logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha AX-500 – ustawienie prądu spoczynkowego po wymianie tranzystorów, dym po włączeniu

Wujek Marcin 30 Paź 2003 10:21 2602 7
REKLAMA
  • #1 380096
    Wujek Marcin
    Poziom 11  
    mam wzmacniacz Yamacha AX- 500. właśnie wymieniłem w nim tronzystory i mam problem z ustaleniem prądu spoczynkowego. Producent podaje iż należy ustawić spadek napięcia na rezystorach emiterowych na ok 10mV i tak też uczyniłem (przy gałce wzmocnienia skręconej na minimum). Chodził tak około godziny bez sygnału, ładnie się nagrzał, ustabilizowało się napięcie na tych rezystorach na około 9,2mV więc podłączyłem sygnał.. gra, nawet ładnie, podkręcam wzmocnienie no i masz BUUM. Kupa dymu i ognia.... Może mi ktoś powie gdzie zrobiłem błąd???
  • REKLAMA
  • #2 380115
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    Najprawdopodobnie tranzystory ktorych uzyles sa tzw malowanki mialem juz nie raz takie jaja !!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 380634
    Wujek Marcin
    Poziom 11  
    Volume.
  • #5 380671
    Wojtek44
    Poziom 27  
    Ocena: 72
    Witam.
    Rozumię ,że tranzystory wymianiałeś bo były uszkodzone.
    O ile nie zapomniałeś jeszcze czegoś uszkodzonego wymienić to winę za takie i podobne zachowanie wzmacniacza (pada bez powodu lub w przypadkowym czasie) ponoszą BARDZO często peerki od regulacji prądu spoczynkowego.Koszt niewielki a można zaoszczędzić sobie wielu kłopotów.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 380777
    denooky
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Stawiam na niewlasciwe lub niesparowane tranzystory.
  • #7 381960
    Wujek Marcin
    Poziom 11  
    Peerki też dałem nowe a tranzystory takie jak były oryginalnie, wyglądają na oryginały. 2SC3281 i 2SA1302 obydwa produkcji TOSHIBA. Proszę doradźcie :(
  • #8 382164
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Firama TOSHIBA jeśli chodzi o tranzystory jest chyba? jedną z najczęściej podrabianych . Poza tym sparuj tranzystory i sprawdź dokładnie pozostałe elementy włącznie z kondensatorami

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Yamaha AX-500 po wymianie tranzystorów mocy 2SC3281 i 2SA1302 (produkcji Toshiba) wymagał ustawienia prądu spoczynkowego poprzez pomiar napięcia na rezystorach emiterowych na około 10 mV przy minimalnym wzmocnieniu. Po godzinie pracy bez sygnału napięcie ustabilizowało się na 9,2 mV, jednak po podłączeniu sygnału i zwiększeniu głośności doszło do uszkodzenia i wydobycia się dymu. Możliwe przyczyny to użycie podrabianych tranzystorów, niewłaściwe lub niesparowane tranzystory, a także uszkodzone lub niewymienione elementy takie jak potencjometry regulacji prądu spoczynkowego (peerki) lub kondensatory. Zaleca się dokładne sprawdzenie oryginalności tranzystorów, ich parowanie oraz kontrolę pozostałych komponentów układu, zwłaszcza elementów regulacji prądu spoczynkowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA