logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować zasilacz symetryczny +5V/-5V z 7805 i 7905?

primo82 04 Lip 2007 16:35 1883 5
REKLAMA
  • #1 4048544
    primo82
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    Witam,

Potrzebuję zaprojektować zasilacz na +5V,-5V(ewentualnie +-5.5V, ponieważ ma on zasilać układy których minimalne U zasilania =5V), z użyciem stabilizatorów 7805 i 7905, dodatkowo oczywiście filtry na kondensatorach i mostek prostowniczy Graetza. Szukałem na forum, niestety nie znalazłem takiego zasilacza.Nie jestem w tym specjalistą, w związku z tym mam pytanie czy ktoś nie ma może schematu lub nawet rysunku takiego zasilacza. Znalazłem transformator - TS10/15, który ma dwa odczepy po 5.5V, ale nie wiem czy takiego właśnie transformatora potrzebuję (choć wydaje mi sie że muszą być dwa napięcia na uzw wtórnym..).
    Z góry dziękuje za pomoc, jeśli byłyby potrzebne jeszcze jakieś informacje to podam.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4048854
    gregor_lca
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    na uzwojeniu wtórnym powinieneś mieć 2 napięcia 5V i masę. potem na te napięcia dajesz mostek i stabilizatory z kondensatorami.
  • REKLAMA
  • #3 4050878
    primo82
    Poziom 10  
    Mam jeszcze dwa pytania. Przed stabilizatorami mam włączone kondensatory ceramiczne 100nF. Chce równolegle z nimi włączyć kondensatory bezindukcyjne (dla wysokich częstotliwości), czy nie zakłóci to pracy zasilacza, jeśli mam już dobrane wartości elementów ( a właściwe kondensatorów) i ewentualnie o jakiej pojemności powinny być te kondensatory bezindukcyjne?? Jak(gdzie) mogę umieścić w zasilaczu bezpieczniki, i jakie mógłbym użyć, ponieważ nie znam się za bardzo na rodzajach/oznaczeniach bezpieczników..
  • REKLAMA
  • #4 4052364
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Chcesz uzyskać napięcie +/-5V. Dodatkowo musisz pokryć napięcie minimalne na stabilizatorze oznaczane jako Udo i uwzględnić spadek napięcia na diodach prostowniczych. W tym przypadku sugerowałbym napięcie na kondensatorach filtrujących około +/-9V, więc napięcie trafa sugerowałbym 2*7,2 VAC i o wydajności przynajmniej 1,42*I wyjściowe. Bezpieczniki dajesz między kondensatorem filtrującym a wejściem stabilizatora, a nie zaraz za uzwojeniem wtórnym czy wyjściem stabilizatora. Poczytaj na elektrodzie, bo jest sporo na temat zasilaczy symetrycznych.
  • REKLAMA
  • #5 4052699
    primo82
    Poziom 10  
    Dzięki za info z trafo, już szukam odpowiedniego.Zrobiłem rysunek żeby sie upewnić , ze dobrze rozumiem. Bezpiecznik ma być szeregowo wpięty w miejscu gdzie zaznaczyłem strzałką (czy może któs podać przykładowy typ, bo na nich sie wcale nie znam..)?Zastanawiam się tez czy nie lepiej dac jeden bezpiecznik po stronie pierwotnej? I co do tego kondensatora, to szukałem na elektrodzie ale podobnego pytania nie znalazłem - chodzi mi o ten kondensator bezindukcyjny do wysokich f -> "Cb" (zaznaczyłem na bordowo)- czy go mogę go wpiąć obok dobranego już C cermaicznego, czy to nie wpłynie na pracę zasilacza. Dodam ,ze C ma 100nF, i taki sam chce wpiąć Cb.

Jak zaprojektować zasilacz symetryczny +5V/-5V z 7805 i 7905?
  • Pomocny post
    #6 4053189
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Strzałka pokazuje dobre miejsce. Bezpiecznik może być 1A, bo stabilizatory 78xx/79xx mają wydajność do 1A. Ten kondensator Cb nie jest aż taki niezbędny i jego pojemność nie wpłynie na pracę zasilacza. Możesz go dać na wyjściu stabilizatora lub dopiero na samym wejściu zasilanego układu. Bezpiecznik po stronie pierwotnej też może być (jednak nie musi), ale tu już o mniejszej wartości. Powiedzmy że twoje trafo ma moc 20VA. Z tego zakładamy, że pobiera z sieci prąd ok I=20AV/230V=87mA, bezpiecznik daj o 25% większy czyli na ok 108mA, ale że takich nie robią daj 160mA albo 250mA. Ten przepis sprawdzi się bardziej dla zwykłych traf niż dla toroidów.
REKLAMA