logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować prosty nadajnik FM 70-85 MHz o zasięgu 1 km?

matgaw 07 Lip 2007 00:34 4496 10
REKLAMA
  • #1 4057822
    matgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam,

Stanąłem przed problemem zbudowania krótkofalówek o zasięgu ok. 1 km w otwartej przestrzeni. Zakładana częstotliwość nadawania: w przedziale 70-85 MHz.

Problem mam właśnie z zaprojektowaniem układu wysokiej częstotliwości, gdyż się na tym nie znam (do tej pory złożyłem kit AVT-864; efekt - działa, zasięgu nie sprawdzałem). Chciałbym, aby był on jak naprostszy (jak w wymienionym przeze mnie kicie), ale aby nie siał dużej ilości harmonicznych (ponoć właśnie ten kit tak robi...).

W ogóle, dlaczego wyżej wymieniony kit sieje takie harmoniczne? Jak można temu zaradzić?

Prosiłbym też kogoś znającego się na tym o określenie, jakiej mocy nadajników powinienem szukać, aby osiągnąć zasięg 1-2 km w otwartej przestrzeni.
  • REKLAMA
  • #2 4058150
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Witam......

Pamiętaj, że dopuszczalna legalna moc nadajnika (bez posiadania licencji) to 150mW

Tutaj masz ciekawy nadajnik o mocy 2W.
    http://www.myzlab.pl/elektronika/nadajnik/

Udanych eksperymentów....

Moderowany przez andre1979:

Maksymalna moc dozwolona to 20mW ale niestety pod warunkiem, że nie zakłócisz nikomu odbioru, a więc nadawanie w paśmie od 88 do 108 MHz z mocą powyżej 20mW jest NIELEGALNE i grozi karą do 2 lat pozbawienia wolności ! .

• #3 4058566
    matgaw
    Poziom 15  
    Budowałem go, jednak jakość była kompletnie tragiczna. Wystarczyło ruszyć dłonią czy coś i już traciłem zasięg... Poza tym, brak przedwzmacniacza powodował, że trzeba było krzyczeć do mikrofonu a i tak prawie nic nie było słychać... Czy ten nadajnik chociaż nie sieje harmonicznymi?

Interesowała by mnie przeróbka tego kitu AVT864 najlepiej, bo jest dość stabilny i faktycznie działa.
  • REKLAMA
  • #5 4058747
    matgaw
    Poziom 15  
    Co do tej pierwszej wersji - wygląda ciekawie. Czy może mi ktoś powiedzieć, na jakiej częstotliwości mniej więcej to nadaje, oraz czy będzie to generowało dużo harmonicznych? Czy podany zasięg 700-1600m jest osiągalny?
  • #6 4059005
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    [/quote]Prosiłbym też kogoś znającego się na tym o określenie, jakiej mocy nadajników powinienem szukać, aby osiągnąć zasięg 1-2 km w otwartej przestrzeni.[/quote]

To ma być łączność stała czy ruchoma (czy możesz użyć anten kierunkowych).
  • REKLAMA
  • #7 4059237
    matgaw
    Poziom 15  
    Łączność ruchoma, także kierunkowe odpadają. Zasięg powinien być ok. 400m na osiedlu bloków, czyli ok. 1 km w otwartej przestrzeni (robiłem testy krótkofalówkami firmowymi, które przy zasięgu ok. 850m w otwartej przestrzeni, miały zasięg ok. 350m w blokowisku). Pasmo jak już mówiłem, najprawdopodobniej 70-85 MHz gdyż jest nieużywane.

Zależy mi na tym, aby nie siać za dużo harmonicznych, gdyż myślę, że dobrze skonstruowany nadajnik na w/w pasmo nikomu nie będzie w żaden sposób przeszkadzał. Póki co robię właśnie testy z nadajnikiem AVT-864 i faktycznie - generuje on jedną dość sporą harmoniczną (tj. odbieram go na ok. 74 i ok. 80 MHz), ale jeszcze żeby jakieś radio zakłócał to nie zauważyłem.
  • REKLAMA
  • #8 4059321
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    matgaw napisał:
    Pasmo jak już mówiłem, najprawdopodobniej 70-85 MHz gdyż jest nieużywane.

Jest jak najbardziej używane i żebyś sobie nie narobił kłopotów.

A zbudowanie nadajnika nie jest takie proste jak to na schemacie pokazano - i tamte pokazane w linkach się nie nadają do takich odległości
  • #9 5017991
    pegaz641
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    nadajnik jest prosty, jeżeli zrozumiesz jego działanie. Wtedy sam zaprojektujesz własny
  • #10 5018359
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 5018870
    artur s
    Poziom 25  
    Ocena: 157
    52 65,75 RUCHOMA / STAŁA
    65,75 68 RADIODYFUZJA
    68 74 RADIODYFUZJA
    74 74,8 RUCHOMA z wyjątkiem lotniczej / STAŁA
    74,8 75,2 RADIONAWIGACJA (markery ILS)
    75,2 77,5 RUCHOMA z wyjątkiem lotniczej / STAŁA
    77,5 79 RUCHOMA z wyjątkiem lotniczej
    79 79,7 RUCHOMA z wyjątkiem lotniczej / STAŁA
    79,7 85,05 RUCHOMA z wyjątkiem lotniczej / STAŁA
    85,05 87,5 RUCHOMA z wyjątkiem lotniczej / STAŁA
    trochę ryzykujesz tym zakresem-lepiej na starym ukf-ie[jak na razie przydzielony dla radiofonii]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania prostego nadajnika FM w paśmie 70-85 MHz o zasięgu około 1 km w otwartej przestrzeni, z naciskiem na minimalizację emisji harmonicznych. Użytkownik testował kit AVT-864, który działa, lecz generuje silne harmoniczne i ma ograniczoną jakość dźwięku oraz stabilność. Zwrócono uwagę, że pasmo 70-85 MHz jest częściowo wykorzystywane (radiodyfuzja, radionawigacja, łączność ruchoma), co może powodować problemy prawne i zakłócenia. Zalecana moc nadajnika bez licencji to do 150 mW, choć do osiągnięcia zasięgu 1-2 km w otwartej przestrzeni może być potrzebna moc rzędu 1-2 W, jednak stabilność i jakość sygnału zależą także od konstrukcji układu i anteny. Proponowano alternatywne proste projekty nadajników o większym zasięgu, jednak ich parametry i generowanie harmonicznych wymagają weryfikacji. Wskazano, że w paśmie 27 MHz (CB) dozwolona moc jest niższa (około 50 mW), ale zasięg może być porównywalny lub większy ze względu na lepsze właściwości propagacyjne fal. Podkreślono, że budowa stabilnego i czystego nadajnika FM wymaga zrozumienia działania układu, a proste schematy często nie spełniają wymagań dotyczących zasięgu i emisji zakłóceń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA