logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić wciśnięte membrany w kolumnach głośnikowych?

TSSX 31 Sty 2008 10:40 5082 10
REKLAMA
  • #1 4754744
    TSSX
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam, czy jest jakiś sposób na "wyprostowanie" wciśniętych membran od kolumn głosnikowych ? (w możliwie najlepszy sposób, bo do stanu pierwotnego pewnie się nie uda)
  • REKLAMA
  • #2 4754755
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    Chodzi o same mebrany czy tzw. korektor fazy (albo stożek przeciwpyłowy) - czyli to po środku kolumny. Bo sama zdeformowana membrana jest już praktycznie bezużyteczna a wciśnięty ten element po środku kolumny ja prostuję przyklejając delikatnie taśmę klejącą do niego i potem pociągając aż do oderwania (zwykle najpierw prostuje się a potem odkleja). Po kilku takich operacjach kształt jest zadawalający (chyba, że są mocne załamania).
  • Pomocny post
    #3 4754767
    ak_vega
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam!
    Stary i wypróbowany sposób...................odkurzaczem:D
    najlepiej do tego użyć odkurzacza z regulacją siły ciągu. Ustawić na minimum , a na wąż ssawny nałożyć końcówkę szczelinową. Zbliżyć do wgniecenia i próbować prostować membranę. W przypadku mocnych wgnieceń typu"załamanie" przed wyrównywaniem można w tym miejscu delikatnie zwilżyć wodą membranę np. przy pomocy lekko nasączonej gąbki.

Pozdrawiam <vega>
  • REKLAMA
  • #4 4754785
    TSSX
    Poziom 17  
    witam, jeśli źle się wyraziłe to sorry

chodzi mi o ten element:

Dodano po 6 [minuty]:

ok, dzięki za odp
  • REKLAMA
  • #5 4754827
    robinr
    Poziom 15  
    Witam.
    Ja w swoich Altusach robiłem cieniutką igełką,
    co prawda po takim zabiegu nie jest to oryginał ale
    efekt zadowalający.Drugi sposób to odkurzacz
    (jeszcze nie próbowałem).pozdr.
  • #6 4754840
    tadzmierz
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Witam.
    Trzeba wykonać z drutu stalowego grubości około 1mm coś w rodzaju wytrycha. Koniec drutu zaostrzyć i zagiąć pod katem 90 stopni 1cm długości. Na drugim końcu drutu wykonujemy pętelkę takiej wielkości, żeby swobodnie wszedł palec. Majac taki przyrząd należy zaostrzonym końcem przebić membranę blisko miejsca wgniecenia i delikatnie wyciągać. Ja tak robłiem z dobrym efektem. Tadzmierz
  • #7 4754864
    TSSX
    Poziom 17  
    Dziękuję wszystkim, przed chwilą zastosowałem metodę "odkurzacza i gąbki", efekt jest

Problem będzie z mniejszymi membrankami (przydałaby się tu końcówka odkurzacza ale o średnicy max 1,5cm :D ) albo będzie trzeba przebijać :)

A przebicie tych stożków nie ma wpływu czasem na jakość dźwięku ?

• #8 4754913
    ak_vega
    Poziom 14  
    W tym konkretnym przypadku chodzi Ci o wyprostowanie kopułki przeciwkurzowej osłaniającej cewkę. To chyba jest najczęściej spotykane wgnicenie robione przez małe dzieci.
    W tym przypadku trzeba we własnym zakresie dorobić "przyrząd -końcówkę", a mianowicie: na koniec rury ssawnej dopasować plastykowy dekielek, coś w rodzaju pokrywki lub zakrętki np. od kosmetyków lub chemii gospodarczej. Jeśli już to będziemy mieli, to w środku należy wywiercić otwór o średnicy fi 10 mm i w ten otwór włożyć rurkę plastykową. Wymiar średnicy rurki nie jest krytyczny, podaję przykładowo, może to być inna średnica rzędu kilkunastu milimetrów. Na koniec tej rurki założyć kawałek tkaniny, najlepiej bawełnianej po to by nie porysować tekturowej kopułki. Ponieważ odsysana powierzchnia jest mała tak więc chyba nie obejdzie się bez nawilżania i to tym bardziej tektura będzie narażona na porysowanie. Można delikatnie próbować bez moczenia, a jedynie wykorzystując ciąg zasysanego powietrza. Pod jego wpływem przyłożony koniec rurki do kopułki lub też w innych przypadkach do membrany "przyklei się" i wtedy proces prostowania-wyrównywania będzie możliwy. Trzeba bezwzględnie pamiętać o tym, aby zaczynać całą procedurę od najmniejszego ciągu i robić to z drugą osoba, aby ona w każdej chwili mogła wyłączyć odkurzacz, albo też wypiąć rurę od odkurzacza.
    W ten sposób prostowałem kopułki jak i też całe membrany nawet w bardzo dużych głośnikach estradowych - 100% zadowolenia w kilkudziesięciu głośnikach, w niektórych nawet prostowanie było niezauważalne - odwrotnie do sytuacji przy zastosowaniu przyklejania taśmy. To powoduje zrywanie się wierzchniej warstwy tektury z jakiej wykonana jest kopułka lub membrana i powoduje to mechacenie jej powierzchni i wygląda to szpetnie.
    To również doskonały sposób na prostowanie kopułek srebrnych (metalizowanych).
    Życzę powodzenia - <vega>

