Witam serdecznie mam prośbę. Posiadam w/w głośniki w ilości 2 sztuki chciałem zrobić kolumny 3 drożne na tych głośnikach. Ponieważ jestem kompletnym laikiem w tych sprawach potrzebuję: wymiarów kolumn przy płycie grubości 18 mm, jakich głośników użyć średnio i wysoko tonowych i oczywiście jak zrobić zwrotnice lub gdzie kupić i jaką. Za wszelką pomoc bardzo dziękuję i proszę pamiętać że jestem laikiem więc proszę używać jasnych określeń dla mnie
Jeśli chodzi o obudowę to dość dobra będzie płyta wiórowa - daję rysunek:
Obudowe posklejaj na łączeniach vikolem lub klejem polimerowym i poskręcaj wkrętami (tak co ok. 10 cm). Wytłum ją gąbką o grubości 2/3 cm na każdej ściance. Pamiętaj aby nawiercać cieniutkim wiertłem zanim zaczniesz skręcać! Jeśli wyjdą gdzieś nierówności to zaszpachluj zwykłą szpachlówką do drewna. Nie wiem czym będziesz to oklejał...
Potrzebne kawałki o grubości 1,8:
4x 70/40 cm
4x 70/42 cm
4x 45,6/40 cm
Do tego 4 rurki bassreflex (po 2 do jednej kolumny) o średnicy ok 7 - 8 cm i długości ok 10 cm
P.S To że ten STX ma 300W RMS - nie kieruj się tym lepiej nie przekraczaj 200W RMS albo pogłaśniaj z "rozumem" i patrz czy nie ma już dość...
I nie przejmuj się tym, że gdzieś tam może być różnica 1 dB - dla przykładu powiem, że w mojej 1 konstrukcji miałem różnice nawet o 3-4 db między niskotonowym, a średniotonowym, a SPL wysokotonowca do tej pory nie znam. Powiem Ci że wcale nie brzmi to najgorzej - jakość nawet jest i nie narzekam, ale to już zupełnie inna bajka... (Gdy to robiłem nawet nie miałem pojęcia o istnieniu SPL )
Myślę, że taka konstrukcja na pewno będzie lepsza od mojej pierwszej... Nie macie możliwości jej zobaczyć, ani posłuchać, ale jest ona OK i zdradze, że mimo zastosowania alphardów EW120 gra nieżle i całkiem głośno:D