logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamoczenie matrycy. Od środka jest zaciek. Czy da się to jakoś wyczyścić?

diabolini 08 Lip 2007 10:25 4050 8
REKLAMA
  • #1 4061137
    diabolini
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    czy jest jakis sposob na naprawienie mojej matrycy?
    popelnilem niewybaczalny blad i doslownie wymylem matryce:/
    wszystko dziala ok z tym ze od srodka jest zaciek -co prawda nie przeszkadza w uzytkowaniu ale rzuca sie na oczy np. na bialym,niebieskim,czarnym tle :/
    Prawdopodobnie woda dostala sie troszku dosrodka :/
    czy moznatojakos wyczyscic?
    jest to matryca z notebooka.
    Pozdrawiam i prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4061233
    kysn
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    woda nie dostała się do matrycy bo to nie możliwe
    woda dostała się między matryce a ekram podświetlający nie radziłbym ci używać lapka jaeśli nie chcesz go uszkodzić jeszcze bardziej
    mam nadzieje że nie myłeś matrycy jakimś środkiem chemicznym lub alkocholem??
    rozkręć monitor zdejmij matrycę od podświetlenia i dokładnie wysusz suchą szmatką matrycę i wszystkie warstwy foli rozpraszających podświetlenia tylko DELIKATNIE!!!

Dodano po 48 [sekundy]:

jak możesz prześlij zdjęcie na temacie
  • #3 4061258
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6408
    Rozebranie ekranu nie jest proste, bardzo łatwo uszkodzić świetlówkę - daj to komuś, kto to już robił i wie na co uważać.
  • REKLAMA
  • #4 4061323
    diabolini
    Poziom 12  
    yyy no wlasnie byl plyn do mycia szyb ;)
    a macie panowie moze jakies instrukcje jak zdejmowac te folie?
    bo probowalem ale nie dalo sienic zrobic :/

Dodano po 9 [minuty]:

a jeszcze mam zapytanie bo slyszalem ze mozna to wysuszyc specjalna lampa UltraSonograf
  • #5 4061674
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 122
    Folie rozpraszajace swiatlo ze swietlowek sa miedzy matryca a plyta z pleksy.Aby to osuszyc trzeba rozebrac cala matryce,co nie polecal bym laikowi bo mozna stracic ja bezpowrotnie.Przy takiej operacji potrzeba bardzo czystego srodowiska poniewaz folie sie elektryzuja i sciagaja wszelki kurz co potem jest widoczne na obrazie.Jeszcze do tego trzeba dodac ze samo rozbieranie musi sie odbywac bardzo ostroznie aby nie uszkodzic tasm laczacych elektronike z matryca i oczywiscie swietlowek.Radze skorzystac z pomocy serwisanta jezeli sie takiej operacji podejmie.
  • REKLAMA
  • #6 4062317
    kysn
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    ten płyn był z dodatkiem alkocholu??

bo jeżeli tak to mogłeś rozmyć polaryzator i z tąd ten zaciek ale to już po matrycy
  • #7 4062580
    tzok
    Jedynie płyny na bazie amoniaku są groźne dla niektórych polaryzatorów - ale wtedy to by nie był zaciek, tylko wyraźne przebarwienie i zmiana powierzchni (z półmatowej na błyszczącą) ekranu ochronnego.

P.S.
    Kysn - jak nie wiesz jak się pisze alkohol to pisz spirytus ;)
  • REKLAMA
  • #8 4063098
    diabolini
    Poziom 12  
    Panowie taka jest sprawa ze jest smuga zaciek
    ale kolory wyswietlaja w tym miejscu sie poprawnie nic nie bluszczy itd itp
    tylko wyglada to jak zaschnieta plama po brudnej wodzie

slyszalem ze sa jakies cudowne kostki ze sie je kladzie na powierzchni matrycy i niby osuszaja to od zewnatrz jakos

ale tez slyszalem ze naswieetlanie specjalnymi lampami

koszt nowej matrycy to troche drogo jak dla mnie i lapie sie wszystkich "domowych" sposobow :P

bardzo bymprosil o pomoc

ps. w serwisie na "naprawe" krzycza tyle samo co na new matryce- i tu jest pies pogrzebany :///
  • #9 4063677
    tzok
    Płyn już dawno zasechł i nie ma czego osuszać... trzeba to rozebrać i umyć, ale ryzyko uszkodzenia matrycy podczas rozbiórki jest spore, jeśli robisz to poraz pierwszy to bardziej prawdopodobne, że ją uszkodzisz, niż że Ci się uda... Ja w swojej pierwszej rozbieranej matrycy "pęknąłem" ;) świetlówkę... tyle że matryca była zbita i rozbierałem ją tylko z ciekawości, choć w sumie to świetlówkę chciałem wyjąć w całości :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zalał matrycę notebooka płynem do mycia szyb, co spowodowało powstanie zacieku widocznego od środka ekranu. Woda prawdopodobnie dostała się między matrycę a warstwę podświetlającą, a nie bezpośrednio do samej matrycy. Zacieki nie wpływają na działanie matrycy, jednak są widoczne na jasnych i ciemnych tłach. Rozebranie matrycy w celu osuszenia i wyczyszczenia jest możliwe, lecz bardzo ryzykowne dla osób bez doświadczenia, ze względu na delikatność taśm łączących elektronikę, folii rozpraszających światło oraz świetlówek podświetlających. Zaleca się skorzystanie z pomocy serwisu lub osoby doświadczonej w demontażu matryc. Płyny zawierające alkohol lub amoniak mogą uszkodzić polaryzator, powodując przebarwienia lub zmiany powierzchni ekranu. Metody domowe, takie jak specjalne kostki osuszające lub naświetlanie ultradźwiękami, są wspominane, lecz ich skuteczność jest wątpliwa. Koszt wymiany matrycy jest wysoki, dlatego użytkownik poszukuje alternatywnych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA