logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moc grzałki. Czy podłączenie jest dobre? Regulacja mocy za pomocą wyłączników.

przedpel 04 Lip 2007 16:59 3765 14
REKLAMA
  • #1 4048620
    przedpel
    Poziom 10  
    CZy dobrze podłaczyłem nastepujce grzalki, aby wylacznikami w1 i w2 regulwoac moc grzewczą? Jedna grzałka ma moc 1kW. Gdy:
    właczony w1 = mam moc grzewczą 2kW
    gdy wlaczony w2 = moc =4kW
    gdy oba wlaczone, mam 6kW.
    Napiecie zasilania trójfazowe 3x230V(fazowe). Własnie jak w jakiś instrukcjach jest napisane napięcie 3x400VAC, to chodzi o to ze fazowe jest 230V...a miedzyfazowe 400VAC? CZy dobrze schemat narysowałem. Proszę o odp.
    Załączniki:
    • Moc grzałki. Czy podłączenie jest dobre? Regulacja mocy za pomocą wyłączników. schemat.JPG (18.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4048745
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Moc zestawu załączonego W2 wynosi 2,5kW.
    Przy załączeniu wszystkich grzałek otrzymasz 4,5kW.

Pzdr.
  • #3 4048764
    przedpel
    Poziom 10  
    CZyli jak mam tylko W1 zalaczony to mam 2kW?? A dlaczego jak mam tylko W2 zalaczony to mam moc tylko 2,5kw? Wytlumacz mi tak zebym zrozumial dobrze
  • #4 4048804
    Mariusz Ch.
    Witam.

Przy W2 dolne grzałki dostają napięcie znamionowe (założyłem, że są na 230V) i mają moc znamionową po 1 kW. Dwie grzałki połączone szeregowo mają po połowie napięcia i w obwodzie płynie o połowę mniejszy prąd. Moc pojedynczej grzałki jest równa 1/4 mocy znamionowej. Są dwie, więc 1/4+1/4 daje 1/2.

Prościej
    P = U²/R więc dla szeregowego połączenia
    Pz = U²/Rzastępcze R zastępcze = R+R -> 2R
    Pz = U²/2R

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #5 4049019
    przedpel
    Poziom 10  
    To te dwie grzałki połączyc równolegle? Jesli tez to będzie źle, to jakie bys widzial rozwiązanie?
  • #6 4049114
    Mariusz Ch.
    Witam.

Zestaw szeregowy. Wszystko wyjaśną załączniki. Jeśli połączysz w ten sposób, możesz zmieniać co 1kW. W-1 = 1kW , W3 = 2kW , W2 = 3kW , W2+W1 = 4kW , W2+W3 = 5kW , W1+W2+W3 = 6kW.

Pzdr.
    Załączniki:
    • Moc grzałki. Czy podłączenie jest dobre? Regulacja mocy za pomocą wyłączników. schemat_1844p2.JPG (20.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Moc grzałki. Czy podłączenie jest dobre? Regulacja mocy za pomocą wyłączników. schemat_1844 p.JPG (22.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4049307
    przedpel
    Poziom 10  
    Ale ja to musze rozwiązac na dwoch wylacznikach.a nie na trzech,dlaczego nie moga byc te dwie grzalki rownolegle?
  • #8 4049335
    Mariusz Ch.
    Witam.

Równolegle mogą być. Musisz tylko zwrócić uwagę na obciążalność włącznika.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #9 4049367
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    :arrow: Mariusz Ch. - To trzeba policzyć nieco inaczej. Grzałki włączane przez W2
    są włączone między fazami. Tam nie ma zera. Jak są to takie same grzałki
    to moc nie będzie taka sama jak przy włączniku W1. Tam są włączane pomiędzy
    fazy a zero.
  • REKLAMA
  • #10 4049502
    przedpel
    Poziom 10  
    Grzałki są takie same.To w koncu jakie będą moce dla grzalek z wlacznikiem W1, a jakie z wlacznikiem W2?
    Chce konkretnie uzyskac nastepujuaca konfiguracje: jak W1 wlaczony to moc 2kW, jak bedzie w2 to moc 4kW, a jak oba wlaczniki to 6kW. Czy ktos mi moze pomoc?? Jesli ktos wie jak je podlaczyc, to nie ch narysuje. ja juz przedstawilem swoją konfiguracje, a jedyna zmianą bedzie ustawienie tych dwoch grzalek co byly szeregowo...na równolegle
  • #11 4049593
    Mariusz Ch.
    Witam.

O ile mnie pamięć nie myli , punkt wspólny gwiazdy jest na potencjale N :cry:. Gwiazda jest niesymetryczna, więc dodatkowo podłącz punkt wspólny do N. Będzie dobrze.

Pzdr.
  • #12 4049866
    przedpel
    Poziom 10  
    Czyli tam gdzie sa te cztery grzalki, to punkt wspolny mam podlaczyc do N??
  • #13 4049908
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Tak, tam gdzie jest punkt wspólny czterech grzałek daj N. No i jak pisałeś te
    dwie grzałki co są szeregowo to połącz równolegle.
  • #14 4050284
    przedpel
    Poziom 10  
    To jeszcze jedno pytanie. zeby uzyskac z trzech grzalek o mocy np. 2kw jedna ...i sa polaczone one w gwiazde... to trzeba dawac w punkcie wspolnym przewod N?? Kurcze bo widzialem...schematy grzalek....w ktorych aby uzyskac moc 6kW...to wystarczy je w gwiazde, bez przewodu neutralnego

Dodano po 16 [minuty]:

http://www.juwent.com.pl/pliki/Instrukcja_obs%B3ugi_NE.pdf

Na tej stronie jest przykąłdowy schemat zespołu grzałek z trzema grzałkami , kazda 1kW....One są połączone w gwiazde bez przewodu N...i jakoś cały zespół ma moc 3kW
  • #15 4050621
    Mariusz Ch.
    Witam.

Nie wiem w czym tkwi problem. Punkt wspólny gwiazdy ma potencjał N (zero). Napięcie pomiędzy poszczególnymi fazami i tym punktem ma wartość 230V. W przypadku obciążenia symetrycznego nie ma problemu i nie trzeba podłączać tego punktu. Prąd przez dodatkowy przewód nie popłynie.

W przypadku obciążenia niesymetrycznego (masz w jednej gałęzi odbiornik o dwukrotnie większej mocy) łączymy punkt wspólny z N w celu zapewnienia prawidłowego rozpływu prądu. Część prądu będzie płynęła przewodem N.

Pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego podłączenia grzałek o mocy 1 kW każda w instalacji trójfazowej 3x230 V (napięcie fazowe) z możliwością regulacji mocy grzewczej za pomocą dwóch wyłączników W1 i W2. Autor chce uzyskać moc 2 kW przy włączeniu W1, 4 kW przy W2 oraz 6 kW przy obu włączonych. Wyjaśniono, że napięcie międzyfazowe wynosi około 400 V, a fazowe 230 V. Przy połączeniu szeregowym grzałek moc jest mniejsza, ponieważ napięcie dzieli się na elementy, co obniża moc. Zalecane jest połączenie równoległe grzałek, zwracając uwagę na obciążalność wyłączników. Punkt wspólny połączenia gwiazdowego grzałek powinien być podłączony do przewodu neutralnego (N), szczególnie przy obciążeniu niesymetrycznym, aby zapewnić prawidłowy przepływ prądu i stabilność napięć. W przypadku obciążenia symetrycznego podłączenie punktu wspólnego do N nie jest konieczne. Podsumowując, aby uzyskać żądaną regulację mocy na dwóch wyłącznikach, grzałki należy łączyć równolegle, a punkt wspólny gwiazdy podłączyć do neutralnego przewodu N.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA