logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić niewidoczną partycję FAT32 w Windows ME?

grzechura 06 Lip 2007 14:55 1695 12
REKLAMA
  • #1 4055580
    grzechura
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam!
    Mam dysk twardy podzielony na 3 partycje FAT 32 programem Partition Magic.
    Na tych partycjach mam systemy operacyjne: na pierwszej Win ME a na drugiej Win XP.
    Pod XP wszystko jest w porządku z partycjami, wykrywa je prawidłowo i wszystko jest ok.
    Po Windowsem ME jest natomiast problem, wykrywa mi 2 partycje, natomiast 3 nie.
    W moim komputerze jest widoczna jako dysk lokalny (nie ma etykiety tej, która jest widoczna pod XP), ale nie mogę go otworzyć bo wyskakuje komunikat ze dysk jest niesformatowany.
    Dodam ze jak uruchomię komputer z dyskietki startowej i odpalę DOS, to tam wszystkie partycje są widoczne, bez problemu, łącznie z poprawnymi pojemnościami.
    Dołączam Screenshot z programu Partition Magic pod ME i pod XP.

Jak naprawić niewidoczną partycję FAT32 w Windows ME? Jak naprawić niewidoczną partycję FAT32 w Windows ME?

Czy wie ktoś co sie stało i co mam zrobić, żeby pod ME można było bez problemów na tej partycji działać?
  • REKLAMA
  • #2 4055606
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 247
    Witam, Windows ME nie obsługuje adresowania 48bit
  • REKLAMA
  • #3 4055623
    grzechura
    Poziom 17  
    Interesant A jaki wniosek moge z tego wyciagnac?
  • REKLAMA
  • #4 4055648
    Interesant
    Poziom 34  
    Witam ponownie.
    Czyli nic powyżej 128GB nie zobaczy
    Nic nie zapisuj na partycji D: pod Windows'em ME, bo później możesz mieć problem z odpaleniem XP.
  • REKLAMA
  • #5 4055680
    grzechura
    Poziom 17  
    Dziwna mi sie wydaje ta teoria troche bo:

dos (z dyskietki startowej zrobionej w WinME) wykrywa wszystkie dyski i ich pojemnosci, poprawnie a windows ME ma z tym problemy?

ponadto czemu ME wykrywa 2 partycje w calosci, czyli w sumie ok 200GB skoro obsluguje tylko dyski do 127GB?

na poczatku mialem tylko jedna partycje, na niej byl zinstalowany ME i dysk mial wielkosc 297 GB! (rozumie ze roznica do 320 wynika z przeliczenia GB-->MB-->KB itd) Wiec cos mi tu w takim razie niegra.
    Popraw post!
    TONI_2003
  • #7 4056298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4056574
    grzechura
    Poziom 17  
    Wiec w takim razie pytam sie ponownie, dlaczego gdy mialem tylko jedna partycje, byla ona w pelni ( 297 GB) pod windowsem ME wykrywana? Czy nie jest tak ze plyta glowna obsluguje LBA 48 i dlatego w dosie dysk tez jest poprawnie wykrywany?
  • #9 4056681
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4056713
    Interesant
    Poziom 34  
    Witam ponownie.
    Pod Win ME Niebyła w pełni widoczna!!
    Zacznij wrzucać jakieś pliki pod win me przekraczając o jakieś 3GB 128GB i ponownie uruchom komputer wybierając Win XP.

Zobaczysz, co grozi przy braku przez system adresowania 48bit.

Co do reszty to wróżkami nie jesteśmy (nie podałeś pełnej konfiguracji komputera)
  • #11 4059563
    grzechura
    Poziom 17  
    Witam,

pobawilem sie troche iloscia partycji i ich wielkoscia i doszedlem do wniosku, ze ostatni dysk logiczny nie jest wykrywany pod windowsem ME - bez wzgledu na jego pojmnosc. Ciagle jest ta sama sytuacja, pod XP wszystko jest ok, a pod ME ostatnia partycja jest nie widoczne. Teraz to wyglada tak pod XP:

a pod ME:

Sytuacja jest troche dziwna bo pod ME ostatni dysk w Partition Magic widoczny jest ciagle jako: "unallocated" - bez wzgledu na ilosc i wielkosc partycji. Gdy mialem natomiast jedna podstawowa partycje ME wykrywal ja poprawnie.

pozdrawiam

Oto model plyty K7VTA3 ver6.0
  • #13 4059991
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niewidoczności trzeciej partycji FAT32 na dysku twardym w systemie Windows ME, podczas gdy Windows XP wykrywa wszystkie trzy partycje poprawnie. Dysk jest podzielony na trzy partycje utworzone programem Partition Magic, z systemami Windows ME na pierwszej i Windows XP na drugiej partycji. Windows ME wykrywa tylko dwie partycje, a trzecia jest widoczna jako dysk lokalny bez etykiety i z komunikatem o braku formatu. Uruchomienie systemu z dyskietki startowej DOS pokazuje wszystkie partycje i ich pojemności prawidłowo. Dyskusja wskazuje, że Windows ME nie obsługuje 48-bitowego adresowania LBA, co ogranicza rozpoznawalną pojemność dysku do około 128 GB i może powodować problemy z widocznością partycji powyżej tego limitu. Jednak autor zauważa, że DOS i płyta główna (model K7VTA3 ver6.0) obsługują LBA 48, co pozwala na wykrycie pełnej pojemności dysku. Problemem jest, że Windows ME nie rozpoznaje ostatniej partycji logicznej, która w Partition Magic jest widoczna jako "unallocated". Zaleca się unikanie zapisu na tej partycji pod Windows ME, aby nie uszkodzić danych i systemu Windows XP. Dyskusja podkreśla różnicę między wykrywaniem partycji a pełną obsługą systemu plików i adresowania dysku przez system operacyjny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA