logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować obudowę odwrotki dla głośników 15 300W 94dB?

ogi888 06 Lip 2007 19:58 1199 5
  • #1 4056645
    ogi888
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    witam wszystkich zainteresowanych :D

jak wiadomo nadesly wakacje, czas wolny i z nudow nie ma co robic, a sie sklada ze ma w domu warsztat, troche materialu i glosniki 15" ok 300W i jakies 94 db, (diebesi;/ niestety pomylka z mlodszych lat) a ze gram n imprezkach to pomyslalem sobie ze mozna by to wykozystac zeby poprawic basik, z tego coslyszalem odwrotki jak sa dobrze zrobione to moga poprawic SPL i wlasnie chcialbym ten typ obudowy zrobic tylko nie mam pojecia jak !!!! jesli mozna by prosic to jakies konkretne informacje a nie ze tego sie nie oplaca robic, moze jakies schemaciki albo chociaz linki do innych stron, poprostu zeby bylo od podstaw napisane jak sie za to zabrac... Pozdrawiam
  • #2 4058709
    shemi5
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ogi888
    obudowy tego typu to bardzo skomplikowane rzeczy których obliczenie drogą garażową jest niemożliwe
    obudowy takie potrzebują głośników dużej mocy o niskim Qts a także sporym Xmax.
    chyba najlepszym projektem do zrobienia w warunkach domowych jest punisher ze strony speakerstore.nl
    ale uwaga do ciebie - jest to trudna obudowa i zrobienie jej poprawnie jest cholernie czasochłonne
    najważniejsze to dobrze wytrasować sobie wszystko,bardzo dokładnie dociąć elementy i powoli(!!!)sklejać
    w pustą przestrzeń polecam wełnę mineralną albo pianę poliuretanową
    na stronce wszystko zobaczysz :D:D:D
    pozdro
  • #3 4058757
    ogi888
    Poziom 16  
    ja jestem ambitny i dokladny chlopak :D a czasu mam prawie 2 miesiace :D takze .... od czegos trzeba zaczac :D nie robie naglosnienia na ogromne koncerty ale jakies doswiadczenie tego typu tez by sie przydalo:D powiedzmy ze z nudow cos trzeba robic, a ze tatus jest stolarzem.... :D a stronka calkiem fajna, tylko z tymi jezykami obcymi tak u mnie troche cinko :D masz moze jakis link polskiej produkcji?? moze byc nawet z przeznaczeniem na glosniki emineca albo beymy czy celestiona, bo jezeli projekt wypali to wlasnie takie chce wsadzic ok 400watowe..
    dzieki za zainteresowanie, pozdrawiam :D
  • #4 4059202
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4060239
    shemi5
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    bartezz
    jakie zamienniki twoim zdaniem można dać do punishera ?
  • #6 4060301
    ogi888
    Poziom 16  
    no narescie mam cos na dobry poczatek :D dzieki bardzo
REKLAMA