Licznik nie ma układu podtrzymania. Po zaniku napięcia zasilania informacja na wyjściu jest tracona. Włączenie napięcia zasilania jest stanem nieustalonym (przejściowym) i jedno z wyjść ( dowolne) może mieć poziom wysoki. Zerowanie po włączeniu napięcia zasilania ma za zadanie ustalanie konkretnych stanów początkowych.
Mam jeszcze pytanie apropo licznika 4017. Czy zwierając kilka wyjść ze sobą konieczne jest użycie diod zabespieczających?
I pytania na dotyczące bramki 4081:
- jaki maksymalny prąd można podać na wejście bramki? Czy może sterować ją napięciem? Jestem tu początkujący i troche sie gubie. Czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć jak ta bramka dokładnie działa. Note katalogową już widziałem...
U mnie jednak gdy z licznika 4017 zrobilem dwojke liczaca za kazdym razem po zaniku zasilania i jego ponownym powrocie za kazdym razem na Q0 pojawia sie stan wysoki co zaprzecza powyzszym teoriom. Dlaczego ?
Licznik CD4017 nie posiada układu podtrzymania stanu wyjść po zaniku napięcia zasilania, co oznacza, że informacje na wyjściach są tracone. Po ponownym włączeniu zasilania stan wyjść jest nieustalony i może pojawić się wysoki poziom na dowolnym wyjściu. Dlatego konieczne jest zastosowanie sygnału resetującego, aby ustalić stan początkowy licznika. W praktyce często po włączeniu zasilania stan wysoki pojawia się na wyjściu Q0, co jest zgodne z dokumentacją techniczną układu. Przy łączeniu kilku wyjść licznika 4017 ze sobą należy stosować diody zabezpieczające, aby uniknąć bezpośredniego połączenia wyjść, co jest standardową praktyką w układach cyfrowych. Dodatkowo omówiono działanie bramki logicznej 4081, która jest sterowana napięciowo i pobiera bardzo mały prąd na wejściu, a prąd wyjściowy zależy od napięcia zasilania. Parametry takie jak Voh wskazują, jak napięcie wyjściowe spada przy obciążeniu prądowym. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.