logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 29DF400 ETC210 – błąd 22 po wymianie trafopowielacza, ustawienie G2

marekfr 06 Lip 2007 16:01 6068 7
REKLAMA
  • #1 4055845
    marekfr
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Proszę o pomoc w zlokalizowaniu błędu, a mianowicie trafił do mnie Thomson 29DF400 na płycie głównej ETC210 z uszkodzonym trafopowielaczem, sygnalizował błąd 22, po wymianie na nowe trafo jest wszystko w porządku, ale błąd pozostał.
    Po wejściu w tryb serwisowy (może się komuś przyda - wyłączyć odbiornik do stanu czuwania i jednocześnie wcisnąć na klawiaturze lokalnej PR- i VOL - i trzymać około 10s, telewizor się włączy i pokaże menu serwisowe) jest możliwość ustawienia napięcia G2, ale jaka jest procedura ?
    Czy błąd jest może związany z inną jeszcze usterką.
    Proszę o wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 4055997
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    W wykazie błędów ETC210 nie ma błędu 22, policz dobrze mignięcia diody.
    Sprawdź połączenia masy(pęknieta ściezka) przy trafopowielaczu, szczególnie masę na układzie odchylania V.
  • REKLAMA
  • #3 4056025
    marekfr
    Poziom 12  
    A, czy jest błąd 32 i jaka jest procedura regulacji G2 w trybie serwisowym.
  • #4 4056055
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Sprawdź połączenia masy !!
  • REKLAMA
  • #5 4056091
    marekfr
    Poziom 12  
    Dzięki za wskazówkę o efektach napiszę jutro.

Dodano po 5 [godziny] 9 [minuty]:

Sprawdziłem połączenia masy - są w porządku, ustawiłem napięcie G2 w trybie serwisowym, ale błąd 22 pozostał co robić ?
    Po za sygnalizacją błędu jest wszystko dobrze.
  • REKLAMA
  • #6 4129617
    Beneq
    Poziom 11  
    gdzieś czytałem na forum, że thomsony sie tak odpalają, w moim również po włączeniu miga dwa razy pod rząd dioda i po tym czasie załącza sie tv, to ponoć normalne
  • #8 4132269
    marekfr
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedź, faktycznie dioda mruga tylko do chwili pojawienia się obrazu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Thomson 29DF400 z płytą główną ETC210 występował błąd 22 sygnalizowany miganiem diody, związany z uszkodzonym trafopowielaczem. Po wymianie trafopowielacza na nowy błąd pozostał, mimo że urządzenie działa poprawnie. W trybie serwisowym, dostępnym przez jednoczesne przytrzymanie przycisków PR- i VOL- w stanie czuwania, można ustawić napięcie G2, jednak procedura regulacji nie została jednoznacznie określona. Wskazano konieczność sprawdzenia połączeń masy, zwłaszcza przy układzie odchylania pionowego, gdyż pęknięte ścieżki mogą powodować błędy. Użytkownik potwierdził poprawność masy i ustawienie G2, ale błąd 22 nadal się pojawiał. Inne odpowiedzi sugerują, że w modelu ETC210 dwukrotne miganie diody po włączeniu jest normalne i ustaje po pojawieniu się obrazu, co potwierdzono w dyskusji. W efekcie błąd 22 może być mylnie interpretowany, a dwukrotne miganie diody jest standardowym sygnałem startowym tego modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA