logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips S AA5 AB - brak ramki, spalony bezpiecznik, zwarty scalak MC44603

Prezes10 06 Lip 2007 11:24 1776 7
REKLAMA
  • #1 4054772
    Prezes10
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam! Typowe objawy, strzela trafopowielacz. Wymieniony, wysokie startuje - brak ramki. Spalony bezpiecznik na niej, scalak zwarty. Po wyjęciu scalaka, przetwornica nie podnosi się, odpięcie linii, dalej martwa. Wymiana elek w przetwornicy nic nie dała, pozostałe elementy wydają się sprawne, napięcia na scalaku MC44603 jakieś są ( nie wiem czy dobre, nie miałem schematu).
  • REKLAMA
  • #2 4054932
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Zasilanie MC..1 noga ok.11V.
  • REKLAMA
  • #3 4055072
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Kolego Prezes10 - jeśli przetwornica i wysokie startowały z uszkodzonym scalakiem to po wyjęciu go tym bardziej powinno być ok.
    Może jednak sam zrobiłeś sobie jakieś zwarcie w trakcie naprawy?

Bezpiecznik 1449 masz teraz włożony?

A nowy scalak włożyłeś? Może odwrotnie?
  • REKLAMA
  • #4 4055108
    Prezes10
    Poziom 16  
    Bezpiecznik wyjęty, scalak ramki wyciągnięty, nie sądzę abym coś spartolił, nawet gdyby coś działo się po wtórnej zasilacza to by próbkował

Dodano po 1 [minuty]:

na nodze 1 MC.. jest ok. 11V
  • REKLAMA
  • #5 4055167
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6347
    Mozliwe ze MC44603 jest jednak uwalony, przy strzalach z trafopowielacza to sie zdarza, tak samo jak wzmacniacz mcz. i scalak pionu. Koszt scalaka przetwornicy to ok 6 zl.Nie mam schematu pod reka, ale na chassis sa chyba jeszcze 3 bezpieczniki.
  • #6 4061004
    Prezes10
    Poziom 16  
    Witam! Ponieważ dopiero wczoraj miałem schemat tego TV, piszę co następuje. Na PIN 9 brak napięcia, zwarta zenerka 6509. Scalak MC.. też walnięty. Nie wiem w sumie kiedy to się stało, bo jednak po wymianie trafa TV zastartował. Zasilacz ruszył,linia działa. Po założeniu TDA 3653 i bezpiecznika 1449 pojawiła się ramka. Obraz OK. No ale niestety jeszcze fonia, przy przełączaniu programów słychać trzask w głośniku, regulacji głośności praktycznie nie ma, na początku regulacji głośniej, potem trochę ciszej, potem znowu trochę głośniej. Niestety nie mam w tej chwili scalaka fonii TDA 7056. Ale chyba nie mam czego więcej szukać, tylko w ciemno wymienić go?
  • #7 4062800
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6347
    Tak, tylko zwroc uwage aby oznaczenie nowego zgadzalo sie idealnie ze starym, byly rozne wersje tego scalaka ( z literka "A" na koncu oznaczenia).
  • #8 4189073
    Prezes10
    Poziom 16  
    Dokładnie tak, musi być litera A, a wdodatku wcześniej jeszcze zgrzało głośnik, który trzeba było wymienić. TV zrobiony, zamykam temat. Dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips S AA5 AB wystąpiły typowe objawy uszkodzenia przetwornicy i trafopowielacza, w tym brak ramki i spalony bezpiecznik. Po wymianie trafopowielacza i bezpiecznika 1449 oraz scalaka MC44603 pojawiła się ramka i obraz, jednak scalak MC44603 był uszkodzony, a na pinie 9 brakowało napięcia z powodu zwartej zenerki 6509. Po wymianie tych elementów zasilacz ruszył, ale pojawiły się problemy z foniką – trzaski przy przełączaniu programów i niestabilna regulacja głośności. Przyczyną była uszkodzona końcówka mocy fonii TDA7056, której wymiana rozwiązała problem. Zalecano stosowanie scalaków z dokładnym oznaczeniem, zwłaszcza z literą "A" na końcu. W trakcie naprawy wymieniono także głośnik, który uległ uszkodzeniu na skutek przegrzania. Ostatecznie telewizor został naprawiony i działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA