logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Używany wzmacniacz stereo do 200 zł – co lepszego niż Radmor 5412 warto kupić?

.:Darkman:. 12 Mar 2007 16:05 7230 23
REKLAMA
  • #1 3670719
    .:Darkman:.
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Chcialbym znalezc cos w miare dobrego w cenie ok 150-250. Nie jestem audiofilem. Obecnie posiadam Radmora 5412. Ogolnie moc, dzwiek mi pasuje, ale mogloby byc odrobine lepiej ;)
    Oczywiscie nie chodzi mi o nowy sprzet ;)

Co mozecie mi doradzic?
  • REKLAMA
  • #2 3670811
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Radmor 5102 (ma ładniejszy dźwięk) Mam obydwa. :D Albo dokup korektor.
  • #3 3672928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3674570
    Poziom 13  
    Niestety nie mam mozliwosci sprawdzic jakis sprzetow u znajomych...

Niestety Radmor padl, dlatego korektor nie wchodzi w gre (jakby dzialal to bym go nie wymienial ;) )

Prawdopodobnie kupowalbym przez allegro, dlatego nie odsluchalbym sprzetu.

To moze kierujmy sie innymi kryteriami. Jakich firm sa solidne wzmacniacze? Co sadzicie o Pioneerach serii 200 i 300?
  • REKLAMA
  • #5 3675244
    serwal
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Mam starego Technicsa i chwale go sobie.
    Z innych to zdecydował bym sie na Akai.
  • #6 3675281
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 4
    Za taka cene tylko WS 504 tylko trzeba dolozyc jakies 50zl na pewno nie bedziesz zalowal wiem bo sam mam taki
  • #7 3675466
    postiga
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    Ws 504 - najgorszy wzmak diory jaki chyba wyszedl. Do tego nieziemsko drogi. Hybrydy pala sie jak zapalki. ODRADZAM !!

Proponuje pioniera, yamahe - sa na tranzystorach (w wiekszoci) a co za tym idzie wrazie jakiejs awarii naprawa nie bedzie az tak droga i nie bedzie problemu ze znalezieniem zamiennikow.

Ja osobiscie mam pioniera a-445 (kupilem go okazyjnie za 190 zl) goraco polecam, zreszta inne serie pionieerow tez sa przyzwoite
  • #8 3675576
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    Moje chybrydy maja juz 11 lat i nie narzekaja. Swoja droga mozesz mi napisac gdzie kupiles zapalki ktore pala sie 11 lat? Bede wdzieczny.
    Pozatym ktory polski wzmacniacz zdobyl wiecej wyroznien i nagrod co ws 504? Pioneer a-445 wez nie zartuj za przeproszeniem gowno drozszy od diory a cen czesci czesci to nawet nie porownoj i podaj choc jedna rzecz w ktorym jest lepszy poza znaczkiem

Dodano po 4 [minuty]:

Jak nigdy nie miales z czyms stycznosci to nie wypada o tym pisac wcale tu nie zablysnales
  • #9 3675790
    postiga
    Poziom 25  
    Marcinek750 napisał:
    Moje chybrydy maja juz 11 lat i nie narzekaja. Swoja droga mozesz mi napisac gdzie kupiles zapalki ktore pala sie 11 lat? Bede wdzieczny.
    Pozatym ktory polski wzmacniacz zdobyl wiecej wyroznien i nagrod co ws 504? Pioneer a-445 wez nie zartuj za przeproszeniem pomidor drozszy od diory a cen czesci czesci to nawet nie porownoj i podaj choc jedna rzecz w ktorym jest lepszy poza znaczkiem

Dodano po 4 [minuty]:

Jak nigdy nie miales z czyms stycznosci to nie wypada o tym pisac wcale tu nie zablysnales

z wieloma wzmakami mialem stycznosc :) Nawet mam taka diore 504 w domu :)

Pomidor drozszy od diory hmmm :D:D Ja nie bede nic komentowal... wszystko na forum zostalo przewalkowane, zwlaszcza na temat diory. Wystarczy spojzec na wykonanie japonczyka a diory z tego samego okresua wszystko widac golym okiem, nawet dla laika Ah... dobra rada dla Darkman, przeszukaj forum.. a znajdziesz wszystko ;)

Dodano po 3 [minuty]:

Marcinek750 napisał:
    podaj choc jedna rzecz w ktorym jest lepszy poza znaczkiem

A prosze bardzo.... trafo :)
  • #10 3676634
    serwal
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    .:Darkman:. napisał:

Niestety Radmor padl, dlatego korektor nie wchodzi w gre (jakby dzialal to bym go nie wymienial ;) )

A nie zastanowiłes sie nad rewitalizacją Radmora?
    A co do technola to sprawdziłem mam SU-V500 i nie zamienił bym go na inny.
  • #11 3677948
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3678094
    Poziom 13  
    Hmm czyli czeka mnie ciezka decyzja....

Jak juz pisalem nie jestem audiofilem. Na pierwszym miejscu stawialbym na niezawodnosc sprzetu, ale po wypowiedziach w tym temacie (Diora) niestety nie moge byc niczego pewny.
  • REKLAMA
  • #13 3678110
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    Wlasnie przeczytaj jdna z opini kogos madrzejszego od niektorych tu obecnych:(to znalazlem w necie)

Konstruktorzy WS-504
    poważnie potraktowali uszy przyszłych jego posiadaczy...

"No Zalety WS-504 nie ograniczają się do jakości i potęgi basu.
    Zaskakująco realistycznie w zestawieniu z ceną wzmacniacza,
    zaprezentowany został środek pasma akustycznego. Wokal Tori Amos
    ("Baker Baker") został odtworzony w sposób bliski pełnej neutralności,
    lecz jeszcze lepsze wrażenie wywarł na mnie wokal Dolores O'Riordan
    Need To Argue", "Dreaming My Dreams"). Dopiero
    ponad czterokrotnie droższy DPA Renaissance przekonał mnie, że żeński
    wokal może zabrzmieć jeszcze lepiej. Dźwięki skrzypiec i fortepianu
    też przypominały w bardzo dużym stopniu brzmienie prawdziwych, żywych
    instrumentów, co można uznać za wybitne osiągnięcie w tej klasie
    sprzętu(...)

Przełom środka i wysokich tonów na ogół nie przyciągał uwagi, miał
    nawet raczej łagodny charakter. Ostre gitary w nagraniach zespołu Lush
    nie raziły dzięki temu zbytnią natarczywością, a same utwory
    zabrzmiały bardziej przejrzyście, czytelniej niż zazwyczaj (...)

504 charakteryzuje się mocnym basem. Zakres ten jest zdecydowanym
    atutem wzmacniacza (...)

Przed zakończeniem wszystkich testów w ogóle nie wiedziałem, jakie
    wzmacniacze znalazły się w testowanej grupie i muszę przyznać, że po
    sprawdzeniu kolejności notatek i przesłuchiwanych urządzeń przeżyłem
    spore zaskoczenie. Największe właśnie za sprawą WS-504(...)

Inżynierowie z Dzierżoniowa chyba w najśmielszych
    marzeniach nie śnili, że ich dziecko będzie testowane z czołówką
    brytyjskiego high-end'u...

POZDRAWIAM

Dodano po 1 [minuty]:

a niezawodnosc to uwierz ze 11 lat bez naprawy chyba samo za siebie mowi co?
  • #14 3678405
    postiga
    Poziom 25  
    tiaaa... a wiecie co ja chyba zaczne tez ubustwiac diore. Najepsze jest to:

2x80 W (nie radze wyciagac z tego wzmaka tyle, bo nawet w instrukcji jest napisane, iz po 15 minut wzmak sie wylacza z powodu zbyt wysokiej temperatury) przy transformatorze 150 W....

Faktycznie przy takim trafo mozna mowic o 'potedze basu' :D:D:D
  • #15 3678464
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    to ja ci powiem ze za taka kase jaka on dysponuje to nic lepszego sie nie da kupic i dodam ze diora na jakichs targach w niemczech zajela drugie miejsce wygrywajac z technicsem pioneerem itp.

Dodano po 29 [sekundy]:

co ma trafo do basu??

Dodano po 1 [minuty]:

a z reszta szkoda gadac najlepiej posluchaj sam wybierzesz co lepsze
  • #16 3716684
    pracuś1989
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Witam.sorki ze odgrzebuje ten temat. mocne trafo do\aje to ze wzmacniacz nie dlawi sie przy glosniejszym sluchaniu. poniewaz przy glosniejszym sluchaniu jest bardzo duzy pobór pradu przez końcówke mocy i tylko mocne trafo moze ja zaspokoic. a najwieksze prady sa przy basie dlatego takie slabe wzmacniacze ze slabym trafo niedomagaja przy glośniejszym sluchaniu
  • #17 3718767
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3722261
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    pracuś1989 napisał:
    . mocne trafo do\aje to ze wzmacniacz nie dlawi sie przy glosniejszym sluchaniu. poniewaz przy glosniejszym sluchaniu jest bardzo duzy pobór pradu przez końcówke mocy i tylko mocne trafo moze ja zaspokoic. a najwieksze prady sa przy basie dlatego takie slabe wzmacniacze ze slabym trafo niedomagaja przy glośniejszym sluchaniu

wiem ale do sluchania w domu a do tego ws jest przeznaczony uwazam ze trafo ktore w nim jest w zupelnosci wystarczy pozatym zainteresowany nie ma na ten cel 20000 tylko 200-300 zl i mysle ze nic lepszego sie za to nie kupi
  • #19 3723239
    Bednaar
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Marcinek750 napisał:
    zainteresowany nie ma na ten cel 20000 tylko 200-300 zl i mysle ze nic lepszego sie za to nie kupi

Owszem kupi, np. w tej chwili na Allegro:
    - Onkyo Integra A-8015 za 249 zł;
    - Yamaha AX-390 za 299 zł;
    - Yamaha A-500 za 299 zł;
    - Denon PMA-300V za 250 zł;
    - Denon PMA-320 za 299 zł;
    - Denon PMA-737 za 147 zł... i wiele innych.
    Coście się na tę Diorę uparli? To że wygrała na targach z Technicsem i Pioneerem mnie nie przekonuje, bo akurat te dwie firmy produkują takie sobie wzmacniacze, gorsze od wymienionych przeze mnie firm (do tych lepszych dorzuciłbym jeszcze NAD, Harman/Kardon i Marantz). Naprawdę w życiu nie słyszałem dobrze grającego wzmacniacza Diory, już Fonica była pod tym względem lepsza, o rewelacyjnym Radmorze nawet nie wspominam.
  • REKLAMA
  • #20 3742508
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    A mozesz powiedziec pod jakim wzgledem lepsze sa te wzmacniacze tylko nie mow trafo bo przy uzytku domowym jest ok pozatym z czesciami bedzie problem do tych sprzetow co napisales a nie oszukujmy sie sa to sprzety leciwe

Dodano po 3 [minuty]:

Pozatym zwroc uwage ze diory schodza jak swieze buleczki a tymi nie ma az takiego zainteresowania jak wlasnie diora. Uwazasz ze wszyscy kupujacy diore sa glupi?

Dodano po 3 [minuty]:

mozna nawet powiedziec ze te wzmaki nie maja wogole zaintersowania bo diora za 300zl zniknela by w ciagu 5 minut
  • #21 3744016
    Bednaar
    Poziom 12  
    Nie uważam, że wszyscy kupujący Diorę są głupi - zresztą nic takiego nie napisałem, raczej chodzi o to, że boimy się tego, co nieznane. Na pewno te wzmacniacze biją Diorę na głowę jakością dźwięku - miałem wiele okazji do porównań - mój Onkyo w porównaniu z Diorą kolegi ma zdecydowanie bardziej szczegółowy i przestrzenny dźwięk, z lepsza barwą, właściwie bije Diorę na głowę w każdym zakresie częstotliwości. W porównaniu z Onkyo Diora ma dźwięk przymglony, z kiepską namiastką przestrzeni, praktycznie gra samymi średnimi tonami, w dodatku marnej jakości. Jeśli chodzi o problem z częściami: miałem taki przypadek, że mój wzmacniacz Onkyo się popsuł - przepalił się jeden z rezystorów i nie było żadnego problemu z wymianą. Poza tym o ile mi wiadomo - Diora nie produkuje wzmacniaczy od paru lat, zatem w tym przypadku też są to leciwe wzmacniacze. Nikomu nie zabraniam kupować Diory, sygnalizuje tylko, że są jeszcze inni producenci, oferujący sprzęt o zdecydowanie lepszej jakości dźwięku.
  • #22 3754371
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    Chyba cos ci sie pomieszalo albo nie slyszales nigdy diory ze piszesz takie bzdury o jej dzwieku .
  • #24 3772172
    Bednaar
    Poziom 12  
    Marcinek750 napisał:
    Chyba cos ci sie pomieszalo albo nie slyszales nigdy diory ze piszesz takie bzdury o jej dzwieku .

Ty chyba nigdy nie słuchałeś nic lepszego od Diory, dlatego wydaje się Tobie, że to takie super wzmacniacze. Ponadto czytaj uważniej to, co piszę - porównywałem brzmienie wzmacniacza Diory mojego kolegi z moim wzmacniaczem Onkyo. No i wyluzuj, czyżbyś był pracownikiem Diory, że podchodzisz tak emocjonalnie do tematu? ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru używanego wzmacniacza stereo w cenie około 150-250 zł, jako potencjalnej alternatywy dla Radmora 5412. Użytkownicy wskazują na różne modele i marki, podkreślając znaczenie niezawodności i jakości dźwięku. Wśród polecanych marek pojawiają się Pioneer (seria 200 i 300, model A-445), Yamaha (AX-390, A-500), Onkyo (Integra A-8015), Denon (PMA-300V, PMA-320, PMA-737), Technics (SU-V500) oraz Akai. Wzmacniacz Diora WS-504 budzi kontrowersje – jedni chwalą jego brzmienie i nagrody, inni krytykują za słabe trafo i awaryjność hybryd. Podkreślono, że moc transformatora ma wpływ na stabilność pracy przy wyższych głośnościach, zwłaszcza przy basie. Wskazano, że hybrydy mogą być droższe w naprawie, a dostępność części do starszych modeli jest ograniczona. Zalecane jest porównanie brzmienia osobiście, jednak w przypadku zakupu przez internet jest to utrudnione. Wskazano, że wybór wzmacniacza powinien uwzględniać indywidualne preferencje brzmieniowe oraz niezawodność sprzętu. Pojawiły się także sugestie rewitalizacji posiadanego Radmora 5412 zamiast zakupu nowego używanego wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA