logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam programu w C++ do sterowania kierunkiem i szybkością silnika DC

cristof_w 07 Lip 2007 14:41 1856 5
  • #1 4059114
    cristof_w
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam.
    Poszukałem po sieci, Google i Altavista, poszukałem po archiwach, ale nadal żadnych konkretów.
    Potrzebuje program do sterowania kierunkiem obrotów (a także szybkością obrotów) silnikiem DC. na pewno musi być gdzies dostepny taki prgoram.
    Może ktoś z Was zna takowe źródło?
    Nadmienię, że chodzi o C++.
    Pamiętam, że w którejś EP był przedstawiony kod programu, jednkaze nie pamiętam w której, a archiwa kończą się na wrześniu zeszłego roku. Może ktoś pamięta?
    Pozdrawiam.
  • #2 4059139
    adamusx
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    To zalezy od tego co steruje silnikiem ( element wykonawczy). Jeśli chcesz móc sterowac kierunkiem obrotów i prędkoscią musisz wykorzystac tzw. Mostek H (ang. H bridge). Teraz pytanie jakiej mocy masz ten silnik (jaki prad maks i napiecie). Najlepej wykorzystac gotowy driver do silnika DC (np MC33481, MC33486, L298 itp). Sterowanie takim układem polega zazwyczaj na podawaniu 3 sygnałów z mikrokontrolera: 2 sterują kierunkiem obrotów silnika, a jeden - sygnał PWM z mikrokontrolera steruje prędkością. Jeśli chodzi o gotowy program do sterowania... to jak mówłem zalezy od uzytego elementu wykonawczego (mostka). A sam program moze sie składać z kilku linii kodu :)
  • #3 4059230
    cristof_w
    Poziom 17  
    Witaj.
    Dziękuję za odpowiedź.
    Mostek H to już mam dawno zbudowany, tranzystory dobrane, uC tez mam, mam drivery, chiodzi mnie tylko o sam program. od storny hardwera nie ma problemu, natomiast nie jestem mistrzem w prorgamowaniu i potrzebuje rozwiązanie softweareowe.
    Regulacja obrotow i predkosci za pomcoą przyciskow, regulacja PWM.
    Pozdrawiam.
  • #4 4060033
    ucy74
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Napisz może czym chcesz emitować ten PWM. Bezpośrednio z LPT?
  • #5 4060100
    cristof_w
    Poziom 17  
    Więc tak.
    Obecnie mam program, w którym za pomocą kilku klawiszy mogę kręcić silnikiem w oba kierunki (z pełną prędkością). Jednakże potrzebuję także móc zmieniać szerokość impulsu, czyli kręcić z różnymi prędkościami. Wszystko odbywa się na procku AT89S52. PWM powinienem mieć chyba napisanego na Timerach plus przerwania. Czy jest łatiwejszy sposób?
    Mogę przedstawić mój dotychczasowy kod źródłowy.
    Pozdrawiam.
REKLAMA