logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór wzmacniacza: Radmor 5102 (TE) czy Diora WS 504 (B) dla lepszej jakości dźwięku?

tumak5 06 Lip 2007 12:02 8913 52
Najlepsze odpowiedzi

Który wzmacniacz wybrać do cichego słuchania, żeby uzyskać lepszą jakość dźwięku: Radmor 5102 czy Diora WS 504?

Do cichego słuchania i pod kątem jakości dźwięku większość odpowiedzi wskazuje na Radmora 5102 jako lepszy wybór [#4055041][#4055115][#4057904] Użytkownicy opisują go jako grającego miękko, ciepło i bardziej naturalnie, z przyjemną górą, dobrą stereofonią i brzmieniem, które dobrze sprawdza się przy małej głośności [#4055041][#4057904][#4057927] WS 504B nie jest uznawana za złą, ale kilka osób krytykuje ją za słabszy przedwzmacniacz, STK/hybrydę, płytszy bas i przytłumioną górę [#4056187][#4055953][#4055758] Wskazywano też, że Radmor jest łatwy w serwisowaniu i praktycznie niezniszczalny, a przy dobrym egzemplarzu wymaga najwyżej konserwacji potencjometrów lub ewentualnie wymiany elektrolitów zależnie od stanu [#4057904][#4056356] Jeśli zależy Ci głównie na jakości, a nie na głośności, to Radmor 5102 będzie bezpieczniejszym i częściej polecanym wyborem [#4057927][#4057904]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4054893
    tumak5
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Witam serdecznie.
    Może ta kwestia była już poruszana w jakimś temacie, lecz po przejrzeniu postów nie zauważyłem nic podobnego.
    Więc tak, jestem posiadaczem wzmacniacza Diora WS 502, korektora FS 504 i zestawu Polaris 120, a jak wiadomo ograniczeniem jest najsłabsze ogniwo, więc wzmacniacz. Chciał bym go wymienić na któryś z wymienionych w temacie, tylko nie mam porównania i pojęcia na który... Nie zależy mi na głośności , lecz tylko na jakości dźwięku, ponieważ słucham przeważnie cicho.
    Prosił bym o pomoc w doborze sprzętu jakieś wskazówki, a może ma ktoś jakieś inne propozycje odnośnie wzmacniacza (do 500zł), kolumn... W grę wchodzi także modernizacja wewnętrzna sprzętu.

Wielkie dzięki z góry za wszelkie słowa pomocy.... Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4055041
    BATT
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Zdecydowanie Radmor 5102-to klasyk miękkie i ciepłe
    brzmienie zwłaszcza jak lubisz nie głośno-tak jak ja.
  • Pomocny post
    #3 4055115
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Jeśli wolisz słuchać ciszej to Radmor 5102, ma bardzo dobre brzmienie i przyjemnie go słuchać :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4055758
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Zdecydowanie Batt i Tomek maja racje-to klasyk i jesli sluchasz cicho to jak najbardziej Radmor-chociaz ja mam Diore WS 504 i tez gra ladnie-tylko ze fakt w tym -lubie czasem troche depnac ;-))
  • #5 4055772
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Za dużo mniejsze pieniądze można kupić o wiele lepszy sprzęt np cos z rodziny LUXMANA serii L np
    http://allegro.pl/item211058715__luxman_l_190.html
    i podobne
    pakowanie sie w 20 letniego radmora wiąże się z kosztami związanymi z wymianą chociażby elektrolitów
    Diora ws-504 moim zdaniem nie nadaje sie do słuchania muzyki miedzy innymi przez słaby przedwzmacniacz;-) aczemu radmory sa w takiej cenie bo jest na nie popyta tak samo jak na 504 pamiętam że pare lat temu 504 można było wyrwac sprawna za 100-120zł a radmorów ludzie sie pozbywali za 50zł
    pozdrawiam
    PK
  • Pomocny post
    #6 4055850
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 755
    renegat... napisał:

Diora ws-504 moim zdaniem nie nadaje sie do słuchania muzyki miedzy innymi przez słaby przedwzmacniacz
    Jak to się nie nadaje?Jaki słaby przedwzmacniacz?Jakoś dużo ludzi ma ten sprzęt i sobie chwali,ja też,nawet był testowany z innym zachodnimi w podobnej klasie i jakoś wygrał!!!Jeśli Tobie nie odpowiada on to nie odradzaj go innym.
    Wogóle temat bez sensu bo każdy ma swój gust. Jeśli nie zależy Ci na głośnym słuchaniu to dlaczego nie zostawisz tego co masz,wystarczy w zupełności!
  • Pomocny post
    #7 4055953
    renegat...
    Poziom 22  
    melomaną odradzam ws-504 bez rewelacji jest ten wzmacniacz a przedwzmacniacz w nim to dno:-)na jakimś marnym NE:-)jak nie było nic innego ludzie kupowali:-)w czasie jakbył sprzedawnay kosztował duzo mniej od zachodnich konstrukcji:-)skoro był taki dobry czemu DIORA padła?a na zachodzie sprzedawany był przez katalog CONRAD ELECTRONIC:-) troche lepsze niz telezakupy MANGO:-)i też głównym atutem była cena:-)a najfajnijsze w nim jest przełaczanie obojętnie czego i ten pstryk:-)ohh wspaniały dla ucha;-)duże trafo to też jego atut:-)i powalające pojemności w filtrze:-)namiastka dual mono:-)szkoda tylko że trafo jedno a 2 prostowniki i 2 zestawy po 2x4700 no i ta plątanina kabli slicznie to wyglada jak ekranowane przewody od przedwzmacniacz ida w jednym pęku z zasilaniem koncówki mocy:-)
    Byłby to dobry wzmacniacz jakby go dopracować odpowiednio

Dodano po 3 [minuty]:

a ludzie chwalą no chwalą to tak jakby chwalić małego fiata jako samochód po przesiadce z roweru:-)
  • REKLAMA
  • #8 4056030
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Myślę że przesadzasz!Wiadomo że nie jest to ideał jak wszystko...
    Nie chodzi o to przez kogo był sprzedawany na zachodzie tylko z czym był testowany i wygrał.

Dlaczego DIORA upadła?Przez takich ludzi jak Ty!
    Co do kondensatorów to 4700µ wystarczy na obciążenie 8Ω.
    Kable sygnałowe po to mają ekran aby można je prowadzić dowolnym drogami jak wiadomo.Co do trafa to jest słabe ale wzmacniacz i tak kopyto ma.Tak się składa że porównywałem go z wielkim TECHNICSEM i gra jakoś lepiej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4056096
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Przedwzmacniacz na marnym NE? Może i nie jest jest najlepszy ale tak strasznie marnym bym go nie nazwał (choć sam wymieniłem na 5532-poprawa jest ale nie drastyczna), stuki są tylko przy włączaniu muting i loud, przełącznik źródeł chodzi bezszelestnie. Małe trafo? Nie dość że toroid to rdzeń jak z 200 VA. Mała pojemność ? 4x4700 uF, podwójny zasilacz (w technicsie 2x4700 uF na 2x60 W 4R!) Plątanina kabli ? przynajmniej ekranowane i nie są to te badziewne tasiemki (KENWOOD) które po dotknięciu palcem wywołują brum. Jakie przewody od preampa idące z zasilaniem końcówki? Trochę przesadzasz i nie mów że to zły wzmacniacz bo w swojej klasie cenowej bije wszystko. I ma kopyto duże
  • #10 4056143
    renegat...
    Poziom 22  
    no i przy defet i przy przełączaniu też są:-)przynajmniej w exemplarzach które były u mnie
    Ja nie mówię ze technicsy są dobre czy tez kenwoody:-)są sednie ale nie róbcie cudownego sprzętu z 504 bo dobrze wiecie że tak nie jest:-)to przez sentyment:-)a do kolegi marian zmierz sobie moc tego wzmacniacza znamionowa którą będzie w stanie oddac wg normy PN przy regulatorach na 0 volum na max obciązeniu znamionowym przez 1h tak żeby sie nie rozleciała diorka:-)pamietaj ze to bedzie moc jednego kanału:-)a jak juz ktoś tak sprawdzić prosze sobie wykreślic charakterystyke przenoszenia:-) i wtedy kolega marian przyzna racje ze przedwzmacniacz jest słabiusieńki bo koncówka mocy daje tylko wzmocnienie prądowe a nie napięciowe:-)i do ksztaltu charakterystki wnośi znikomo mało:-)spójrzcie sobei w aplikacje stk i zobaczcie jaka jest minimalna wartośc pojemności w zasilaczu dla tej kości:-)Nie róbcie niewiadomo czego z diory przykladowo CD-504 to licencyjny philips z lat 80..nie czarujmy się spróbuj podstawic sobie wzmacniacz operacyjny z serii OPA wtedy róznica będzie słyszalna:-)a czemu diora upadła bo sie wpakowała w produkcje TV i magnetowidów co było kosztowne a produkty marne:-)

Wybór wzmacniacza: Radmor 5102 (TE) czy Diora WS 504 (B) dla lepszej jakości dźwięku?
  • #11 4056162
    renegat...
    Poziom 22  
    a te kable ekranowe to bym droga przez radom poprowadził:-)
  • #12 4056165
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Renegat... Ja tam pomiarów nie muszę robić bo słyszę jak on gra i to mi wystarczy.Dawałem nim na maxa na otwartej przestrzeni i nic się nie rozleciało ani się nie wyłączał.

Coś zaprzeczasz sam Sobie bo twierdzisz że ma on wzmocnienie prądowe a nie napięciowe(wogóle nie wiem co to za termin) a pisałeś że trafo słabe...Właśnie jest słabe pod względem wydajności bo ma 0,7A a napięcia ma sporo bo 40V!
  • #13 4056164
    tumak5
    Poziom 16  
    Jestem właśnie w trakcie odsłuchiwania Radmora 5102-TE (w dość kiepskim stanie) pożyczonego od kolegi i stanowczo lepiej brzmi (bardziej naturalnie) od WS 502 który posiadam. Ciekawi mnie ten LUXMAN, ma bardzo dobre opinie... Ja słucham muzyki etnicznej, folkowej, typu Dead Can Dance, klasycznej, rzadziej ciężkiego rocka. Potrzebował bym dokładniej i czyściej słyszeć poszczególne instrumenty. Wiem że kilka set złotych to "mało" by wydobyć coś pięknego, ale chyba na początek swojego rozwoju może wystarczyć.... Dzięki za swoje doświadczenia
  • #14 4056183
    renegat...
    Poziom 22  
    Zle mnie zrozumiałeś pierwsze stopnie takie jak przedwzmacniacz maja wzmocnienie napięciowe dopiero w stopniu mocy czyli koncówie nastepuje wzmocnienie prądowe które daje nam moc na głośniku:-)ze koncówek mocy strerujemy napieciowo a ona głosniczek juz bardziej pradowo tranzystory zachwouja sie jak zawory przepuszczajac prądzik:-)

a co do luksmanów serii L sa naprawde bardzo przyjemne i maja niezły stosunek ceny do jakości mozesz byc pewny ze taki exemplarz bedzie miał najwyższej jakości komponety chociazby legendarne SANKENY w koncówce,potki ALPSU no i przyzwoitej jakości wszelkie kondensatory sprzegające ja bym wybrał luksmana;-)
  • #15 4056187
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Zdecydowanie radmor. WS504 B to samo zło. Za małe trafo w porównaniu do mocy wzmacniacza, końcówka mocy na hybrydzie (w razie awarii oryginał bardzo trudno dostać i jest strasznie drogi), płytki bas, przytłumiona góra. Ogólnie niezbyt udana była ta konstrukcja, ale i tak mimo tych wad lubię ten wzmacniacz (chyba z sentymentu do produktów diory). Co do przedwzmacniacza to nie jest rewelacyjny, ale też nie najgorszy.
  • #16 4056200
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ani Twoja pierwsza ani druga wypowiedz o tym wzmocnieniu prądowo-napięciowym nie trzyma się kupy.
    Chcesz powiedzieć że ma on na tyle daremny przedwzmacniacz ze zamiast wzmacniać napięcie to wzmacnia prądy?Coś tu kręcisz,nie masz czego się już uczepić i wymyślasz....
  • #17 4056215
    tumak5
    Poziom 16  
    Myślałem żeby jeszcze swoje Polarisy 120 wymienić na Polarisy 180, bo to tylko ok. 100zł różnicy na aukcjach typu allegro. Co myślicie o tym? a może też jakieś inne przetworniki lub ingerencja w Polaris. A odnośnie WS 504B to słyszałem wiele dobrego, lecz faktycznie przed wzmacniacz i STK nie cieszy się powodzeniem i dobrą opinią. Potrzebował bym czegoś z duszą dając wiele sentymentalnych chwil... Zauroczy ciepłem i życiem... :wink:
  • #18 4056220
    renegat...
    Poziom 22  
    marian wiesz o co chodzi czy nie wiesz?
    wiec seria pytań dla ciebie?
    1)jak jest wzmacniany sygnał w pierwszych stopniach wzmacniacza?
    2)jakie wzmocneinie ma sygnał po wyjsciu z ukłądu regulacji barwy dzwiku?
    3)jakie wzmocnienei uzyskujemy w koncówce mocy?

znasz wzór na moc?
    wstaw w koncówke zamiast bd911 powiedzmy bc550
    który napiecie kolektor emiter ma takie samo jak bd911 (i nie pisz mi ze bd911 to tam ma taki typ przwodnicta a bc550 to taki) załozmy ze obydwa sa tego samego typu
  • #19 4056226
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    rafal8916 napisał:
    Zdecydowanie radmor. WS504 B to samo zło. Za małe trafo w porównaniu do mocy wzmacniacza, końcówka mocy na hybrydzie (w razie awarii oryginał bardzo trudno dostać i jest strasznie drogi), płytki bas, przytłumiona góra.
    Oba te sprzęty mają dobrą regulację tonów a Radmor 5102 ma jeszcze lepsze tony niskie niż ta WS504,naprawdę nic do zarzucenia w tej sprawie,trafo Radmor też ma OK. więc nie wiem o co Ci chodzi?Natomiast moc ma małą bo 25W na 4Ω to nie dużo jeszcze jak mamy do tego zestaw 8Ω!

Dodano po 8 [minuty]:Do renegat...

W pierwszych stopniach sygnał wzmacniany jest napięciowo,lecz z Twoich wypowiedzi wynika ze w tej Diorze jest brak tego wzmocnienia,to skąd w takim razie to wzmocnienie prądowe?Jesli brak jest napięciowego? Prądowe samo się nie wytworzy!
  • #20 4056289
    renegat...
    Poziom 22  
    to juz tylko chyba ty wiesz....marianie i link dedykowany tobie:-)

http://youtube.com/watch?v=DGcoLyiHib0

aaaa juz wiem o co ci chodzi twoja niewiedza wyszła:-)
    Chodzi o to ze na charakterystyke przenoszenia wzmacniacza najwiekszy wpływ maja pierwsze stopnie łacznie z ukladem regulacji barwy dzwieku(czyli te człony któe maja wzmocnienie napięciowe) znikomy wpływ na ta charakterystyka ma koncówka mocy:-) czy teraz jest juz wszystko jasne? charakterystyka ta to zaleznosc czestotliwosci od napiecia wyjściowego:-)czyli jedziemy generatorem powiedzmy od 20hz do 20khz co 5hz i sprawdzamy jakie mamy napiecie na wyjsciu wykorzystując woltomierz szerokopasmowy:-)
  • #21 4056309
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    renegat... napisał:
    koncówka mocy daje tylko wzmocnienie prądowe a nie napięciowe
    Masz dla przypomnienia i nie mydlij mi oczu czymś innym tylko wytłumacz logicznie się z tej bzdury którą napisałeś albo przyznaj się że sam nie wiesz o co Ci chodziło!
  • #22 4056322
    Miłosz16
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    a ja nie bede wdawał sie w dywagacje co do szczegółów budowy wzmaków i tylko polecę tumakowi radmora, tu nie ma co dyskutowac ten sprzet jest bardzo dobry (wiem ze znajdzie sie ktos i powie ze to 20 letnie g... ale nie ma racji) a co remontów to zalezy oczywiscie od stanu technicznego ale ja osobiscie wymienilem jedynie wszystkie potecjometry, a przestroił mi go ojciec (chodzi o radio) i gites smigam na nim :)

serdecznie polecam a co do głośności to jesli chcesz tego uzywac w domu to wcale cicho nie bedzie :) . jak na taki stary wzmacniacz ma dobre parametry wielki transfomator, napewno mu mocy nie zabraknie, i to pasmo przenoszenia 20 - 30000Hz, zniekształcenia tylko 0,3% no iten bas wiele dzisiejszych suboferów nie da mu rady
    plusem jest to ze jest nie do zajechania ja osobiscie kiedy przpadkowo zwarlem wyjscie na kocowce mocy i co sie okazalo poszedł bezpiecznik 4 ampery w wzmakowi nic, poprostu nie da rady go uszkodzic :)
    jesli chcesz cos kupic to tylko tego ramora nie zastanawiaj sie
    naprawde polecam
    a co do diory to zagra głosniej ale radmor poprostu lepszy
    pozdro
  • #23 4056341
    renegat...
    Poziom 22  
    prądowe masz tylko w koncówce mocy!!!
    dajesz syganał powiedzmy no nie wiem 3sin(wt+0)V na koncówke mocy.Tam ten sygnał rozdziela na górna i dolna połowke i napeiciowo masz sterowany powiedzmy bd 139 któy steruje bd911 i bd911 sterowany napiecioow przez bd139 działą jak zawór przepuszczajacy prad z +szyny zasilania i tak uzyskujemy sterowanie pradem:-)jakby tam prqad nie płynoł poco Re 5W lub nawet wiecej?
    jeszce cos nie jasne?
    odsyłam do lektury np p. Feszczuka ewentualnie do 1 klast tech. elektronicznego
    pzdr
  • #24 4056364
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ty mnie nie odsyłaj do lektury tylko mi wytłumacz swoje zdanie, cytat wyżej i nie musisz mi tłumaczcz jak działa układ prądowy....

Nawet w wzmacniaczu napięciowym płynie jakiś prąd skoro jest napięcie i jakieś obciążenie np. następny stopień przedwzmacniacza!

Kto tu musi poczytać lekturę?Na pewno nie ja.
  • #25 4056394
    renegat...
    Poziom 22  
    "GRUNT TO PRÓND" tak sie przyjeło i tyle poczytaj na ten temat ty wogóle masz chociaz technika? czy jestemś elektronikiem amatorem?bo widac pojęcie masz mizerne:-)
    pozdrawiam i z moje strony dzis odpowiedzi juz nie bedzie bo wychodze zycze miłęgo wieczoru:-)
    a do załozyciela postu:

Godne polecenia sa kolumny marki DALI
    bo polarisy sa bardzo dobrymi kolyumnami niewatpliwe ale ejzeli koledze zalezy na tzw scenie muzycznej warto zainwetsować w cos lepszego
  • #26 4056413
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    renegat... napisał:
    "GRUNT TO PRÓND" tak sie przyjeło i tyle poczytaj na ten temat ty wogóle masz chociaz technika? czy jestemś elektronikiem amatorem?bo widac pojęcie masz mizerne:-)
    pozdrawiam i z moje strony dzis odpowiedzi nie będzie
    A co Cie obchodzi co ja mam ?
    Odpowiedzi nie będzie bo nie potrafisz jej udzielić!!!!Pierd....klotę i tyle i nie potrafisz jej uzasadnić,taki jesteś mądrala.

Mizerne pojęcie mam?Hmmm właśnie widać po wynikach "pomógł" między Tobą a mną.
  • #27 4056457
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    renegat... napisał:
    prądowe masz tylko w koncówce mocy!!!

Nie odsyłaj kogoś do książek i trochę spokojniej prowadź tą dyskusję.

Jeszcze raz dobrze przejrzyj tą książkę.

PS.
    A kondensatorów w Radmorach nie potrzeba wymieniać
  • #28 4056559
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    renegat... napisał:
    pakowanie sie w 20 letniego radmora wiąże się z kosztami związanymi z wymianą chociażby elektrolitów

Jeżeli sprzęt nie był trzymany w piwnicy między węglem a kartoflami, to zwykle nie ma powodów żeby w nim cokolwiek wymieniać. Nie uwierzę żadnemu człowiekowi który twierdzi, że 20-letni kondensator jest z gruntu do niczego.

Cytat:
    zmierz sobie moc tego wzmacniacza znamionowa którą będzie w stanie oddac wg normy PN przy regulatorach na 0 volum na max obciązeniu znamionowym

103W przy obciążeniu jednego kanału, 98 przy obciążeniu obu.

Cytat:
    i wtedy kolega marian przyzna racje ze przedwzmacniacz jest słabiusieńki bo koncówka mocy daje tylko wzmocnienie prądowe a nie napięciowe:-) i do ksztaltu charakterystki wnośi znikomo mało:-)

A g...o prawda :-). Przedwzmacniacz w WS504B akurat jest zasadniczo wtórnikiem, jego wzmocnienie wynosi 0. Poza układem regulacji barwy dźwięku, całe wzmocnienie, zarówno napięciowe jak i prądowe jest "objęte" w stopniu wzmacniacza mocy - STK4044.

Cytat:
    spójrzcie sobei w aplikacje stk i zobaczcie jaka jest minimalna wartośc pojemności w zasilaczu dla tej kości:-)

Nie minimalna, tylko "zalecana". Z resztą 2x10000uF widnieje w notach wszystkiego od STK4040 o mocy 70W, po 200-watowego STK4050, więc informacja ta jest raczej czysto poglądowa.

Cytat:
    melomaną odradzam ws-504

Co to znaczy "melomaną"? Nie ma takiego słowa w języku polskim :roll: .

Renegacie! Już nie pierwszy raz pokazujesz na forum swój kompletny brak zaznajomienia z danym sprzętem i przesadzone podejście do niektórych spraw. WS504B rewelacją nie jest, jednakże w swojej klasie cenowej, na tle konkurencji wypada nienajgorzej. Przypominam, że wzmacniacz WS504 w początkowym okresie produkcji kosztował około 600zł (!) - niech ktoś mi znajdzie coś japońskiego (oczywiście fabrycznie nowego) za podobną cenę w tamtym czasie.

Odnośnie samego wątku - Radmor 5102 będzie dużo lepszym wyborem.
  • #29 4056572
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    marian1981.02 napisał:
    rafal8916 napisał:
    Zdecydowanie radmor. WS504 B to samo zło. Za małe trafo w porównaniu do mocy wzmacniacza, końcówka mocy na hybrydzie (w razie awarii oryginał bardzo trudno dostać i jest strasznie drogi), płytki bas, przytłumiona góra.
    Oba te sprzęty mają dobrą regulację tonów a Radmor 5102 ma jeszcze lepsze tony niskie niż ta WS504,naprawdę nic do zarzucenia w tej sprawie,trafo Radmor też ma OK. więc nie wiem o co Ci chodzi?Natomiast moc ma małą bo 25W na 4Ω to nie dużo jeszcze jak mamy do tego zestaw 8Ω!

Kolega chyba mnie źle zrozumiał. W mojej wypowiedzi chodziło mi o WS504B, która trafo ma za małe czego nie da się ukryć a i bas z niej jest gorszy niż z radmora (płytki). Do radmora nic nie mam i moim zdaniem jest on lepszym wyborem niż WS504.
  • #30 4057356
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Rocky Horror napisał:
    renegat... napisał:

Jeżeli sprzęt nie był trzymany w piwnicy między węglem a kartoflami, to zwykle nie ma powodów żeby w nim cokolwiek wymieniać. Nie uwierzę żadnemu człowiekowi który twierdzi, że 20-letni kondensator jest z gruntu do niczego.

Tu sie nie zgodzę. Nie raz wymieniałem kondensatory w starych polskich sprzętach i zawsze różnica była słyszalna o ile nie wręcz kolosalna.
    Kondensatory elwy do czołówki nie należa, po 20 latach elektrolit potrafi wywietrzeć. Najwięcej daje wymiana kondensatorów w sprzężeniu zwrotnym (poprawa brzmienia dolnego pasma) oraz wymiana kondensatorów sprzęgających poszczególne stopnie.

Pan renegat powinien uważnie poczytać kilka książek zanim zacznie pisać bo jeszcze ktoś przeczyta te głupoty..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wzmacniacza między Radmor 5102 (TE) a Diora WS 504 (B) pod kątem jakości dźwięku przy cichym odsłuchu. Radmor 5102 jest oceniany jako klasyk o ciepłym, miękkim brzmieniu, z dobrą stereofonią i solidnym transformatorem, choć ma moc około 25W na 4Ω, co może być niewystarczające w przyszłości. Diora WS 504 (B) budzi kontrowersje – krytykowana jest za słaby przedwzmacniacz, hybrydową końcówkę mocy (STK4044), małe trafo i płytki bas, choć niektórzy użytkownicy cenią ją za sentyment i przyzwoite brzmienie. Wzmacniacz Diora wymaga wymiany elektrolitów i ewentualnej modernizacji, co wiąże się z kosztami. Wymiana kondensatorów w starych wzmacniaczach jest tematem spornym – część użytkowników zauważa poprawę brzmienia, inni uważają to za mit lub autosugestię. W dyskusji pojawiła się także propozycja Luxmana serii L jako alternatywy, oferującego wyższą moc (~40W przy 8Ω), lepszą kompatybilność z nowoczesnymi urządzeniami i solidną konstrukcję, choć droższą i potencjalnie trudniejszą w naprawie. Autor rozważa również modernizację kolumn Polaris 120 na Polaris 180 lub inne modele, jednak dobór kolumn jest trudny bez odsłuchu, a gust muzyczny jest subiektywny. Wskazano, że najlepszym rozwiązaniem jest odsłuch sprzętu z konkretnymi kolumnami przed zakupem. Wzmacniacze Radmor i Diora mają swoje unikalne cechy i zwolenników, jednak Radmor 5102 jest częściej polecany ze względu na lepsze brzmienie i trwałość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA