tak 18cali glosnik nadaje sie na stope do perki i lajtowy bas. Ale jak sie pusci na niego jakies techno czy dnb to niestety jest za wolny, zaczyna sie nie wyrabiac. Jak mu sie da po cewce to juz ladnie pracuje ale dlugo nie wytrzymoje....

Chciałbym nadmienic ze :
    Z fraw fizyki dwie 15stki dadza glosniejszy i glebszy bas a teraz dlaczego :( na podstawie wyminionych glosników)

1. Powiezchni membran
    sigma - 1140 cm2
    38/300 - 2x814 cm2 = 1628 cm2

wychyl:
    sigma - 6mm - jeden pelny wychyl ok 1,3L przepompowanego powietrza.
    38/300 - 7mm - jeden pelen wychyl ok 2,2L przpompowanego powietrza.

SPL ( w pasmie 30-100hz -sredni odczytany z charakterystyk czest.)bo po co do suba czest. 3khz...gdzie emi ma 1

Sigma 88,5db (99 podaje producent ale to dla pasma : 100-2000hz)
    STX 92,1db + 3db ( bo dwie sztuki) (93-94 zaleznie od wersji podaje producent. bo pzniej troche idzie spl w gora wraz z czest.)

JEzeli chodzi o MAx spl to mozna juz sobie policzyc... Ale SIgma nizej sie wzbije niz 38/300 w pasmie niskich tonów. Bo ma moc podobna :)

I to dwie 15stki STXa !! CO bylo by jak by zasotsowac jakies dwie 15stki PD albo BEymy czy RCF.... zmiazdzyly by ta 18stke nie wazne jakiej firmy...

Jedyna wada dwoch 15stek to wieksza buda na nie. Oraz waga samych gosników...
  • #12 3829656
    jarmol90
    Poziom 20  
    mlody_elektronik ale można po jednej 15 do suba i zrobić dwa. Co do głośników to czy można gdzieś kupić je taniej niż na stronie STX-a, bo np. głośniki Alpharda można dostać czasami o ok 40% taniej, czy tak samo jest z STX-ami?

Co do mocy STX 15" to te 300W to jest znamionowa(RMS)?
    I czy można podłączyć suba i nadstawki pod jeden wzmacniacz?Np. sub do 150Hz a od 150Hz nadstawki?
  • #13 3830449
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    NIE da sie taniej juz kupic :(
    Moc podana przer producenta to moc RMS. Ale te glosniki wytrzymoja dlugotrwale ok 120% podanej mocy.
    MOzna podlaczyc tak suba i nadstawke. Ale wymaga to zwrotnicy pasywnej. Ok 60-100zl na jedna strone.
  • #14 3830949
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3831135
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    MAsz racje co do podzialu pasma na czestotliwosci.

Jednak taki podzial stosuje sie w zestawach do 2x1KW (srednio). Bo bardziej sie oplaca stracic 20W na zwrotnicy niz kupic crossa za 400zl....

Brzmienia to i tak nie pogorszy szlyszalnie.
  • #16 3831967
    jarmol90
    Poziom 20  
    A czy do takich dwóch subów na STX wystarczające będą dwie nadstawki 2 x 8" szerokopasmowe(92dB spl każdy) + wysokotonowy dynamiczny?
    I czy to prawda, że żarówka zabezpiecza głośnik wysokotonowy przed spaleniem- jeśli tak to jaką jest najlepiej zastosować?
  • #17 3832598
    Dj Snake
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Nadstawki moga byc troche małe, to zależy jednak od tego co masz zamiar tym sprzętem robić, SPL suba jest sporo większy, ale przy umiejętnej obsłudze końcówki mocy da sie mniej wiecej to ustawić.
    TAK - Żarówka zabezpiecza głośnik wysokotonowy przed spaleniem! Co do tego jaka żarówka to już zależy od tego jaki to głośnik, ale najczęsciej używana jest żarówka 24V/12W
  • REKLAMA
  • #18 3833044
    jarmol90
    Poziom 20  
    To zadaniem żarówki jest spalenie się gdy zostanie puszczona zbyt duża moc na wysokotonowca, która bez żarówki by go uszkodziła, czy zwiąksza ona moc gdy jest połączona szeregowo z głośnikiem?

Co do tych subów to mam dylemat co będzie lepsze bassreflex czy tuba(odwrotka), bo podobno b-r zostaje z tyłu w porównaniu z tubą, chcę tego używać na sali.
  • #19 3833698
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Jak chesz budowac odwrotke to tylko na dwoch albo 4 stx przy jednej sztuce to gigantyczna wychodzi (mowa o 38-300)

Pozatym jakie sale bo jak ponizej 150m2 to nie oplaca sie tub robic.
    BR zginie na wiekszej sali i plenerze ale na malej nie bedzie pukal a ladnie zagra...

ZArówka ma zmienna rezystancje. Wkladasz ja szeregowo z kondensatorem i cewka. A driver rownolegle z cewka. W ten sposob jak przesadzisz z wysokimi tonami zaswieci sie zarowka. I jeszcze jedno zaleznie od mocy drivera trzba moc zarowki ustalic :)

Dodano po 10 [minuty]:

Jak chesz budowac odwrotke to tylko na dwoch albo 4 stx przy jednej sztuce to gigantyczna wychodzi (mowa o 38-300)

Pozatym jakie sale bo jak ponizej 150m2 to nie oplaca sie tub robic.
    BR zginie na wiekszej sali i plenerze ale na malej nie bedzie pukal a ladnie zagra...

ZArówka ma zmienna rezystancje. Wkladasz ja szeregowo z kondensatorem i cewka. A driver rownolegle z cewka. W ten sposob jak przesadzisz z wysokimi tonami zaswieci sie zarowka. I jeszcze jedno zaleznie od mocy drivera trzba moc zarowki ustalic :)
  • #20 3834344
    jarmol90
    Poziom 20  
    Driver ma moc 50Wrms/150Wmaks to jaka by była do niego najlepsza żarówka? I co jest ważniejsze- dostosowanie odpowiedniej mocy czy napięcia żarówki?
  • #21 3850382
    jarmol90
    Poziom 20  
    Z tą żarówką już nie ważne!

Chyba jednak skusze się na te 4 głośniki 15MA380C4HW(po 2 do kolumny + wysokotonowy i może średni 8") co powinno dać spl kolumny w granicach 100-101dB. I tak jak napisał jehowy że głośnik potrzebuje ok 70litrów to adekwatnie na dwa 140literków i powinno być OK :D tylko małe pytanko czy to ma być obudowa bass-reflex i na ile zestroić :?: Basu może i nie będzie dużo bo te głośniki to mid-basy ale dodatkowo będę miał tuby do basu.
  • #22 3850408
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    żarówka to 24V21W :)

Jak będziesz miał tuby do tego aby podeprzeć to basem to polecał bym zastosować mniejszy głośnik tzn 12cali.
    Będzie lepiej bo uzyskasz zestaw 3drozny gdzie będzie 2x12 na średnie jakieś 18cali pewno w tubie na bas i driver do tego.

A jak zrobisz na 15 cali to będzie mało średnich. Drivera aż tak nisko nie zetniesz bo potrzebowałł byś rasowego 2cale. A jak dasz jeszcze średniotonowy to prędzej czy później go upalisz jak będzie na bas tuba na midbas 15stki dwie a na średnie jeden mały 8cali...
  • #23 3850481
    jarmol90
    Poziom 20  
    mlody_elektronik a co myślisz żeby dać 2 x 12" szerokopasmowe :?: I sopran z tubą 38cm x 18cm
  • #24 3850532
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    A czemu nie były wersje SRX JBL ktore miały znacznie większą tubę drivera od pozostałych głośników.

Poza tym to nie ma wyglądać tylko grac. bo co ci po dobrze wyglądającej kolumnie jak nie będzie grała dobrze...
  • #25 3850809
    dywan86
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Ja się tylko wtrące a propo tego porównania 2xstx 15" a jedna 18", akurat miałem takie porównanie tylko że moja 18' to Eminence Kappa 18 juz nie produkowana 500W rms w budzie br 150l, te Twoje porównanie mlody_elektornik to tylko teoria ponieważ br na tych 2x15stx jest głośniejszy ale tylko jakies 2-3m od niego i tylko jak się stoi przed nim, jesli odejdziemy obok czy juz dalej to wypada mizernie nawet przy tym moim br a ten Eminence wcale nie jest z połki PRO, a po drugie ja gram techno i r'n'b, faktem jest ze 18' troche muli bardziej niz 2x15' ale to juz zalezy od gustu i mozna sie sprzeczać nad tym, w każdym razie kiedyś miałem pare rożnych stx, teraz juz nikomu ich(jeśli chodzi o serie estradowa GDN) nie polecam nawet na początek lepiej kupic jakies używane "zawodowe" głośniki!!
  • #26 3850848
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Oczywiście zależy od gustu :) ja wole 2x15 ty 1x18 :)

ale jeżeli chodzi o przenoszenie to jednak 2x15 dalej zagra od jednej 18stki bo większa membrana nie ważne jakiej firmy :)
  • #27 3851269
    dywan86
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Dalej może tak ale jeśli chodzi o charakterystyke SPL pod kątem to wiadomo co wygrywa, ja się przekonałem o mozliwościach tych GDN 38 i mam swoje zdanie poprostu, w każdym razie to że ich nie polecam nie świadczy od razu iż jestem negatywnie nastawiony do tych co kupuja te głośniki czy je już mają bo sam byłem posiadaczem dość paru, to tyle pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania głośników 15MA380C4HW w konstrukcji kolumn dwugłośnikowych (2 x 15") z wysokotonowym oraz ewentualnie średniotonowym driverem. Głośnik 15MA380C4HW jest określany jako mid-bas, nie nadaje się do pełnego basu, ma moc muzyczną około 350W, a RMS szacowany jest na 80-200W. Optymalna objętość obudowy dla pojedynczego głośnika to około 70-80 litrów, co dla dwóch głośników daje około 140 litrów. Zalecane jest stosowanie obudowy bass-reflex, jednak brak jest precyzyjnych danych do strojenia portu. Pasmo przenoszenia głośnika zaczyna się raczej od około 30 Hz, a nie 320 Hz, co było błędną informacją producenta.

Wielu uczestników dyskusji sugeruje, że 15-calowe głośniki nie są optymalne do konstrukcji 2-drożnych bez bardzo dobrych driverów, a lepszym rozwiązaniem jest system 3-drożny z subwooferem (np. 12" lub 15" o dużym wychyleniu membrany) oraz nadstawkami 8" lub 12" szerokopasmowymi i wysokotonowym. Wskazano modele głośników do subbasu o dużym xmax, takie jak GDN 30-200 AE lub GDN 38-300 AE, które lepiej sprawdzą się w basie niż Beymy czy Eminence ze względu na większe wychylenie membrany.

Poruszono temat zabezpieczenia głośnika wysokotonowego żarówką (najczęściej 24V/12W lub 24V/21W), która działa jako element o zmiennej rezystancji, chroniący driver przed uszkodzeniem przy nadmiernej mocy. Dyskutowano także o zaletach i wadach zwrotnic pasywnych i aktywnych oraz o wyborze między obudową bass-reflex a tubą basową (odwrotką), gdzie bass-reflex jest polecany do mniejszych pomieszczeń do około 150 m², a tuba do większych sal i pleneru.

W porównaniu 2x15" STX do pojedynczej 18" Eminence Kappa 18 BR, 2x15" mają większą powierzchnię membrany i potencjalnie wyższy SPL w bliskim polu, ale 18" lepiej sprawdza się na większych odległościach i przy muzyce elektronicznej. Cena i dostępność głośników STX jest krytykowana, a użytkownicy polecają zakup używanych, profesjonalnych driverów zamiast nowych serii estradowych GDN.

Podsumowując, do budowy kolumn na bazie 15MA380C4HW rekomenduje się obudowę bass-reflex o objętości około 70 litrów na głośnik, strojenie portu wymaga eksperymentów ze względu na brak danych producenta, a do pełnego pasma lepiej zastosować system 3-drożny z subwooferem o dużym wychyleniu membrany oraz odpowiednio dobranymi nadstawkami i wysokotonowym. Zabezpieczenie wysokotonowego drivera żarówką jest standardową praktyką.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA