logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczniki wysiadają przy podłączeniu komputera do TV LCD przez D-Sub

rancereg 07 Lip 2007 14:55 1572 4
REKLAMA
  • #1 4059137
    rancereg
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,
    kupiłem nowy telewizor lcd, w instrukcji jest opisany sposób przyłączenia do niego komputera - kabel z dwiema takimi samymi końcówkami (zdaje się że ta końcówka nazywa się d-sub), kabel ten był dołączony do telewizora, oraz kabel audio. Niestety, powtarza się sytuacja sprzed 2 lat gdy próbowałem zrobić to samo z poprzednim telewizorem i komputerem. Gdy telewizor jest podłączony do prądu i połączony z komputerem, w momencie gdy włożę kabel zasilający komputer do przedłużacza - wysiadają bezpieczniki w domu. Próbowałem zasilać komputer z różnych gniazdek w różnych pokojach. Ojciec były elektryk wyjaśnił mi że chodzi tutaj o różnicę między masami (wtf?), ale nic więcej nie jest w stanie powiedzieć ani zrobić.
    Jakie mam opcje? Czy powinienem pójść z tym problemem do jakiegoś dobrego elektryka?
  • REKLAMA
  • #2 4059184
    marik_te
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    No to na serio coś masz nie tak. Masz komputer podłączony do uziemnienia? Spróbuj z i bez. Coś musi być nie tak, bo normanie takie coś nie powinno mieć miejsca. Może masz coś nie tak z zasilaczem w kompie, skoro na poprzedim TV tak się robiło. No jest różnica pomiędzy masami, tylko z kąd jak obydwie końcówki są po wturnych stronach zasilaczy w TV i PC. Weź miernik i sprawdź napięcie pomiędzy masami gniazd D-SUB.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4059297
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Odłącz antenę od TV (kablówka?) i wtedy spróbuj podłączyć PC.
  • REKLAMA
  • #4 4059604
    rancereg
    Poziom 2  
    różnica była 0,06 V, a gdy odłaczyłem antenę to była zmienna koło 1 V.
    Dzięki, odłączenie anteny pomoglo :D
  • Pomocny post
    #5 4059641
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    W takim razie jeśli chcesz mieć podłączoną jednocześnie antenę i PC, to musisz odseparować galwanicznie sygnał kablówki. Na dobrą sprawę operator TV kablowej powinien o to zadbać - jeśli masz czas i ochotę, to możesz się o to upomnieć. Jeśli nie, to kupujesz samemu separator/izolator galwaniczny (np. taki + 2 "zakrętki" na kabel) i wpinasz go w tor kablówki.
REKLAMA