Dodano po 18 [minuty]:

Pojawiły się kolejne zdjęcia wciśniętych kopułek. W przypadku 1 i 2 głośnika proszę zastosować opis z prostowanie przy użyciu "przyrządu" z wężykiem plastykowym, natomiast w przypadku trzeciego głośnika to proponuję użyć samej rury ssawnej odkurzacza (po zdjęciu dwóch rur prostych) Brzeg samego węża ma zaokrąglone kanty, a zatem nie uszkodzi to membrany i całość po prostu przyłożyć do membrany umieszczając delikatnie kopułkę wewnątrz rury i kontrolując ciąg zasysanego powietrza wyciągnąć kopułkę na zewnątrz. Ewentualne zagięcia skorygować już cienkim wężykiem. Gdyby próba wyciągnięcia całej kopułki sie nie udała to należy ją zwilżyć. Należy to robić bardzo delikatnie, nie przesadzać z ilością wody ponieważ dopiero po pewnym czasie namoczona membrana czy te z kopułka robi się bardziej elastyczna. Za dużo wody to po pierwsze zniekształci się membrana i będzie problem z jej centrowaniem (cewka pracuje na cylindrycznym rdzeniu - walec), a nadto zbyt mocno namoczony papier po prostu zostanie wciągnięty przez ciąg powietrza, a jeśli nie to na pewno się porwie.
    Spokój, trochę serca włożone w pracę i duża doza cierpliwości, a efekt gwarantowany z pełną satysfakcją i samozadowoleniem po wykonaniu "żmudnej operacji".........................powodzenia!!!

Pozdrawiam - <vega>
  • REKLAMA
  • #9 4754971
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    Robiłem taśmą już kilka razy - da się to zrobić bez śladów. A w polskich głośnikach nie ma co sobie zawracać głowy po 2 zł się kupuje nowe nakladki, przykleja i po sprawie.
    Odradzam dziurawienie igłą - wygląda to potem paskudnie. Odkurzacz też nie jest bezpiecznym rozwiązaniem - czasem można ogołocić głośnik całkiem z membrany.
  • #10 4754997
    TSSX
    Poziom 17  
    dzięki vega za profesjonalną odpowiedź, zatem przystapię do pracy i o efektach postaram się poinformować :)
  • #11 4755064
    ak_vega
    Poziom 14  
    ...........miło mi, że mój sposób okazał się już sprawdzony i skuteczny.
    Moje ponad czterdziestoletnie doświadczenie jako elektronika-hobbysty niechaj posłuży moim młodszym kolegom - czas podzielić się swoja wiedzą zdobytą na kursach z zakresu serwisu sprzętu RTV i doświadczeniem nabytym przez lata we własnym zakresie. To co niejednokrotnie było niemożliwe do naprawienia przez specjalistyczne zakłady, ja naprawiałem ku zadowoleniu moich bliskich, przyjaciół i znajomych, a ponadto co najważniejsze - przy minimalnych kosztach. Każdy chyba doświadczył już astronomicznych rachunków za wykonane usługi przez wyspecjalizowane punkty serwisowe.

<vega>

P.S. Proszę pamiętać o powiadomieniu moderatora, zawsze to 3 punkty na koncie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono metody naprawy wciśniętych membran (kopułek przeciwkurzowych) w kolumnach głośnikowych. Najczęściej problem dotyczy zdeformowanych stożków przeciwpyłowych osłaniających cewkę głośnika. Proponowane rozwiązania obejmują: delikatne prostowanie taśmą klejącą, użycie odkurzacza z regulacją siły ssania i końcówką szczelinową do wyciągnięcia wgniecenia, zwilżanie membrany wodą dla ułatwienia prostowania, a także wykonanie specjalnego narzędzia z drutu stalowego do mechanicznego wyciągania wgnieceń. Zaleca się ostrożność przy przebijaniu membran igłą, gdyż może to pogorszyć estetykę i jakość dźwięku. W przypadku mniejszych membran pomocne jest dopasowanie końcówki odkurzacza z miękką tkaniną, aby nie uszkodzić powierzchni. Wskazano, że w polskich głośnikach często łatwiej i taniej jest wymienić uszkodzone nakładki niż podejmować ryzykowne naprawy. Przykładowo, membrany w kolumnach Altus były naprawiane igłą z zadowalającym efektem. Metody te są efektywne przy niewielkich deformacjach i pozwalają przywrócić funkcjonalność membran bez konieczności ich wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA