logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki prosty sposób na wyjęcie wciśniętej kopułki

guliusz 06 Lip 2007 15:46 1737 11
REKLAMA
  • #1 4055783
    guliusz
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Czy zna ktoś jakiś sposób na wyjęcie wciśniętej membramy w głośnikach nie uszkadzając jej.Wiem ze można cienkim druciikiem ja przepic i wtedy wyjąć ale nie chce je zniszczyć
    dzieki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 4055818
    SzReQ
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    spróbuj odkurzaczem ja próbowałem tak i działa
  • REKLAMA
  • #3 4055825
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    Odkurzaczem. Serio.
    A przepić to można wiele innych rzeczy...
  • #4 4055875
    guliusz
    Poziom 12  
    dzieki za porade ale nie sprawdziła sie w moim przypadku odkurzacz nie dał rady a mam 1500w
    te membramy sa dosyć małe moze dlatego odkurzacz nie dał rady maja około 2cm średnicy
    Macie jeszcze jakieś metody?
  • REKLAMA
  • #5 4055924
    SzReQ
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    to chyba tylko szpilka zostaje bo ja stosowałem w głośniku 16,5cm :) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4055939
    guliusz
    Poziom 12  
    a czy po przebiciu membrany dźwęk straci duzo na jakości?
  • #7 4056076
    kris91
    Poziom 15  
    nie powinien
  • Pomocny post
    #8 4056161
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Sprobuj odkurzaczem tak jak Ci wczesniej koledzy mowili-tylko jak Ci nie poszlo to zmniejsz rure na koncu (podlacz cos mniejsz3ego-jakis wezyk rurke)jesli masz taka mala ta membranke. Ucieka Ci powietrze i nie zasysa dobrze-mialem tak kiedys i poradzilem sobie ;-) acha i kontroluj tym regulatorem co jest w raczce-od zasysania(otwierasz/zamykasz) zasysanie tak aby nie wyciagnac przypadkiem calej membrany z cewka ;-)
  • Pomocny post
    #9 4056553
    bogdan-pe
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Odkurzaczem ,jeśli za mocno pociągnie, możesz nawet zniszczyc membrane. Najprościej się to robi zwykłą krawiecką, cienką igłą. Nie przebijając kopułki a jedynie leciutko nakłuwajac ją na powierzchni z ukosa. Jeśli zrobi sie już dziurka, to aby nie przedostawał się brud do środka zaklej ją maluteńką kropelką dowolnego kleju lub farby, tak by zassała sie do otworka. Głośnika, nawet mocno nakłuwając nie uszkodzisz ani nawet nie zmienisz jego własności akustycznych. Ta część membrany ma niewielki wpływ na barwę ani jakość odtwarzanego dźwięku. Jeszcze raz przestrzegam przed odkurzaczem. Widziałem już wiele zniszczonych w ten sposób membran, których naprawa stawała sie bezsensowna. Pozdr.
  • #10 4056959
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio.
  • #11 4057820
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Jeśli nie idzie odkurzaczem to trzeba delikatnie zwilżyć kopułkę i na ułamek sekundy włączyć odkurzacz ale PO przystawieniu końcówki do kopułki. Inaczej szarpniecie rozerwie namoczoną kopułkę.
  • #12 4058416
    guliusz
    Poziom 12  
    po kilku bezskutecznych próbach z odkurzaczem(zmniejszyłem rurke na końcu i zwilżałem) delikatnie nakłułem cieńką igłą i sie udało a dziurke po igle zakleiłem klejem
    dzieki za porady
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod wyjęcia wciśniętej membrany (kopułki) w głośnikach bez jej uszkodzenia. Najczęściej proponowanym rozwiązaniem jest użycie odkurzacza do delikatnego zasysania membrany, jednak skuteczność tej metody zależy od wielkości kopułki – w przypadku małych membran (około 2 cm średnicy) odkurzacz może nie poradzić sobie z zadaniem, nawet przy mocy 1500 W. Zaleca się zmniejszenie średnicy końcówki odkurzacza (np. przez podłączenie wężyków) oraz kontrolę siły zasysania, aby nie uszkodzić membrany lub cewki. Alternatywnie, bezpieczniejszą metodą jest delikatne nakłucie membrany cienką igłą krawiecką pod kątem, co pozwala na jej wyjęcie bez znaczącej utraty jakości dźwięku. Po nakłuciu zaleca się zabezpieczenie otworu małą kroplą kleju lub farby, aby zapobiec przedostawaniu się zanieczyszczeń. Przebicie membrany nie powinno znacząco wpłynąć na właściwości akustyczne głośnika. Metoda z igłą jest szczególnie polecana przy małych kopułkach, gdzie odkurzacz zawodzi. Zwilżanie membrany przed użyciem odkurzacza może pomóc uniknąć jej rozerwania.
REKLAMA