logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha AX-500. Palą się tranzystory na końcówce mocy.

Księciu17 09 Sty 2008 16:41 1641 4
REKLAMA
  • #1 4675421
    Księciu17
    Poziom 2  
    Witam. Posiadam wzmacniacz Yamaha AX-500. Mam w nim spalone tranzystory na końcówce mocy. Kupiłem już dwa komplety nowych tranzystorów zakładałem je, wzmacniacz chodził przez bardzo krótką chwilę i znowu sie spaliły. Nie wiem co robić, co się dzieje, że całyczas one się palą. Nie znam się na tym za bardzo, nie znam przyczyny. Może ktoś mi pomoże??? Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 4675468
    Condor C1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Sprawdz tranzystory sterujace tymi tranzystorami a najlepiej wszystkie w koncowce mocy.
  • REKLAMA
  • #3 4675743
    Księciu17
    Poziom 2  
    Ale ja już dwa razy wymieniałem wszystkie tranzystory na końcówce moce na nowe, i wszystkie mi sie popaliły po krótkiej chwili... Co może być tego przyczyną że te tranzystory na końcówce mocy zaraz sie palą???
  • REKLAMA
  • #4 4675766
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 317
    Winne może być sterowanie tymi tranzystorami. Sprawdź jakie masz napięcie na bazie tych tranzystorów.
  • #5 4675824
    jarkuz
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Wzmacniacz naprawić to nie łatwa sztuka trzeba posiadać wiedzę bo sama wymiana do niczego nie prowadzi; odłącz (nie zakładaj) tranzystory końcowe i dokonaj pomiaru woltomierzem na rezystorach (ceramicznych) emiterowych 0,22Ω ma być tam 0V, i to jest poprawnie; jeśli będzie inaczej to jest źle w sterowaniu tych tranzystorów i tam należy szukać przyczyny.
REKLAMA